Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türkiye’yi kültür ekonomisi alanında bölgesel üs yapacak bir yayıncılık kümelenme projesini hayata geçirmek için yola çıkan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kitapkent Komitesi, Güney Kore’nin Paju kentindeki Paju Bookcity’e (Paju Kitapşehri) bir inceleme gezisi gerçekleştirdi. Heyete, İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu başkanlık etti. Soylu, aynı zamanda İTO Kitapkent Komitesi’nin başkanlığını da yürütüyor.
SEKTÖRÜN HAYALİ
Sektörün 10 yıllık hayalini temsil eden Kitapkent Projesi, daha önceki İTO yönetimleri döneminde de gündeme gelmişti. Yayın sektörünün talebi üzerine 2006’da bir İTO heyeti Paju Bookcity’i ziyaret etmiş, incelemelerde bulunmuştu.
Sektör, 2016’da da Türkiye için Paju Bookcity benzeri bir projeyi tekrar gündeme getirince, İTO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar’ın desteği ile İTO Kitapkent Komitesi adında bir komite oluşturuldu.
PROJE ŞEKİLLENDİ
Periyodik toplantılarının ve çalışmalarının yanı sıra çalıştay ve özel buluşmalar kapsamında sektörün bütün bileşenleri ile diyaloglarını sürdüren İTO Kitapkent Komitesi, elde ettiği talep ve tespitler ışığında projeyi geliştirip, şekillendirdi.
Proje fonksiyonları ve içeriği noktasında çalışmalarını belli bir kıvama getiren Komite, bir mimarlık bürosu ile anlaşarak proje tasarım safhasına geçti.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve özel sektör temsilcilerinin de dahil olduğu İTO Kitapkent Komitesi yaklaşık 9 aydır sürdürdüğü çalışmalarına Paju Bookcity inceleme gezini de ekledi.
DÜNYADAKİ TEK PROJE
Dünyada bu ölçek ve tasarımda hayata geçen ilk ve en büyük proje olan Paju Bookcity’i inceleyen heyete başkanlık eden Soylu, “Bu ziyaret ile amaçlarımızı büyük ölçüde gerçekleştirdik. Geçen 10 yılda Paju’nun kaydettiği gelişmeleri yerinde tespit etme imkânı bulduk” dedi.
Bu alanda elini çabuk tutan ve güçlü bir vizyon ortaya koyan ülkelerin küresel rekabette daha avantalı olacağını vurgulayan Soylu, bu tür büyük kümelenme ve rekabet geliştirici projeleri başaramayan ülkelerin bu yarışta geri kalacağına dikkat çekti.
EKSİKLERİNİ GÖZLEDİK
Paju Bookcity’nin çok başarılı ve etkileyici bir proje olduğunu ifade eden İTO Kitapkent komitesi Başkanı, “Paju gezimizde İstanbul’da ortaya konulan Kitapkent proje vizyonunun yeni dünya gerçekleri ve gelişmeleri ışığında çok doğru ve gerekli olduğunu istişare ettik. Bu ziyarette başarısı kadar Paju Bookcity’nin inşa sürecindeki handikapları ve proje tamamlandıktan sonraki eksikliklerini de gözledik” diye konuştu.
Küresel rekabette başarı elde eden başta Çin olmak üzere bazı ülkelerin benzer kümelenme projelerini hayata geçirmek üzere harekete geçtikleri bilgisini paylaşan Soylu, Paju Bookcity’in Çin’de kurulan kitapkent için danışmanlık hizmeti verdiğini de dile getirdi.
HEYECANLA BEKLİYORUZ
Kendilerinin, İTO’nun yanı sıra diğer sektörel ve kamusal paydaşlarla iş birliği içinde çok daha büyük bir projeyi İstanbul’da hayata geçirmek için çalıştıklarını ve geçen bir yıllık süreçte çok heyecan ve umut verici bir noktaya geldiklerini söyleyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu seyahat sonrası proje tasarımını tekrar değerlendireceğiz.
Muhtelif kurum ve otoritelerle yapacağımız son istişarelerden sonra projenin ayrıntılarını kamuoyunun bilgisine sunacağız. Kitapkent projemiz Türkiye’de düşünülen ve Paju Bookcity’in yaklaşık üç katı olarak hem ölçeği hem de tasarımı ile medya, iletişim ve tüm kreatif sektörleri de içerecek.”
TELİFTE İŞBİRLİĞİ TEKLİFİ
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Kitapkent Komitesi, Paju Bookcity’e geçmeden önce Kore Yayıncılar Birliği ile bir araya geldi. Heyet, Kore Yayıncılar Birliği Başkanı Koh Young-Soo, Dış İlişkiler Koordinatörü Young Soo Ko ve diğer birlik yetkililerinden Kore yayıncılık sektörü hakkında bilgi aldı.
TELİFTE İŞBİRLİĞİ
Ziyarette; kitap içerik üretiminde yıllık 70 bin yeni başlık ve kitapla (ISBN) dünya sıralamasında yedinci olan gelişmiş bir basın yayın sektörüne sahip olan Kore ile Türkiye yayın sektörlerinin işbirliği üzerinde duruldu.
Heyet üyesi Basın Yayın Meslek Birliği Başkanı Tayfur Esen, Koh Young Soo’ya karşılıklı olarak her iki ülkede birbirlerine ait telif eserlerinin, telif haklarının takibi konusunda bir işbirliği protokolü imzalama davetinde bulunarak, konuya ilişkin bir metin takdim etti.
PROJENİN LİDERİ
İkinci gün Paju Bookcity’e geçen İTO Kitapkent Heyeti, görüşmelerden önce şehri gezerek tespit ve gözlemlerde bulundu. Ardından projeye liderlik etmiş ve kurulmasında büyük emekler verdiği için kendisine Paju Bookcity Kültür Vakfı Onursal Yönetim Kurulu Başkanı unvanı verilen Lee Yi Ki Ung’u ziyaret eden heyet, kendisinden Paju’nun kuruluş hikâyesini, yaşadığı zorlukları ve bunları nasıl aştığı hakkında detaylı bilgiler aldı.
KİTAP ÇİFTLİĞİ
Bugün geriye gidip Paju Bookcity’i yeni baştan inşa etseydiniz nelere dikkat ederdiniz? sorusuna, düşündüklerinin büyük bir kısmını hayata geçirdiğini söyleyen Lee Yi Ki Ung, zaman içinde gelişen ihtiyaçları dikkate alarak ikinci ve üçüncü etapları hayata geçirecekleri bilgisini verdi. Onursal Başkan, ikinci ve üçüncü etapların medya şehri ve kitap çiftliği olarak tasarlanacağını söyledi.
Heyet, aynı gün Paju Bookcity’in inşasında yatırımcıları bir araya getiren kooperatifin başkanı Kim Sun-Gyu ile de buluşarak tecrübelerini dinleme imkanı buldu.
11 MİLYON KİTAP
Güney Kore’nin ünlü kitap zincirlerinin Kiyobo’nun Seul’deki 11 bin metrekarelik mağazasını da ziyaret eden İTO Kitapkent Heyeti, programın üçüncü gününde, içinde 11 milyon kitap bulunan Kore Milli Kütüphanesi’ni de gezdi. Kütüphane müdür ve yetkililerinden kütüphanenin tarihi ve özelliklerine ilişkin bilgi alan heyetin bir sonraki durağı Kore Savaş Müzesi ve burada 1950-1953 tarihleri arasında Kore Savaşı’nda şehit düşen askerler için yapılan anıt ile bölümleri ziyaret etmek oldu.
TECRÜBEMİZİ PAYLAŞMAYA HAZIRIZ
Paju Bookcity Kültür Vakfı Onursal Yönetim Kurulu Başkanı Lee Yi Ki Ung, “İstanbul’daki kitapkent projesinden heyecan duydum. İstanbul’a davet edilmem halinde projeye danışmanlık yapmaktan ve tecrübemizi paylaşmaktan büyük memnuniyet duyacağım” dedi.
HEYETTE KİMLER VARDI?
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu’nun başkanlık ettiği gezi heyetinde, Kitapkent Komitesi’nde görev yapan İTO meclis üyeleri Mehmet Akif Develioğlu, Ahmet İyioldu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Nevzat Kütük, Yayıncılar Federasyonu (YAYFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Doğru, Basın Yayın Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tayfur Esen, Basın Yayın Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreteri Mustafa Karagüllüoğlu yer aldı. Heyete ayrıca proje mimarlık ofisinden iki yönetici eşlik etti.
170 MİLYON DOLARLIK TASARRUFUN ŞEHRİ
Paju Bookcity, üretim ve dağıtım maliyetlerinde 170 milyon dolarlık bir tasarruf sağlıyor. Başkent Seul’e 30 kilometre uzaklıktaki kitapkent 1980’de basım ve yayıncılık faaliyetlerinin birleştirilerek modernize edilmesi ihtiyacından doğdu. Basım yayın sektöründeki çoklu endüstrilerin işbirliği ile özel bir teşebbüs olarak kuruldu.
Şirketler arasında dostane rekabet ortamı oluşturmak, kaliteyi yükseltmek, sektör endüstrilerinin geniş yelpazede uyumlu işlerlik kazanması temelinde yapılanan kitapkent maliyetleri ve zaman kaybını en aza indirdi, üretim ve dağıtım faaliyetlerindeki verimi artırdı. Yayıncılar, kitapkent bünyesinde daha kaliteli üretim ve daha düşük maliyetli dağıtım imkânına sahip oldu. Kentin nihai hedefi Kore’nin yayın sektörünün yüzde 80’ini koordine edebilmek.
05 Aralık 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı