Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: BARIŞ CABACI
Onları yollarda görmeye 1800’lü yılların sonlarında başladık. Fakat teknolojinin gelişmesiyle elektrikli skuterler o kadar değişti ki, artık bir otomobil kadar hızlı, bir seyahat bavulu kadar rahat taşınabiliyor. Bu araçlar saatte 80 kilometre hıza ulaşabilse de metropollerde hız sınırı 10 ila 32 km/s arasında sabitlenmiş durumda. İstanbul’da ise hızı 15 km’yi aşamıyor.
YÜZDE 8 BÜYÜME
Mesafeye göre ücretlendirilen kurumsal firmaların sunduğu e-skuterlerin yanı sıra bireysel e-skuter kullanıcılarının sayısı da hızla artıyor. İstanbul’da 52 bin 177 paylaşımlı e-skuter bulunuyor. Kentte, yaklaşık 20 bin de bireysel e-skuter var. Küresel elektrikli skuter pazar büyüklüğünün 2030’a kadar yüzde 8’lik büyüme ile 41.98 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu büyümedeki en büyük
payı ise iş dünyası alacak gibi görünüyor. 5 yıl içinde e-skuter ve benzeri elektrikli araçların iş dünyası için vazgeçilmez olacağı öngörülüyor. İstanbul’da e-skuteri ilk düzenli kullanmaya PTT başladı.
ULAŞIMLA ENTEGRE
e-skuterler, otobüs, metro, tramvay ve deniz ulaşımına rahatlıkla entegre edilebiliyor. Bu ulaşım araçlarının duraklarına yakın noktalarda e-skuter kiralama parkları bulunuyor. İstanbul’da en çok paylaşımlı e-skuter bulunan ilçeler; Bakırköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Fatih, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Sarıyer, Şişli ve Üsküdar. Çatalca ve Şile’de ise paylaşımlı e-skuter bulunmuyor.
DAHA FAZLA DENETİM
Ulaşımda sayıları artmakla birlikte bu mobil araçları olumsuz etkileyen olaylar da yaşanıyor. e-skuterlerin imajını zedeleyen ve korkulan bir araç haline getiren ise kural tanımayan kullanıcılar. İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, e-skuter denetimlerinin yeterli düzeyde olmadığını, bu nedenle de kazaların arttığını söyledi. Prof. Dr. Ilıcalı, “Bu kazaların e-skuterlerin imajını zedelemesine izin vermeyelim. Bisiklet yollarında olduğu gibi belirli düzenlemeler ve yollar yaparak bu araçların ulaşıma entegre edilmesi gerekiyor. Ayrıca denetimlerin daha sıkı şekilde yapılması da herkesin yararına olacak” dedi.
YÜZDE 30’UNA SKUTER
İstanbul’da her geçen gün araç sayısının arttığına dikkat çeken Prof. Ilıcalı, şunları kaydetti: “İstanbul trafiğine her yıl 350 bin özel araç ilave oluyor. Oysa kentteki yolculukların yüzde 30’unda 5 km’den az seyahat ediliyor. Kısa mesafede seyahat edecek olanlar e-skuter kullanabilir. Yıl içerisinde doğru uygulamalar yapılırsa e-skuterlere talep patlaması yaşanacağını düşünüyorum.”
YEŞİL MUTABAKAT’A ÇÖZÜM
Mustafa Ilıcalı, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat kriterleri çerçevesinde işyerlerinde, fabrikalarda e-skuter kullanımının artacağını belirterek, iş insanlarının da bu konuda teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ilıcalı, “Elektrikli cihazların kullanımının artması gerekiyor. Çok sayıda istihdam sağlayan firmalar, çalışanlarına e-skuter gibi doğa dostu araçları tahsis ederek, hem doğayı zararlı gazlardan koruyacak hem de trafiği rahatlatmış olacak. e-skuter vb. ulaşım araçlarının kullanılmasının ülke ekonomisine ve insan sağlığına sağlayacağı katkılar çok büyük. Ayrıca, özel sektörün de toplumsal bilinç anlayışıyla bu tip sistemleri teşvik etmesi örnek bir davranış olacak” dedi.
BU SİSTEMİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, elektrikli ve elektriksiz mikro hareketlilik araçlarının trafikte artık daha fazla görüleceğini belirterek, “Trafik sıkışıklığı ve otopark sorunlarının önüne geçilmesinin yanı sıra karbon açısından çevre dostu sistemler olan mikro hareketlilik araçları, gürültüsüz olmalarıyla da kent hayatına konfor katıyor. Bu sistemi yaygınlaştıracağız” dedi.
YASAKLAMAK YERİNE TEDBİR ALALIM
Prof. Ilıcalı, şehrin bazı bölgelerinde e-skuter kullanımının yasaklanacağına dair söylemleri ise şöyle değerlendirdi: “Eminönü gibi hem insan hem araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde e-skuter uygulamalarının yasaklanması yersiz olur. Bu araçların kullanımının artırılması için yasa çıkarılması, trafik tıkanıklığına ve çevre problemine de çare olacaktır. ‘Trafikte Küçük Hata Yoktur’ sosyal sorumluluk projesi ile bu bilincin artırılması gerekiyor. Bu projeler bütün yaş gruplarına yönelik olarak uygulanmalı.”
PTT SKUTER İLE DAĞITIYOR
PTT, 16 Haziran’da başlattığı bir uygulamaile gönderilerin bir kısmını e-skuterle dağıtıyor. Ağustos ayında bu şekilde yapılan seyahatin uzunluğu, Türkiye’nin çevresini 3 kez dolaşacak kadar oldu.
HIZ SINIRLARI
* Moskova: 15 km/s
* Tokyo: 15 km/s
* İstanbul: 15 km/s
* Washington: 16 km/s
* Paris: 20 km/s
* Londra: 20 km/s
* New York: 32 km/s
NERELERE PARK ETMEK YASAK?
* Cumhurbaşkanlığı’na ait binalara 100 metre mesafe içerisinde
* Askeri ve yasak bölgelerin 10 metre çevresine
* Emniyet birimlerine, diplomatik temsilciliklere ait binalara ve cezaevi giriş-çıkış kapılarına
* Saray ve kasırların duvarlarına, tarihi surlara ve kapılarına.
* Sağlık kurumları, okul, itfaiye ve kamu bina giriş-çıkışlarına
* Yaya geçidi, engelli yolları, toplu taşıma durakları ve yangın musluklarına.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
* Kullanıcılar en az 15 yaşında olmalı.
* Aynı anda iki kişinin kullanması yasak. Aksi halde idari para cezası uygulanıyor.
* Sırtta taşınabilir yük harici yük taşınmamalı.
* Taşıt yolunda ikiden fazla e-skuter yan yana gitmemeli.
* e-skuterler belirli alanlara ve doğru şekilde park edilmeli.
E-SKUTER NERELERDE KULLANILABİLİR?
* Bisiklet yollarında
* Sağdan gidilmesi şartıyla taşıt yollarında
* Hız sınırı 50 km’nin altındaki yollarda
06 Eylül 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı