Koronavirüs tedbirleri kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği’nde işlemlerin hızlı yapılması için, müfettişlerin uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeden ödemelere geçilecek. Bununla birlikte, İŞKUR’un hizmet merkezlerine gönderilen başvuru formlarının ve eklerinin inceleme işleri devam edecek.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, başvuruları elektronik ortamdan almaya ve işlemlere devam ettiklerini kaydetti. Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği'nde sektörel kısıt bulunmadığını, her sektörden firmanın başvurabileceğini belirttti. Selçuk Nisan ayının üçüncü haftası tamamlanırken belirlenen rakamları açıkladı. Buna göre 268 bin 717 firmanın 3 milyon 44 bin 420 çalışanı için kısa çalışma ödeneğine başvuru yapıldı.
ÇOĞU İMALATÇI
Bakan Selçuk'un açıklamasına göre, ödeneğe en çok başvuru yüzde 40 ile imalat sektöründen yapıldı. Bu sektörü yüzde 15 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 12 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 6 ile eğitim sektörü takip etti, diğer sektörlerden başvurular da yüzde 27 oranında oldu.
İŞÇİ SAYISI
Çalışan sayısına göre ise en çok başvuru yüzde 51.3 ile 3'ten az çalışanı olan firmalardan yapıldı. İkinci sırada yüzde 28.3 ile 4-9 çalışanı, üçüncü sırada yüzde 10.8 ile 10-19 çalışanı, dördüncü sırada yüzde 6.4 ile 20-49 çalışanı, beşinci sırada yüzde 1.7 ile 50-99 çalışanı, son sırada ise yüzde 1.5 ile 100'den fazla çalışanı bulunan firmalar yer aldı.
BAŞVURU SÜRECİNDE YAŞANAN PROBLEMLER
Talep formundaki bilgileri tam olmayan ve hatalı olanlara sık rastlanıyor. Ayrıca, şirket kaşesi basılmamış, kısa çalışmanın hangi tarihte biteceği gibi bilgileri yazmamış formlarla da karşılaşılıyor. Bununla birlikte en çok karşılaşılan problemlerden biri ek olarak gönderilecek çalışan listesinin eksik veya yanlış doldurulmuş olması. Çalışan listesinde her işçi için IBAN numarasının yazılmış olması gerekiyor. Birçok başvuruda isimlerin ve numaraların eksik olduğu veya fotokopiden taranıp okunamaz vaziyette gönderildiği için memurların, firmayı veya muhasebecisini aradığı, form veya eklerin düzeltilip yeniden gönderilmesini istediği öğrenildi. Bu eklerdeki isim ve numaralara göre ödeme yapılacağı için, sonraki aşamada şirketin ve işçilerinin mağdur olmaması için bu eklerde istenenlerin tam ve okunur şekilde gönderilmesi gerekiyor.
GERİ DÖNÜŞLER
Süreç en baştan, bir web sayfasında işveren (veya yetkili muhasebecisi) tarafından doldurulacak kutucuklar şeklinde planlanmadığı için, e-posta ile başvuru daha karmaşık bir inceleme süreci gerektiriyor. Şubelerde her bir e-posta bilgisayarda açılarak başvuru formu ve ekleri incelenip çıkış alınıyor, yanlış veya eksik varsa şirkete/muhasebeciye e-mail gönderiliyor. Cevap gelmezse telefonla aranarak, eksik veya yanlış olan belgenin yerine doğrusunun gönderilmesi talep ediliyor. Bu durumun, başvuru sürecinin uzamasının ana sebeplerinden biri olduğu kaydedildi.
MÜKERRER BAŞVURU
Başvuru kayıt sürecinde yaşanan problemlerden biri de mükerrer başvuru. Birkaç kez başvuru e-postası gönderenler, her bir belgesinde farklı sayılar kullananlar oluyor. Kurumdan yapılan açıklamaya göre başvuru formunu 105 defa gönderen şirket olduğu kaydedildi. Diğer bir problemin de sonradan tekrar başvuru formu gönderilerek, kısa çalışma süresinin veya işçi listesinin değiştirilmesi olduğu kaydedildi.