“Kırtasiye ürünü kırtasiyeciden alınır” sloganı ile ortak hareket eden firmalar, haksız rekabet oluşturacak ürünlere geçit vermeyeceklerini söylüyor.
Milli Eğitim Bakanlığınca 2023-2024 yılı eğitim öğretim yılını başlatacak ders zili, ilk etapta birinci sınıflar için çaldı. Milyonlarca öğrenci dersliklerde yerini alırken, kırtasiye alışverişi de en hareketli dönemine girdi. Yıllık satışının yüzde 40’ını ağustos-eylül ayında gerçekleştiren kırtasiye sektörü, yeni ders yılına yüzde 99 ürün güvenliğiyle girdi. Ürün güvenliğini dikkate almayan, kalite belgeleri olmayan ve merdiven altı ürünlere sıfır tolerans içinde olduklarını bildiren sektör mensupları, ürün kimlik kartı ile haksız rekabete geçit vermeyeceklerini duyurdu.
80 MİLYAR TL CİRO
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) öngörülerine göre, sektörün bu yılki sezon cirosu 80 milyar TL civarında olacak. Tüm Kırtasiyeciler Derneği’nden (TÜKİD) yapılan duyuruya göre ise sektör mensupları güvensiz ürüne karşı önlemler alıyor. Belgelerini tamamlamayarak kırtasiye sektörü için haksız rekabete zemin hazırlayan merdiven altı ürünlerin tüketici tarafından da tercih edilmeyerek sektöre destek verilebileceği duyuruldu. Ticaret Bakanlığı da sektör mensupları için harekete geçerek Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nin aktif olarak kullanılması için çağrıda bulundu.
KİMLİK ELE VERİYOR
Kırtasiye sektöründe bir ürünün güvenli olup olmadığı, çeşitli kontrollerden geçip geçmediği ürünün kimlik kartından belli oluyor. Denetimlere tabi olmayarak belge almayan kırtasiye ürünleri, hem öğrenci güvenliğini tehlikeye atıyor hem de kayıt dışı üretimle sektörde haksız rekabete sebebiyet verebiliyor. Böyle ürünler için kimlik kontrolü yapılması gerektiğini ifade eden TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil, “Kimlik derken etiketi kastediyoruz. Etiketler dikkatle incelenmeli. Özellikle boya kalemlerinde ‘CE’ işareti ve ‘EN71 standardına uygundur’ ibaresinin bulunup bulunmadığı, sprey boyalar ve yapıştırıcılarda solvent içeriğinin olmaması, kimlikte o ürünün güvenli olduğuna dair en önemli işaretler. Tüketicilerin de taklit ürünler konusunda sektöre destek olması gerekiyor” diye konuştu.
KDV’DE İNDİRİM TALEBİ
TÜKİD Başkanı Vecdet F. Şendil: Geçen sene ile bu seneyi kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. 2004’te alınan kararla, kurşun kalem, boya kalemi, suluboya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti.
Buna karşın versatil kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı. Resmi Gazete’de yayımlanan son kararlarla birlikte bu oran yüzde 20 olmuştu. Bu oran yüzde 10’a düşmeli. Silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemeleri de en az gıda kadar temel ihtiyaç. Sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz.