Tüm sektörleri çok yönlü etkileyeceği öngörülen Orta Vadeli Program (OVP) için kırtasiye sektörü de stratejisini oluşturuyor. Sektör temsilcileri, yerli imalatın ve ihracatın artırılması için yarı mamul ve hammadde ithalatında kolaylık sağlanmasını öneriyor.



 

HABER: ŞEREF KILIÇLI

 

İstanbul Ticaret Odası Kağıt, Kırtasiye ve Ambalaj Meslek Komitesi, istişare toplantısı ile OVP döneminde sektörün iç piyasa ve ihracat pazarında karşılaşacağı yeni koşulları ve nasıl uyum sağlanabileceğini ele aldı. İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu’nun başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, sektör temsilcileri, tedarik süreçlerinde gümrüklerde yaşanılan sorunlar ve çözüm önerilerini de gündeme getirdi. Yerli imalatın ve ihracatın daha fazla geliştirilmesi için atılması gereken adımlar da istişare edilen konular arasında yer aldı. Sektör temsilcileri, yerli imalatın ve ihracatın artırılması için yarı mamul ve hammadde ithalatında kolaylık sağlanmasını önerdi.

 

FİNANSMAN PLANLAMASI

 

Finans ve enflasyon konusunun önümüzdeki süreçte daha çok öne çıkacağının görüldüğünü belirten İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, “2024 yılında sıkı para politikası artacak. KOBİ’lerin finansman planlamasını bu dönemde iyi yapması gerekiyor. 2024 yılı finansman maliyetleri açısından da yeni bir döneme hazır olmamız gerektiğini söylüyor. Kamunun politikası ithalatı azaltmak, muadili yerli üretimi artırmak. Yani devlet ‘İhracata yönelin, orada sizin önünüzü açacağım’ diyor. Kırtasiye sektörü olarak da yeni döneme adapte olmalıyız. Kırtasiye, aynı zamanda nüfusun her kesimine hitap edebilen bir sektör. 

 

Yeni döneme adapte olurken sektörün avantajlarını da değerlendirmeliyiz” dedi.

 

ENFLASYONLA MÜCADELE

 

Toplantıya online katılan İTO Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM) Danışmanı Prof. Dr. Nurullah Gür, enflasyonla mücadele sürecinde uygulanan finansal politikalar ve reel sektöre etkileri konusunda sunum yaptı. Küresel gelişmelerin büyüme projeksiyonunu da etkilediğini belirten Prof. Dr. Gür, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemin öncelikli gündemi enflasyonu aşağıya çekmek. Merkez Bankası, para politikasında ciddi bir sıkılaştırma yaptı. 2 Haziran-22 Eylül arasında politika faizi yüzde 8.5’ten yüzde 30 seviyesine geldi.  Bankalar kredileri kontrollü bir şekilde açmak istiyor. Önümüzdeki yıl enflasyon beklentisi yüzde 33-40 arasında. Politika faizi de bununla uyumlu olur diye düşünüyorum. KOBİ’lerin kredi havuzundaki payı yüzde 27-28 civarında. Sektörler, politika yapıcılara bu oranın artması için öneride bulunmalı.”

 

TRANSİT İHRACAT DA TEŞVİK EDİLMELİ 

 

İstişare toplantısında sektör temsilcilerinin gündeme getirdiği talep ve önerilerden bazıları şu şekilde:

 

* Yerli üretimi olmayan bazı ürünler mecburen ithal ediliyor. Ancak gümrüklerdeki gecikme ek maliyetlere sebep oluyor. Gümrüklerdeki gecikme sorunu çözülmeli. Kriterlere uygun ürün ithal edene zorluk çıkarılmamalı.

 

* İmalat yapan firmalar asgari ücretin üstünde ücret vermelerine rağmen işçi bulmakta zorlanıyor. İşgücü sorununa ortak akılla çözüm sağlanmalı.

 

* TAREKS sisteminde ücret yüksekliği, akredite laboratuvarların kabul edilmemesi, mevzuat gibi sorunlar çözüme kavuşturulmalı.

 

* Yarı mamul ithal edip kaliteli ürün üretmek isteyenlerin önü açılmalı. Hammadde ve yarı mamuldeki vergi, tam üründen farklı olmalı ve en aza indirilmeli.

 

* Transit ihracattaki teminat sorunu, teminat mektubu yöntemiyle çözülmeli. Transit ihracat yapılmışsa, ithal ederken ödenen vergi geri alınabilmeli. Transit ihracat da teşvik edilmeli.

 

09 Ekim 2023 Pazartesi