Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: OSMAN KUVVET
Pandemiden en fazla etkilenen sektörlerden biri de kırtasiye oldu. İstanbul Ticaret Odası, kırtasiye sektöründe karşılaşılan sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin alınması için sektör temsilcilerini online ortamda bir araya getirdi. İTO’nun hazırlayacağı sektör raporu için önemli bir yoklama olan Kırtasiye Sektörel Toplantısı’na, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlık etti. Münir Üstün, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kırtasiyenin, okulların eğitime çevrimiçi devam etmesi sebebiyle, pandemiden en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Üstün, “İşletmeler dönem şartları nedeniyle yaşadıkları zorluklara ilave olarak bir de sokağa çıkma kısıtlaması ile hafta sonu kısıtlamasına maruz kaldı. Bu nedenle sektör sıkıntılı bir dönemden geçiyor” dedi.
SEZON DEĞERLENDİRİLMELİ
Toplantıda konuşan sektör temsilcileri, işletmelerin ayakta kalmasının sağlanması, iş yerlerinin ticari hayatına devam edebilmesi, pandemi sürecinin devamı halinde nasıl tedbirler alınması gerektiği hakkında görüşlerini paylaştı.
Toplantıda paylaşılanlara göre, kırtasiye sektörü, sezonun en önemli dönemini (Eylül-Aralık) kaçırdığı için iyice daraldı.
Destekler ve tedbirler başta olmak üzere, sektörün geleceğini etkileyecek konularda fikir alışverişinde bulunan sektör temsilcileri, bir yol haritası oluşturulması ve ivedilikle hareket edilmesi konusunda fikir birliğine vardı.
Gelir elde edemez hale gelen kırtasiye işletmelerinin bazılarının farklı yollara gittiğini belirten sektör temsilcileri “Gıda gibi ürünleri satarak hafta sonu da faaliyet gösterebilmek için NACE kodlarında değişiklik yapanlar var. İşletmeler bu denli zorda” dediler.
SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ
Kırtasiye perakendecisinin zor durumda olduğunu belirten sektör temsilcilerinin bazı önerileri şöyle oldu:
* Kırtasiye sektörü, eğitime destek veren bir sektör olması nedeniyle zorunlu ihtiyaç kanalı olarak tanımlanmalı.
* Kırtasiye perakendecileri, marketler gibi hafta sonu kısıtlamasından muaf olmalı.
* Fiziki eğitim faaliyetine bir an önce geçilmesi için öğretmenlerin aşılanmasına öncelik verilmeli.
* Üretici-toptancı-küçük perakendeciye de destek paketleri sağlanmalı.
* Turizm sektörüne sağlanan KDV indirimi uygulaması, kırtasiye için de yapılmalı.
* Zincir marketlerde kırtasiye ve ofis malzemesi satışı önlenmeli.
* e-ticaret kanallarında fiyat istikrarı önemli. Bu platformlarda fiyatlar için bir düzenleme yapılmalı.
HAMMADDE TEMİNİNDE SIKINTI
Kırtasiye sektörü, hammadde tedariki konusunda henüz stokları kullanıyor. Ancak sektör temsilcileri, stokların bitmesi durumunda artan döviz kuru, vergiler ve maliyetler nedeniyle büyük sıkıntı yaşanmasının kaçınılmaz olduğu dile getirdiler. Pandemide hammadde fiyatlarındaki artışın yanı sıra lojistik maliyetlerindeki artış da sektörü olumsuz etkiliyor.
AVM’LERDE BİLE KAPALI
AVM’lerde yer alan kırtasiyeler hafta sonu kapalı olduğu için sadece hafta içi çalışabiliyor. Yeterli ciro yapamadığı için kiralarını ödeyemeyen kırtasiye dükkanları kapanıyor. Ayrıca zincir marketlerin yüzde 50’ye varan indirimlerle kırtasiye ve ofis malzemesi satışı yapması, kırtasiye dükkanlarını iyice zora soktu. Sektör temsilcileri bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini, perakendeci kırtasiyecilerin bunlarla rekabet edebilmesinin imkansız olduğunu belirttiler.
İTHALATA EK VERGİ ZORLUYOR
Sektör temsilcileri, yerli üreticileri korumak amacıyla ithal hammadde ve ürünlere getirilen ek vergiler sebebiyle içerideki fiyatların arttığını ifade ettiler. Sektör temsilcileri konu hakkında şunları söylediler:
* Yeni vergilerin etkisiyle fiyat yükseldiğinden tüketici talebi daha düşük fiyatlı ve kalitesiz ürünlere kayıyor.
* Vergiler ve ek yükümlülükler sebebiyle artan fiyatlardan dolayı merdiven altı üretim arttı.
* Piyasada çok fazla sahte ve taklit ürün dolaşmaya başladı.
* Sosyal medya ve e-ticaret üzerinde yeterli denetim olmadığı için taklit ürün ve faturasız satış arttı.
* Taklit veya kalitesiz ürünler sebebiyle tüketici sağlığı riskleri arttı.
MERDİVENALTI ÜRETİM, DARBE VURUYOR
Kırtasiye sektörünü besleyen yerli firmaların az sayıda olduğunun altını çizen sektör temsilcileri, şunları kaydettiler: “Sektörde bir dışa bağımlılık söz konusu. Bu yüzden merdiven altı üretim ortaya çıkıyor. Bazı marketlerin ucuz kırtasiye satışları da gerçek kırtasiyecilerin mallarının depoda kalmasına sebep oluyor. Kırtasiye malzemeleri kırtasiyeciden alınır. Halbuki okulların açıldığı haftalarda kırtasiye satanlar, sonrasında ise bu işi bırakıyor.”
03 Mayıs 2021 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe