tatil-sepeti

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) uyguladığı AB Kırsal Kalkınma Programı (IPARD-II) çerçevesinde yayımlanan 9. başvuru çağrı ilanı kapsamında uygun bulunan projelerin 2. grup sonuçlarının belli olduğunu açıkladı. Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar sektöründen 79, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme sektöründen 485 olmak üzere toplam 564 projeye yaklaşık 261 milyon lira hibe desteği sağlanacağını belirten Pakdemirli, “Hibe sayesinde yaklaşık 438 milyon lira tutarında yatırımın hayata geçirilmesi hedefleniyor” dedi.

HİBENİN KAPSAMI

Pakdemirli, desteklenecek alanlara ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar tedbirinde, 18’i süt üreten tarımsal işletmeler, 45’i kırmızı et üreten işletmeler, 16’sı kanatlı eti üreten işletmeler yatırımı, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme tedbirinde ise 342’si bitkisel üretim, işleme ve paketleme, 47’si arıcılık ve arı ürünleri üretim, işleme ve paketleme, 29’u zanaatkarlık ve katma değerli ürünler yatırımı, 27’si kırsal turizm ve rekreasyon yatırımı, 3’ü su ürünleri yetiştiriciliği yatırımı, 11’i makina parkları yatırımı, 26’sı yenilenebilir enerji yatırımı olmak üzere toplam 564 projeye hibe desteği sağlanacak. TKDK tarafından 2020 yılı içerisinde toplam hibe desteği 1.6 milyar lira olan 3 bin 924 proje desteklenmek üzere onaylandı ve yatırımlar başlatıldı.”

Öte yandan, 9. başvuru çağrısı 2. grup kapsamında onaylanan projeler www.tkdk.gov.tr web adresinde açıklandı.

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2020 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil çiftçilere, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 19 lirası mazot ve 8 lirası gübre olmak üzere toplam 27 lira, çeltik, kütlü pamuk için 62 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 66 lira, nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere toplam 26 lira, patates için 27 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 31 lira, yağlık ayçiçeği, soya için 26 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 30 lira, dane mısır için 25 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 29 lira, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri için 17 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira, zeytin için 15 lirası mazot ve 4 lirası gübre olmak üzere 19 lira destek verilecek. Nadas için de dekar başına 8 liralık mazot desteği sağlanacak.

16 Kasım 2020 Pazartesi

Etiketler : Sektörel