Salı, 05 Kasım, 2024
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK), 12 Haziran’da çıktığı ‘Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) II Programı İkinci Başvuru Çağrı İlanı’ kapsamında proje başvuru ve kabul işlemleri başladı.
HANGİ SEKTÖRLER?
TKDK’den yapılan yazılı açıklamada, “Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması ile İlgili Fiziki Varlıklara Yönelik Yatırımlar Tedbiri’ kapsamında süt ve süt ürünleri, kırmızı et ve et ürünleri, kanatlı eti ve et ürünleri, su ürünleriyle meyve ve sebze ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının destekleneceği belirtildi.
YÜZDE 50 HİBE
12 Haziran’da çıkılan TKDK’nin IPARD II Programı’nın ikinci başvuru çağrısı kapsamında yüzde 50 hibe verilecek sektörlere toplam 122 milyon 177 bin 559 Euro destek bütçesi ayrıldı.
BAŞVURU İÇİN SON GÜN 28 EYLÜL
Program için online proje başvuru sistemi 26 Eylül Salı günü saat 21.00’e kadar açık kalacak. Başvurulara ilişkin belgelerin il koordinatörlüklerine 28 Eylül Perşembe günü saat 18.00’e kadar teslim edilmesi gerekiyor.
DESTEKLEME KAPSAMINDA ŞU İLLER YER ALIYOR
Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat.
TARIM ÜRÜNLERİ İTHALATI TARİFE KONTENJANI DEĞİŞTİ
Ekonomi Bakanlığı’nca, çeşitli ülkelerden yapılan bazı tarım ürünlerinin ithalatında uygulanacak tarife kontenjanlarında değişikliğe gidildi. Avrupa Birliği çıkışlı, Arnavutluk, Avrupa Birliği, Bosna Hersek, Fas, Filistin, Gürcistan, İran, İsrail, Karadağ, Makedonya, Mısır, Moldova, Morityus, Sırbistan, Şili, Tunus ve Ürdün menşeli bazı tarım ve işlenmiş tarım ürünleri ithalatında tarife kontenjanı uygulanmasına ilişkin tebliğlerde değişiklik yapılmasına dair tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TOPRAĞI SUYLA, ÇİFTÇİYİ DE BİLGİYLE BULUŞTURMALIYIZ
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde (GAPTAEM)düzenlenen programda, gıda ve ziraat mühendisleri ile veterinerlerin çoğunlukta olduğu sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü. Fakıbaba, Türkiye’nin daha çok çalışan veteriner ve ziraat mühendislerine ihtiyacı olduğunu söyledi.
Fakıbaba, “Bizim toprağı suyla, çiftçiyi de bilgiyle buluşturmamız lazım. Bu da sizin ve bizim görevimizin başında geliyor. Bunun finansını sağlamak benim görevim ama çiftçiyi bilgilendirmek sizin göreviniz. Eğer siz çiftçiyle bilgiyi buluşturamazsanız, eğer o çiftçi sulamayı nasıl yapacağını, hangi ürünü ekeceğini, buğdaydan 100 kilo alacağını, 900 kiloya nasıl çıkaracağını siz anlatmazsanız adam bilemez” diye konuştu.
AYAĞINA GİDİN
Mühendislerden çiftçilerin ayağına gitmelerini isteyen Fakıbaba, kendilerinin halkın, mühendislerin de çiftçilerin hizmetkarı olduğunu ifade etti. Çiftçilerin bilgilenmesinin üretime büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Fakıbaba, “Bakıyoruz fındıkta dekar başına 80 kilogram alınıyor, ABD’de 400 kilogram alınıyor. Yani şimdi burada bir eksiklik var. Onlar bir dekardan bizden 5 kat fazla ürün alıyor. Bunun için daha iyi çalışmalar yürütmeliyiz” dedi.
15 Eylül 2017 Cuma
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı