Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkede kırmızı et arzını artırmak ve bu alanda ithalatın önüne geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, bakanlığın yürüttüğü ‘Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi’yle, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerindeki gebe büyükbaş hayvanlar, uygun maliyetlerle, küçük işletmelere verilecek. Bu sayede etçi anaç hayvan sürüleri oluşturularak kırmızı et üretiminin artırılması hedefleniyor.
İKİ YIL GERİ ÖDEMESİZ
Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi kapsamında, Ziraat Bankasından 2 yıla kadar ödemesiz, 3 veya 5 yıl geri ödemeli olarak sübvansiyonlu kredi kullanabilecek. Ayrıca bu üreticilere bir yıl boyunca bakım ve besleme desteği de verilecek. Satın alınan hayvanlar bir yıl sigortalı olacak ve sigorta bedeli bakanlıkça karşılanacak.
DAMIZLIK ETÇİ ANAÇ YETİŞTİRİLECEK
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, program kapsamında Adana'da angus üretimi yapan Dost Ziraat İşletmeleri Direktörü Ali Oğuz, bakanlık tarafından başlatılan politikaların yerli üretime ve gıda güvenliğine katkı sağlayacağını ifade etti. Etçi anaç büyükbaş hayvan üretimiyle Türkiye'de et arzının artmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Oğuz “Hedef damızlık etçi anaç yetiştiriciliğiyle besilik dana yetersizliğini kapatan bir model oluşturmak. Yıldan yıla değişmekle beraber ülkede ortalama 600 bin adet besilik dana giriyor. Bu besilik danalar 6-8 ay sonra kesiliyor. Bir yıl sonra bir daha getirmek zorunda kalınıyor. Bunun ikamesi ise anaç varlığın artırmaktan geçiyor” dedi.
DÖNGÜNÜN KIRILMASI LAZIM
Türkiye’de sütçü hayvanların yavrularından besi yapıldığına dikkat çeken Oğuz şunları söyledi: “Bu da verimsizliğe neden oluyor. Çünkü et ırkı hayvanlar yüzde 30 daha iyi besi performansı gösteriyor. Bu nedenle son yıllarda besiciler özellikle angus, limuzin, hereford gibi et ırkı hayvanlarla besicilik yapmak istiyor. Türkiye’de bu cins hayvanların anaç varlığı olmadığı için de her yıl artan bir angus, hereford besi danası talebi oluyor. Bu ihtiyaç da yurt dışından karşılanmaya çalışılıyor. Bu döngünün kırılması ancak danasını değil anasını getirip üretimi yurt içinde sürekli hale getirmekle mümkün.”
KADIN VE GENÇLERE ÖNCELİK
Bakanlığın genç ve kadın yetiştiricilere öncelik verdiğini hatırlatan Ali Oğuz şöyle konuştu: “Öncelikle aile tipi işletmeler bu işe girsin, kendi kapasitelerini pansiyon işletmeciliği değil de üretim işletmesine çevirsin. 600 bin civarında etçi damızlık üretimi gerçekleşirse çok kısa vadede bunlardan elde edilecek besilik danalar Türkiye'ye et olarak geri döner. Böylece et açığımız ya da ülkedeki besilik dana problemimiz bu şekilde üreterek çözülebilir. İnşallah yakın zamanda besilik dana gemisi bekleyen üreticiler değil de kendi işletmesinde damızlık etçi materyal üreten işletmecilerin ürettikleri besilik danalar alan ve onları besleyip ülkeye katan işletmeler olacak.”