Salı, 05 Kasım, 2024
Pandemi şartları sebebiyle kira ve gelir kaybına uğrayanlar için destek başvurusu devam ediyor. Başvuru sahibinin vergi mükellefi olarak ne ve nerede kaydı varsa o bilgiler dikkate alınıyor.
Ticaret Bakanlığı’nın, kira yardımı hakkında en çok sorulan sorulara cevapları şöyle oldu:
1. Ticaret Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan faaliyet (NACE) kodlarında vergi mükellefiyetim var ama basit usule tabi değilim, destekten yararlanabilir miyim?
Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulan ekonomik faaliyet tanımlarından herhangi birinde esas faaliyeti olan gerçek kişi vergi mükellefi iseniz destekten faydalanabilirsiniz.
2. Destek başvurusunda banka hesap numarası bildirilmek zorunda mıdır?
Destek ödemeleri beyan ettiğiniz banka hesap numarasına aktarılacağından, ülkemizde faaliyet gösteren bankalardan herhangi birindeki Türk Lirası hesap numaranızın (IBAN) bildirilmesi zorunlu.
3. Başvuruda Akraba/Arkadaş/Muhasebeci gibi bir yakınımın IBAN numarasını bildirdim ödeme yapılır mı?
Destek ödemeleri yalnızca destek almaya hak kazanan kişinin kendisine ait banka hesabına yapılacak. Beyan edilen hesap numarası başkasına ait ise destek almaya hak kazansanız dahi ödeme yapılamayacak.
4. Banka hesabımda bloke var başka bir yöntemle ödeme alabilir miyim?
Destek ödemeleri yalnızca destek almaya hak kazanan kişinin kendisine ait bildirdiği banka hesabına yapılacak.
5. Birden fazla mesleki faaliyetim var hangisine göre başvurum değerlendirilecek?
Destek başvuruları başvuru sahiplerinin vergi kayıtlarında yer alan bilgileri doğrultusunda değerlendirilecek olup, başvuru sahiplerinin bu kayıtlardaki esas faaliyetleri dikkate alınacak.
6. Birden fazla mesleki faaliyetim var (Örneğin; kırtasiye ve servis işletmeciliği) iş yeri kirası hangi faaliyetime göre değerlendirilecek?
Başvuru sahibinin vergi mükellefiyet kayıtlarındaki esas faaliyeti ne ise değerlendirme bu faaliyet üzerinden yapılacak.
7. Birden fazla işyerim var her biri için destek alabilir miyim?
Destek başvuruları başvuru sahiplerinin vergi mükellefiyet kayıtlarındaki esas faaliyetlerini yürüttükleri işyeri adresi dikkate alınarak değerlendirilecek. Kişi gelir kaybı ve kira desteklerinden en fazla birer defa faydalanabilecek.
8. Kira desteği verilirken adres değerlendirmesi nasıl yapılacak?
Kira desteği, başvuru sahibinin vergi mükellefiyet kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttüğü işyeri adresi dikkate alınarak değerlendirilecek.
9. Taksici, pazarcı, seyyar satıcı, servis işletmecisi gibi mesleklerde faaliyet gösteriyorum durak, pazar yeri gibi yerler için kira ödüyorum, kira desteği alabilecek miyim?
Sabit bir iş yeri olmadan ticari faaliyetlerin yürütülmesi halinde bu faaliyetleri yürütenlerin kira desteğinden faydalanılması mümkün bulunmuyor.
10. Ticari faaliyetime yeni başladım desteklerden yararlanabilir miyim?
14 Aralık 2020 tarihinden sonra vergi mükellefi olanlar bu desteklerden yararlanamayacak.
11. Emekliyim aynı zamanda vergi mükellefi olarak işyerim var, destekten faydalanabilir miyim?
Emekli olmanız destekten yararlanmanıza mani değil. Öngörülen diğer şartlar sağlanıyorsa destek alabilirsiniz.
12. Başvuru aşamasında adresimi seçemedim ne yapmalıyım?
İşyeri adresinize ait başvuru ekranında yer alan bilgiler Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) sisteminden alınıyor. Bu sistemde yer almayan adreslerle başvuru gerçekleştirilemeyecek.
13. Belediye, vakıf, kamu kurumu kiracıları da kira desteğinden faydalanabilecek mi?
Diğer şartların sağlanması durumunda işyeri sahibinin şahıs, şirket, vakıf, dernek kamu kurumu/kuruluşu olmasına bakılmaksızın kira desteği verilecek.
14. Faaliyet kodum Ticaret Bakanlığının duyurduğu listede yer almıyor, destekten faydalanabilir miyim?
Ticari kazançları basit usulde tespit edilen vergi mükellefleri ile vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar faaliyetlerine bakılmaksızın desteklerden faydalanıyor.
15. Destek almaya hak kazandım, ancak iş yerini kapatmak zorunda kaldım destek almaya devam edecek miyim?
Başvuruların değerlendirilmesini müteakiben destek döneminde vergi mükellefiyet kayıtları terkin edilenlerin destek ödemesi sonlandırılacak.
BAŞVURU İÇİN SON GÜN 31 MART
Gerçek kişi tacirlerin kira ve gelir kaybı yardım başvuruları 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı. Başvurular E-Devlet üzerinden yapılıyor. Kriterlere uyulması halinde ödemeler müracaat esnasında verilen hesaba yatırılacak.
3 ay boyunca gelir kaybı için 1000 TL, kira yardımı kapsamında ise büyükşehirlerde 750 TL, diğer illerde ise 500 TL destek sağlanacak.
10 Mart 2021 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı