HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul, ev sahipliği yaptığı genç, pırıl pırıl, yetenekli şirketlerle ekosistemini büyütmeye devam ediyor. Geliştirdikleri ürün, proje ve hizmetlerle dünyanın ilklerine imza atan Teknopark İstanbul şirketleri dünya çapında markalaşıyor. Genç, yetenekli beyinler desteklendikleri ve yüreklendirildikleri takdirde inanılmaz başarılara imza atmaya devam ediyor. Türkiye’nin ithalat kalemlerinin azalmasına da katkı sağlıyor.
İstanbul Ticaret Gazetesi olarak her hafta bir Teknopark İstanbul firmasının başarısını okuyucularımızla paylaşıyoruz.
DÜNYADA BENZERİ YOK
Bu haftaki konuğumuz Teknopark İstanbul’un yükselen yıldızlarından Kimlic Blockchain Yazılım Teknoloji Danışmanlık ve Ticaret AŞ. Şirket, geliştirdiği kurumlararası kimlik doğrulama transfer ağ sistemi ‘Kimlic’ projesi ile küresel ölçekte devrim yapmaya hazırlanıyor.
Kimlic, Gökhan Seçkin ve İlker Oğuz tarafından kuruldu. 2017’de Kimlic blokzinciri proje çalışmalarına başlayan Seçkin ve Oğuz, 2018’in şubat ayında kurdukları şirketlerini iki ay içinde Teknopark İstanbul’a taşıdı. Seçkin ve Oğuz, 17 kişilik ekipleriyle şu anda yalnızca Türkiye’de değil, dünyada da benzeri olmayan kullnıcı iznine bağlı kimlik doğrulama paylaşım sistemi geliştirdi.
HÂLÂ ŞAHSİ
Kimlik doğrulama sistemleri en çok bankalar ve finansal kurumlar tarafından kullanılıyor. Bireylerin internet ortamında kimliklerini ispat etmeleri gereken pek çok platform bulunduğunu hatırlatan Kimlic Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Seçkin, “Dünyada kimlik tespitleri halen şahsen yapılıyor. Özellikle finansal kuruluşlar, kara para aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesi için yeni müşterilerinin kimliklerini tespit etmek zorunda” diyor.
Seçkin, bu nedenle Kimlic projesinin blokzinciri teknolojisini kullanarak kurumlar ve bireyler arasında kimlik doğrulama arayüzü ve bunun aktarımı için bir ağ vazifesi gördüğünü söylüyor.
KRİPTO BORSAYA GİRİŞ
‘Kimlic’ sadece bankalara giriş yapmak için değil aynı zamanda kripto borsalarına ve diğer geleneksel sitelere da hızlı giriş yapmaya imkân veriyor. Seçkin, ‘Kimlic’ sayesinde kullanıcının giriş yaptığı platformlarda paylaştığı veriyi yönetebilmesi ile günümüzün sosyal medya platformlarındaki bağlan butonlarından da ayrıştığına dikkat çekiyor. Yakın bir gelecekte fiziksel olarak bankaya gitme gibi zorunlulukları ortadan kaldıracak teknolojik altyapıyı bu günden sunan ‘Kimlic’ hiç bir aşamada kullanıcının verilerini görüntülemiyor ve saklamıyor. Bu bakımdan Türkiye’de KVKK (Kişisel Verilerin Korunumu Kanunu), Avrupa’da ise GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) ile de uyumlu.
AKILLI KONTRAT YAZILIMI
Kimlic’in, B2B iş modelinde kimlik doğrulayıcılar ile bu hizmeti kullanan kurumları bir araya getiren bir pazaryeri olduğunu belirten Seçkin, Kimlic’i diğer projelerden ayıran özellikleri şöyle anlatıyor: “Token ekonomisi ile daha önce Kimlic’e entegre finansal kuruluş tarafından dijital kimliği doğrulanmış bir kişi, hesap açmak istediği başka bir işletmeye giriş yapmak istediğinde, ikinci işletme daha önce yapılmış olan kimlik doğrulamayı baz aldığı için ilk doğrulamayı yapan işletmeye ödeme yapar. Yapılan ödeme de Blockchain üzerindeki akıllı kontrat yazılımı sayesinde paydaşlar arasında bölüştürülür. Bu sayede de ‘müşterini tanı’ maliyetlerini düşürmüş olur.”
‘MÜŞTERİNİ TANI’
Çeşitli ülkelerde bankalara ve diğer işletmelere altyapı desteği veren firmaların daha çok biyometrik ve elektronik doğrulamalar kategorisine olduklarını vurgulayan Seçkin, sözlerine şöyle devam etti: “Thomson Reuters’in yaptığı araştırmaya göre yıllık cirosu 10 milyar doların üzerinde olan finans kuruluşlarının ‘müşterini tanı’ çözümlerine 2017’de ödediği miktar 150 milyon dolar. Bu rakamın 2018’de yüzde 13 artacağı tahmin ediliyor. Token ekonomisinden faydalanarak geliştirdiğimiz iş modeliyle finansal kuruluşlar ‘müşterini tanı’ maliyetlerini yüzde 90’a kadar düşürebilecek.”
Finansal kuruluşların data koruma maliyetleri düşecek. Çünkü blokzincirine dayalı kimlik doğrulama sayesinde iş gücünü azaltacak, kişisel bilgilerin merkezi sistemlerde saklanmasına gerek kalmayacak.
‘Kimlic’ için şirketin ilk ihracat hedefi AB bankacılık sektörü. Bir sonraki adımda dünya pazarına açılmak var. Kimlik Blockchain, Türkiye’de de bazı finansal kuruluşlarla görüşmeler yapıyor.
BENZERSİZ BİR SİSTEM
Kimlik Blockchain Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Seçkin, “Bir işletmenin, bir başka işletme tarafından yapılan doğrulamayı blokzinciri üzerinden kontrol ederek kabul etmesine dayanan bu uygulama şu an Türkiye’de yok. Gerek video gerek fotoğraf ile kimlik doğrulama açısından, gerekse blokzinciri teknolojisi kullanarak kimlik doğrulamayı yeni bir boyuta taşıması açısından benzersiz” diyor.
‘KİMLİC’ NASIL ÇALIŞIYOR?