tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) girişimlerinden LIVAD Technologies, canlı internet yayınlarını kesintiye uğratmadan, markaların reklamlarını yayıncıların ekranlarında gösteriyor. Chat üzerinden kampanya linklerini paylaşıp; görüntülenme, tıklanma gibi önemli verileri raporluyor. 2020 yılında Arda Genç, Hasan Bera Aksay ve Akın Sert tarafından kurulan LIVAD, binlerce yayıncının, aldıkları marka sponsorlukları sayesinde yayınlarını kesintiye uğratmadan, içeriklerinden para kazanabilmelerine olanak sunuyor.

400 BİN DOLARLIK YATIRIM

Canlı yayın reklamcılığı denildiğinde dünyada akla gelen ilk isim olmayı hedefleyen firma, TechOne VC liderliğinde Two Zero, StartersHub, Ömer Aras ve Can Tunçer’in katılımıyla 400 bin dolarlık yatırım aldı.LIVAD’in CEO’su Arda Genç, ABD Nortwestern Üniversitesi’nde makina mühendisliği eğitiminin ardından bilgisayar teknolojileri yüksek lisansı yaptıktan sonra Türkiye’ye döndü ve LIVAD üzerinde çalışmaya başladı. İstanbul Ticaret’in sorularını Arda Genç cevapladı.

YAYIN KESEN REKLAM İSTENMİYOR

Canlı yayını kesmeyen reklam fikri nasıl gelişti?

Z kuşağının değişen medya tüketim alışkanlıklarını fark ettik. Reklam engelleyicileri kullanıyor, televizyon seyretmiyor ve geleneksel reklamlara güvenmiyorlardı.
Twitch, Youtube gibi canlı yayın platformlarında zaman geçiriyorlardı. Yayınları kesintiye uğratan reklamlardan hoşlanmıyorlardı. Bu kitlenin reklam izlemesini sağlayacak, yayını kesintiye uğratmayacak bir reklam modeli geliştirdik.

YAYININ BİR PARÇASI GİBİ

LIVAD nasıl çalışıyor?

LIVAD, hem yayıncıyı hem de reklam vereni destekleyen, yayına entegre bir reklam sistemi. Yayın sırasında ekranın bir köşesinde, 6 ile 30 saniye aralığında izlenebilen bir video çıkıyor. Yapay zeka algoritmaları, reklamın ne zaman yayınlanması gerektiğini otomatik olarak belirliyor. Videolar, izleyiciyi rahatsız etmemek adına yayını bölmeden ekranda konumlanıyor ve eş zamanlı olarak sohbet sekmesi üzerinden kampanya mesajı ve linki paylaşılıyor. Reklamla ilgilenenler, canlı yayınlardaki chat sekmesinden kampanya linkine ulaşıp, link üzerinden kampanyanın web sitesine yönleniyor. LIVAD, izleyicilere influencer deneyimi sunan bir sistem olarak hem yayıncıyı destekliyor hem de reklam vereni.

50 POPÜLER MARKA

Hangi markalarla çalışıyorsunuz?

Yemeksepeti, Getir, Vodafone, Schneider Electric, Philips, Steelseries, Logitech, Migros, Hell Enerji İçeceği, Oynasana gibi 50’den fazla popüler marka ile çalıştık. Büyük bir kısmı ile hâlâ çalışıyoruz. Bunun dışında GroupM, OMD, Ingage, Publicis Groupe gibi birçok büyük medya satın alma ajansıyla da yakın işbirliği halindeyiz.

MÜŞTERİLER MEMNUN

Müşteri memnuniyeti nasıl?

Geri bildirimler çok olumlu. Canlı yayını bölerek uygulanan reklamcılık ölçülebilir bir alan değildi.Birçok marka, rapor olmadan hedef kitlesine ulaşabilmek için yüzeysel verilerle popüler görünen yayıncılara ulaşmaya çalışıyordu. LIVAD sayesinde verim ölçülebilir olunca, yeni reklamlar için hızlı geri dönüşler başladı.Yayıncı da yayın esnasında reklamdan bahsedince; reklamlarçok daha inandırıcı, samimi bulunuyor.Reklam dünyası hızla canlı yayın platformlarına doğru evriliyor.

İLK YERLİ

LIVAD’ın muadilleri var mı?

LIVAD ile eş zamanlı benzer sistemler geliştiren ve kendi ülkelerinde faaliyet gösteren çeşitli startup’lar var. Fakat globalde sektörü domine eden büyük bir oyuncu olmadığı için global açılım planımızı hızlandırıp; İspanya, Meksika, Kolombiya, Arjantin, Brezilya gibi birçok ülkede faaliyete geçtik. Sırada Avrupa ve Kuzey Amerika var.

SOHBETYAKALIYOR

“LIVAD, yaptığı reklam gösterimlerine ek olarak izleyicilerin canlı yayınlarda sohbet sekmesine yazdığı yorumları da analiz ederek markaya müşteri duyguları hakkında içgörüler sağlayabiliyor. Böylece markalar kampanyaları hakkında kantitatif ve kalitatif analizlere erişebiliyor.”

MARKA İZLEYİCİYESORU SORABİLİYOR

“Markaların, ekranda görüntü ve sohbette metin yoluyla izleyicilere soru sormasına olanak tanıyan ‘Anket Reklamları’ modelinigeliştirdik. Böylece markalar, izleyicilerin tercihlerini kitleden direkt öğrenebiliyor ve pazarlama stratejilerini çıkardıkları içgörülere göre özelleştirebiliyorlar.”

KİŞİSELGİZLİLİK ARTACAK

“Reklam dünyasında, 2023’ten itibaren üçüncü taraf çerezleri kalkıyor. Tüketicinin kişisel tercihlerini tespit edip, ilgili içerik ve reklamları defalarca sunan sistemler, modellerini revize etmek zorunda kalacak. Kişisel gizlilik önem kazanırken, influencerler aracılığı ile yapılan sunumların değeri artacak. Markalar, canlı yayın içeriğine göre hedef kitlelerini seçerek LIVAD ile bu dünyaya ayak uydurabilecek.”

1 MİLYONDEFA İZLENEN REKLAM

“Vodafone için hazırladığımız reklam içeriği büyük ses getirdi. 97 kategoride yayın yapan 186 yayıncının katıldığı ve 3 bin 186 reklam gösterimi yapılan yayınlarda, 1 milyondan fazla tamamlanmış video görüntülemesi ile 44 saati geçen ekran süresi elde edildi.”

İŞTE FAYDALARI

  • Yayıncıların markalar tarafından fark edilmesini, sponsor olmasını kolaylaştırıyor.
  • Reklamları, yayını kesmeden, yayıncının ekranında gösteriyor.
  • Yayın bölünmediği için izleyiciyi rahatsız etmiyor.
  • Yapay zeka, reklamların görüntülenmesi için en iyi anları tespit ediyor.
  • Müdahaleci olmayan yerleşimlerden izleyici rahatsız olmuyor.
  • Markalar istatistiki verilere ulaşabiliyorlar.
  • Yayıncılar, kampanyalarını yönetip, kazançlarını takip edebiliyor.
  • Reklamlarının performans detaylarını takip edebiliyorlar.
  • Küçük topluluğa sahip yayıncılar bile en iyi markalarla çalışabiliyor.
  • Her boyuttaki yayıncı, içeriklerinden istikrarlı kazanç sağlayabiliyor.

13 Aralık 2021 Pazartesi

Etiketler : Röportaj