Kentsel dönüşümdeki sorunlara hızlı çözüm

İstanbul’da riskli yapıların daha hızlı dönüşümü için ‘Yarısı Bizden’ kampanyası katalizör oldu. Hak sahiplerine hibe ve kredi desteği, tebligat ve tahliye işlemlerinde mevzuat değişikliği süreci hızlandırdı.

Giriş: 09.12.2024 - 10:06
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35



 İTO’da sektör temsilcilerinin sorularını cevaplayan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Sezayi Köse, “Sahada tıkanan firmalarımız bize geldiğinde, yaşadıkları problemleri aşmalarını sağlayacak çözüm yollarını birlikte arıyoruz” dedi. 


HABER: ADEM ORHUN

İstanbul’da kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandıran ‘Yarısı Bizden’ kampanyasının uygulanmasına dair bilgiler, yetkililer ve sektör mensuplarının katıldığı bir toplantıda paylaşıldı. İstanbul Ticaret Odası Konut İnşaatı Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen ‘Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası Bilgilendirme Toplantısı’ büyük ilgi gördü. Müteahhitlik, hukuk, danışmanlık ve finans hizmeti veren şirketlerin yetkililerinin izlediği toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Akbal yaptı. Akbal, devletin sağladığı imkanlarla sektör firmalarının gayretinin sahaya yansımasıyla vatandaşların güvenli konutlara sahip olma yolunda çoğu engeli daha rahat aşabileceğini söyledi.

 

SOSYAL İHTİYAÇLAR

Meslek Komitesi Başkanı Mükremin Tekin de kentsel dönüşümün sadece binaların yıkılıp yeniden yapılması olmadığına dikkat çekerek, güvenlik, sağlık ve belediye hizmetleri açısından faydaları olan dönüşüm için mülk sahiplerinin ve özel sektörün sorunlarının çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

 

Toplantının moderatörlüğünü yapan İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç, “Maalesef kentsel dönüşümde istenen seviyeye yakın değiliz. Ancak mevzuatta gerekli iyileştirmelerin yapıldığını görüyoruz. Dosyalar tamamlandıkça, özel sektörün gayreti de sahada kendisini gösterecektir” diye konuştu. Toplantıda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Sezayi Köse, Yarısı Bizden kampanyasındaki ilk sonuçlarını ve bu süreçte mevzuatta yapılan değişiklikleri anlatarak, sektör mensuplarından gelen soruları cevapladı. Riskli binaların dönüşümünün, kamunun yanı sıra ilçe belediyelerinin, vatandaşların ve özel sektörün gayretiyle yapıldığını belirten Köse, “Buradan açık bir çağrım var. Sahada tıkanan varsa bizim genel müdürlük, özel sektöre de vatandaşlara da açık. Gelin, çözüm yollarını birlikte arayalım, kanunlar dahilinde gerekli desteği verelim” dedi. 

 

KAPIYA TEBLİGAT

Riskli binaların yıkılmasının acil ihtiyaç olduğunu belirten Köse, şu bilgiyi paylaştı: “Burada özellikle tebligatta süreç tıkanıyordu. Tebligat adresi bulunamayan, yurt dışında olan veya kendisine ulaşılamayan birçok malik var. Çoğu kişiye ulaşmak mümkün olmuyordu. Fakat artık tebligat problemi çözüldü. Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması gereken riskli binaların tahliyesi için yapılacak tebligat, ilgili binanın kapısına asılıyor. Belediyeler de en geç 89’uncu gün dolunca binanın elektrik ve su hizmetini kesiyor. Tahliyede de zorluk çıkıyordu. Önceki adımlar tamamlandığında emniyet eliyle zorla tahliye imkanı mevzuata girdi. Bundan sonra da prosedüre göre yıkım işlemine geçiliyor.” 

 

50+1 YETİYOR

Binadaki maliklerin tamamının anlaşmasının her zaman mümkün olmadığına dikkat çeken Köse, “Bu konuda da mevzuat değişikliği yapıldı. Daha önce üçte iki olan şart, 50+1’e indirildi. Artık bu oranla ruhsat alınabiliyor. Yani 1-2 malik tarafından sürecin engellenmemesi için önemli bir yol açıldı. Bu aşamada ilçe belediyeleri bazen gerekli yazıları vermeye imtina ediyor. Ancak biz bu konuda ilgili uyarılarımızı yaptık” dedi.

 

SAYI ARTACAK 

Kentsel dönüşüm kapsamında uzlaşma, tahliye, proje derken sürecin 8 ayı bulduğunu belirten Sezayi Köse, “Şimdi sisteme günde 15-16 başvuru giriyor. Ancak yazın, projelerin ve dosyaların tamamlanmasıyla sayının hızla katlanacağını öngörüyoruz” diye konuştu. 

Bu imkanlardan daha fazla vatandaşın yararlanması için tanıtım çalışmaları yaptıklarını anlatan Köse, “Bu noktada bize destek olan İTO yönetimine de teşekkür ediyorum. Açık çağrımızı da tekrarlamak istiyorum. Riskli binasını dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza bilgi vermek ve sahada, süreçte problem yaşayan inşaat firmalarına çözüm üretmek için hazırız. Yeter ki şehrimizde kentsel dönüşüm hızlansın, şehrimiz daha güvenli hale gelsin” dedi. 

 


ÖNCE TESPİT, SONRA SÖZLEŞME

İstanbul’un 39 ilçesinde riskli yapı sahiplerinin tamamı kampanyaya başvurabiliyor. Yeni projedeki yapının (otopark ve sığınak hariç), eskisinin 1.5 katından büyük olmaması gerekiyor. Binasının riskli olup olmadığını merak edenler, lisanslı kuruluşlara karot örneği baktırarak risk durumunu tespit ettiriyor. Kat irtifakı kurulduktan sonra hak sahibi tespiti yaptırmak üzere ilçe belediyesine başvuruluyor. Bakanlıkça belirlenen randevu gününde hak sahibiyle hibe taahhütnamesi ve kredi sözleşmesi imzalanıyor. Tek bina yerine alan bazlı site benzeri büyük dönüşümlerde tam uzlaşma sağlanması halinde Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, TOKİ ve Emlak Konut işbirliğiyle destek verilebiliyor. 

 

HEM HİBE HEM KREDİ  

İstanbul’daki kentsel dönüşüm uygulamalarında hak sahiplerine her bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 

700 bin liraya kadar kredi veriliyor. Malik, krediyi almak veya almamakta serbest.  Bu kapsamda yıkılan binalardaki işyerleri için 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar kredi imkanı bulunuyor. Kredi verilirken, hak sahiplerinin gelir ve kredi puanının ne olduğuna bakılmıyor. Kentsel dönüşüm için Nisan 2023’ten sonra ruhsat alan binalar için ‘Yapım Yardımı’ veriliyor. İlçe belediyelerine yapılan başvurudan sonra dosya Bakanlık sistemine düşüyor. Devamında da kurum, hak sahibi vatandaşı davet ediyor.