Cumartesi, 23 Kasım, 2024
SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Eximious Tıbbi Cihazlar Ar-Ge Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi, dirsek altı aktif protez kol üretiyor. ‘Yapay Zeka Tabanlı, Arayüz Etkileşimli Akıllı Protez Kol’, uluslararası kalite ve standartlara uygun ileri teknolojili bir ürün. Kullanıcı dostu arayüzü ile kas hareketlerini işleyip, yeni hareketler geliştirebilen akıllı protez, mobil uygulamalar üzerinden 7/24 fizyoterapi desteği ve doktorla görüşebilme imkanı sağlıyor. Yapay zeka algoritmalarıyla fizyoterapi süreleri ciddi ölçüde azaltılabiliyor.
DONANIM DEĞİŞMİYOR
Yerli protez kol; kendini geliştirebildiği için üst model protez alma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Protez kol tasarımındaki esneklikle beraber yeni hareketler donanımsal değişiklik yapmaya gerek kalmadan hastadan toplanan veriler doğrultusunda eklenebiliyor. Yazılımı, donanımı, mühendisliği ile yüzde 100 yerli bir sistem inşa eden Eximious, ithal protezlere rakip üretimine, yıl sonunda tamamlamayı hedeflediği sertifikasyon süreci sonrasında başlayacak. İstanbul Ticaret’in sorularını, Eximious’un kurucularından Mekatronik ve Bilgisayar Mühendisi Caner Emeç cevapladı.
TEZ KONUSUYDU
Akıllı protez kol üretme fikri nasıl doğdu?
Akıllı protez üretimi, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde bitirme projesi olarak seçtiğim konuydu. Daha sonra ülkemizdeki yerli protezlere olan ihtiyacı fark ederek iki mekatronik mühendisi ve bir fizyoterapist arkadaşımla bilgilerimizi insanlık yararına değerlendirmek için bir araya geldik. Daha sonra TÜBİTAK BİGG desteğini alarak firmamızı kurduk.
TÜRKİYE İÇİN İLK
Eximious ne üretiyor?
Akıllı, dirsek altı protez kol üretiyoruz. Bu üretim, Türkiye için bir ilk. Halen ülkemizde, çoğunluğu Alman orijinli olmak üzere yurt dışı protez markaları kullanılıyor.
30 BİN KİŞİ KULLANIYOR
Türkiye’de akıllı protez kola ihtiyacı olan kaç kişi var?
Türkiye’de bu konuda yapılan istatistiki çalışmalar oldukça az. Fakat Türkiye İstatistik Kurumu’nun Türkiye Özürlüler Araştırması’ndaki oranlar, nüfus ve diğer araştırmalar incelendiğinde; dirsek altı kol ampütasyonu bulunan 30 binden fazla bireyin olduğu ortaya çıkıyor. Dünyada ise 10 milyon ampute kişi sayısının yaklaşık 3.3 milyonunda kol ampütasyonu ve 1 milyon 800 bininde ise dirsek altı ampütasyonu mevcut.
GERÇEĞİNE YAKIN
Üretimin hangi aşamasındasınız?
Akıllı kolun, mekanik ve elektronik bölümü bitti; yazılım kısmının geliştirme Ar-Ge’si de tamamlanmak üzere. Yakın zamanda sertifikasyon süreçlerine başlayacağız. Görünüşü, ağırlığı ve kabiliyetleri ile olabildiği kadar gerçeğine benzeyen bir cihaz ve sistem üretiyoruz. Yazılımın, donanımın ve tasarımın tümü Türk mühendislere ait olan bu protezi, 2022 yılı sonunda satışa hazır hale getirmeyi planlıyoruz.
İTHALDEKİ SIKINTI
İthal protezlerden üstün yönleriniz nedir?
İthal protezlerdeki sıkıntı; hareket sayısındaki kısıtlılık. Mesela, 10 hareket gerçekleyebilen bir protez var. Fakat hareket sayısı artırmak istendiğinde, kullanıcı yeni protez satın almak zorunda kalıyor. Bizim protezlerimizde öğrenen bir sistem mevcut. Kullanıcı, yazılım üzerinden proteze yeni hareketler öğretebiliyor. Herhangi bir güncelleme ve ek hizmet ihtiyacı olmadan yapay zeka, kas sinyallerini anlamlandırıyor ve öğrenme yeterli seviyeye ulaştığında yeni hareketleri sisteme ekliyor. Diğer önemli bir husus da maliyet açısından ulaşılabilir olması.
ÜÇTE BİR DAHA UYGUN
Yerli protez kolun maliyet avantajı ne olacak?
İthal protez bir kol 400 ila 450 bin TL aralığında. Dolar kuru üzerinden TL değeri değişebiliyor. Eximious markalı yerli protez maliyetinin kullanıcıya 100-150 bin TL aralığında mal olmasını hedefliyoruz.
EMG SENSÖR İSTASYONU
Hedeflerinizi anlatır mısınız?
2022’nin ikinci yarısında klinik araştırmaları tamamlayıp, CE belgesini almayı planlıyoruz. 2023’te dirsek üstü ve omuz ampütasyonlarını odağımıza alıp çalışacağız. 2025 sonrası, yurt dışı pazarlara açılma yıllarımız olacak.
MOBİL UYGULAMA
“Eximious akıllı protez kola ait mobil uygulama; Android ve iOS sistemli akıllı cihazlarla kullanılabilecek. Uygulama üzerinden fizyoterapist ve doktor görüşmesi yapılabilecek. Sistem; teknik destek hizmeti, bakım gibi ihtiyaçlara da cevap verecek. Ayrıca yeni hareket ekleme kabiliyeti sunacak.”
YENİ HAREKET ÖĞRENİYOR
“Kullanıcı, yazılım üzerinden proteze yeni hareketler öğretebiliyor. Herhangi bir güncelleme ve ek hizmet ihtiyacı olmadan yapay zeka, kas sinyallerini anlamlandırıyor ve öğrenme yeterli seviyeye ulaştığında yeni hareketleri sisteme ekliyor.”
ÜST MODELE GEREK YOK
“Ürünü değiştirmeden yeni hareketlerin eklenebilmesini sağlayan mekanik tasarım sayesinde ek masraflar ortadan kalkıyor. İthal ürünlerde bu ancak üst model protez satın alınmasıyla mümkün.”
İŞTE AVANTAJLARI
* Fiyatı, ithal muadillerinden üçte bir daha avantajlı.
* Tüm akıllı cihazlarda mobil uygulama üzerinden hizmet veriyor.
* 3 boyutlu yazıcıdan, anatomiyle uyumlu ürün elde ediliyor.
* Fizyoterapi sürelerini kısaltıyor.
* Fizyoterapist ve doktor ile görüşebilme imkanı sağlıyor.
* Donanım değişmeden sisteme mekanik ekler yapılabiliyor.
14 Şubat 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi