tatil-sepeti

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

Oyun sektörü dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyüyor ve büyük ilgi görüyor. ‘2018 Türkiye Oyun Sektörü Raporu’na göre dünyada oyun sektör hacmi 135 milyar dolara yükselirken, Türkiye’de de 850 milyon dolara ulaştı. Bu pazar büyüklüğü ile Türkiye, dünyada 18’inci sırada yer alıyor. Son dönemdeki bu yükseliş ile Türkiye, küresel oyun pazarında dikkat çekiyor. Bu sektöre hizmet eden girişimlerden biri de Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) bünyesinde yer alan ‘Hero Games’. Hero Games’in kurucusu Melih Çöl, gazeteniz İstanbul Ticaret’e çocukluk hayalini nasıl gerçekleştirdiğini ve neler yapmayı hedeflediğini anlattı.

ANNESİ TAVSİYE ETTİ

Projenizi ve projenizin yenilikçi yönünü anlatabilir misiniz?

Ortaokuldayken utangaç bir çocuktum ve sınıf arkadaşlarımla kaynaşmakta zorluk çekiyordum. O sırada annem bana, “Sana bir kelime oyunu öğreteceğim ve bunu sınıfta arkadaşlarınla oynadığında herkesin çok sevdiğini ve arkadaş edinmenin zor olmadığını göreceksin” dedi. Gerçekten de öyle oldu, annemin öğrettiği kelime oyunu bana arkadaş edinmeyi öğretti ve hayatımı değiştirdi. Uzun süre boyunca bu oyunu telefondan oynamak istedim fakat buna benzer bir oyun yoktu. Ben de kağıt ve kalemle oynadığımız kelime oyununu mobil ortama uyarlayarak diğer insanlarla paylaşmak istedim. Bu sayede Word Hero projemiz doğdu. Yenilikçi yönümüz de birbirine benzeyen insanların kolayca bağ kurmasını sağlayan oyunlar yapıyoruz.

Projeniz ile bugüne kadar hangi süreçleri tamamladınız? Şu an geldiğiniz nokta ve başarılarınız nelerdir?

Gram Games’in mentorluğunda Word Hero’yu yayınlayarak tecrübe kazandık. Yaptığınız bir uygulamayla milyonlarca insana güzel vakit geçirtebil-diğinizi bir düşünsenize! İşte bu duygu bizi bir arada tutan bağ oldu ve insanlara güzel vakit geçirtip onları eğlendirmek tutkumuz haline geldi. Bu sayede yaptığımız işi tutkudan bir girişime dönüştürmeye karar verdik ve Hero Games’i kurduk. Hero Takımı olarak bu heyecanı 3 ay önce 2 kişi paylaşırken şimdi 15 kişi paylaşıyoruz. Hedefimiz 2020’de 10 milyon insanı eğlendirmek. Hedefimizi gerçekleştirmek için oyun sektöründe önde gelen global bir firma ile yatırım turuna hazırlanıyoruz ve bu tamamen Hero takımının başarısı. Silikon Vadisi’ndeki girişim taktiklerini uygulayarak herkesin üretmekten mutlu olduğu bir ortam sağlıyoruz. En büyük başarımız ise inanılmaz senkronize çalışan bir takım haline gelerek çok hızlı oyun fikri üretme, prototipleme ve test etme sürecini oturtmak oldu. Voodoo, Rollic ve Netmarble gibi büyük oyun yayıncıları, yaptığımız oyunları yayınlamak için sabırsızlanıyor. İlerleyen aylarda yaptığımız oyunlardan birkaçını Amerika AppStore Top 100 listesinde görebilirsiniz.

HEDEF, 2 YILDA LOS ANGELES’TA STÜDYO AÇMAK

Türkiye’deki oyun sektörü ile ilgili neler düşünüyorsunuz? Kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz?

Türkiye, oyun sektöründe dünyada ilk beş içerisinde olduğu için üretimi, tüketimi ve ‘know-how’ı çok fazla ve biz de bundan faydalanıyoruz. Üretimi TL olarak harcamak ve döviz geliri elde etmek şu anki ekonomide çok cazip. Aynı zamanda pek çok sektöre göre yardımlaşmanın ve dayanışmanın ön planda olduğu bir sektör, bu yüzden oyun sektöründe çalışanlar çok şanslı. Hero Games olarak biz kendimizi Türkiye’de bir oyuncudan daha fazla, dünyada oyun sektöründeki değişimin başlangıcı olarak görüyoruz. Hedefimiz 2 yılda Los Angeles’ta bir stüdyo açarak, dünyadaki etki alanımızı artırmak. Bu süreçte de her türlü yardımlaşma ve iş birliği ile Türkiye’deki oyun sektörünün büyümesine katkı sağlamak istiyoruz.

YENİ FİKİRLERİ HAVUZDA TOPLUYORUZ

Word Hero oyunu ile başladınız ve şimdi birden fazla oyunu online platformda hayata geçirmeye hazırlanıyorsunuz. Bu oyunların konularını nasıl oluşturuyorsunuz, nereden ilham alıyorsunuz?

Herkesin oynayabileceği, basit fakat eğlenceli ve hit oyunlar yapmayı hedefliyoruz. Yapım sürecinde de çok farklı kaynaklardan ilham alıyoruz. Yeri geldiğinde birden fazla oyunun incelemesini yapıp sentezlenmiş bir fikirle geliyoruz, yeri geldiğinde de gündelik hayat, yeni fikir bulma konusunda önemli bir rol oynuyor. Buna ek olarak, her gün takımdaki herkes oyun oynayanları gözlemleyerek yeni bir oyun fikriyle geliyor ve bu fikirlerle bir havuz oluşturuyoruz. Yeni bir oyuna başlayacağımız zaman bu havuzdaki oyunları oylayarak beğendiklerimizi seçip üzerinde çalışmaya başlıyoruz.

DÜNYAYI DAHA EĞLENCELİ YAPMAK İSTİYORUZ

Projeniz sadece Türkiye’de mi olacak ve kazandıracağı faydalar neler? Global pazar için de bir hedefiniz var mı?

Türkiye merkezli bir girişim olarak oyun sektöründeki pek çok kişiye istihdam sağlıyoruz. Oyunlarımızı dünya çapında ve özellikle Amerika’da yayınlayarak döviz geliri elde etmek ve Türkiye’deki ekonominin gelişimine de katkıda bulunuyoruz. Kaliteli oyunlar yaparak dünyayı daha eğlenceli bir yer haline getirip insanların kültürlerarası etkileşim yapmasına yardımcı oluyoruz. 4 yılda hedefimiz ise Los Angeles ofisimizi açtıktan sonra global pazarda uygulama içi satın alımların en yüksek olduğu uygulamaları oyunlaştırarak yenilikçi ürünler ile global pazar liderliğine yükseltmek.

22 Temmuz 2019 Pazartesi

Etiketler : Röportaj