tatil-sepeti

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, AA Finans Masası’nda Finans Haberleri Editörü Yılmaz Yıldız, Editör Yardımcısı Hasan Arslan ve uzman gazeteciler Eda Topcu, Mücahid Eker, Uğur Aslanhan’ın sorularını yanıtladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Anadolu Ajansı’nın (AA) Finans Masası’na konuk oldu. Konuşmasında, iş dünyasının finansman maliyeti ve finansmana erişim ile ilgili biraz daha sıkı bir durumun içinde olduğunu belirten Avdagiç, “Bununla ilgili basit, sonuç odaklı önerilerimiz var. En somut olanlarından biri, KDV iadesi ile ilgili” dedi.

EFEKTİF ÇÖZÜM

Daha önce KDV iadelerinin nakden ödenmesinin gündeme geldiğini ama bunun geri çekildiğini hatırlatan Avdagiç, şunları söyledi: “Şu an ülkemizin içinde bulunduğu konjonktürden dolayı, iş dünyası olarak KDV’nin nakden iadesi talebinde olmamamız gerektiğini düşünüyoruz. Burada mahsuplaşma önerimiz var. KDV alacağı olan firmanın, diğer taraftan diğer devlet kurumlarına stopaj, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve diğer bir takım vergileri ödeme ile ilgili yükümlülükleri var. Buradan alacağını alamıyorken, dışarıdan finansman bularak devlete karşı mükellefiyetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Basit bir şey öneriyoruz, bunu nakit olarak vermeyelim ama mahsuplaşma imkanı çok efektif olur.”

Firmaların devletten çok ciddi KDV alacağının bulunduğunu hatırlatan Avdagiç, “Bankadan kredi alırken bir takım teminatlar isteniyor. Firmalar, KDV alacağını bankalara garanti olarak gösterilebilirse o firmalar, finansmana daha uygun maliyetle ulaşabilir” diye konuştu.

İNDİRİMLER OLUMLU

Zorunlu bazı ürünler üzerindeki ÖTV ve KDV ile ilgili düzenlemelerin gözden geçirilmesinde fayda olduğunu ifade eden Avdagiç, şunları söyledi: “Dönem dönem geçici KDV indirimleri gündeme geldi. Konjonktüre ve alınan neticelere bağlı olarak bunların belli bir dönem daha devam ettirilmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz.”

Avdagiç, otomotiv sektöründeki daralmayla ilgili olarak da şöyle konuştu: “İç pazardaki daralma sadece otomotiv sektörünü etkilemiyor. Ona bağlı olan sigortacılık, servis gibi diğer sektörleri de etkiliyor. Burada da bir takım makul miktarda ve süreli iyileştirilme yapılası durumunda bu piyasanın da canlanacağını düşünüyoruz. Büyük resme baktığımızda vergi gelirlerinin artabileceğini öngörüyoruz.”

DEVAM ETMELİ

“Belli bir dönem bazı sektörlerde yapılan KDV indiriminin yeniden hayata geçmesini mi öneriyorsunuz?” sorusu üzerine Avdagiç, mevcutların devam etmesi ve yenilerin kısmen devreye girmesini önerdiğini aktardı. Avdagiç, “Otomotivde yeni bir ÖTV indirimi mi bekliyorsunuz?” şeklindeki soruya ilişkin, “Otomotivde KDV indiriminden ziyade sınırlı bir ÖTV indirimi ile yürütülebilir. Beyaz eşya, mobilyada belli dönemlerde vergi indirimi devreye girmişti. Bunun sonucunda iç talepte bir artış oluşmuştu” dedi. Bu önerilerde devletin cebinden ortaya bir para koymadığına işaret eden Avdagiç, olası gelecek vergilerle ilgili devletin tasarrufta bulunmuş olduğunu dile getirdi.

ÜRETİM, İHRACAT VE İÇ TASARRUF

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin bundan sonra kaliteli büyüme mottosuna dönmesi gerektiğini söyledi. Avdagiç, iç tasarrufların artırılması hem devlet hem de şirketler açısından daha az yabancı kaynak gerekliliğinin ortaya çıkması, üretime yönelik yatırımlara ağırlık verilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurun hızının enflasyon oranının üzerinde artmış olmasının iş dünyası için kolay olmadığını belirten Avdagiç, “İş dünyasının beklentisinin Türk Lirası’nın döviz karşısındaki değerinin enflasyon oranıyla yakın bir bantta seyretmesi. Dövizin fiyatının artmış olması dış kaynak kullanan özel sektörün de yükümlülüklerini ve TL karşılığı olarak ödemesi gereken rakamları yukarı doğru çekiyor” dedi.

Finansmana erişim ve finansman maliyeti ile ilgili yaşanan sürece dikkat çeken Avdagiç, “Burada da rakamlar yukarı çıktı. İktisatta imkansız üçleme denen bir konu vardır, enflasyon, kur ve faizi aynı anda kontrol etmek çok mümkün değil. Buna karşılık sihirli üçleme diye bir paket ortaya koyuyoruz. Üretim, ihracat ve iç tasarruf. Bu paket ile buradaki kıskacı makul bir vadede kontrol altına alabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

Avdagiç, şöyle devam etti: “Dövizin geldiği bir seviye var ve bundan çok hızlı ve aşağı iniş beklentisinin çok gerçekçi olmayacağını düşünüyorum. Temel beklentimiz buradaki volatilitenin ortadan kalması. En azından fiyatlama, alım ve satım dengelerinin efektif olarak oluşturulabilmesi anlamında istikrarlı sürecin başlaması bizim en önemli beklentimiz.”

GİRİŞİMCİ DOSTU İSTANBUL

Önemli bir hedeflerinin, ‘İstanbul’un marka değerini yükseltmek ve girişimci dostu İstanbul imajını oturtmak’ olduğunu vurgulayan Şekib Avdagiç, “İTO, Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) ile start-up şirketlerine destek veriyor” dedi. Avdagiç, kendilerine 2 binden fazla gencin başvuruda bulunduğunu, bedelsiz yer, ofis verdiklerini belirterek, “Bunlar yatırımcı çektiler. Mesela bir arkadaşımız projesini sadece 5 yıl kiraya vererek 25 milyon lira yatırım aldı. Başka 4 proje toplam 10 milyon liranın üzerinde yatırım aldı. Onların fiziki mekanizmalarını geliştirdik. Daha çok firmayı bu mekanizmaya katmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu. İstanbul’un bundan birkaç yıl evvel 150’nin üzerinde uluslararası kongre düzenlediğini hatırlatan Avdagiç, algıyı iyileştirme çalışmalarına bağlı olarak bu tip yüksek gelir getirici faaliyetleri devreye sokacaklarını anlattı. Avdagiç, “2019-2021 döneminde İstanbul’u tekrar dünyadaki en çok kongre yapan 10 şehrin arasına sokma yönünde çalışıyoruz” diye konuştu.

AR-GE’YE YÖNELEN KAZANÇLI ÇIKAR

Ar-Ge merkezlerinin sayısının 930’u aştığını belirten Avdagiç, hükümetin bu alanda çok ciddi teşvikleri olduğunu hatırlattı. Ar-Ge kültürünün artmasıyla yüksek teknolojili ürün ihracatının artacağını ve ithalatın azalacağını dile getiren Avdagiç, özel sektörün bu alana ağırlık vermesiyle güzel sonuçlar elde edileceğini aktardı.

HEM YERLİ HEM YABANCI ŞİRKET SAYISI ARTIYOR

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, geçen yıl 1 Ocak-26 Temmuz döneminde açılan şirket sayısının 26 bin 960 olduğunu anımsattı. Avdagiç, sayının bu yılın aynı döneminde yüzde 21.4’lük artışla 32 bin 741’e ulaştığını bildirdi. Geçen yıl 12 bin 825 şirketin kapandığını aktaran Avdagiç, bu yıl söz konusu rakamın 12 bin 678’e düştüğünü aktardı. Avdagiç, geçen yılın aynı döneminde açılan yabancı şirket sayısının 2 bin 165 olduğunu anımsatarak, “Bu yıl ise 4 bin 637. Yabancı şirketlerde yüzde 114’lük bir artış var. Geçen yıl 1 Ocak-26 Temmuz’da sadece 112 şirket kapanmışken bu sene sadece 19 şirket kapanmış. Dolayısıyla açılan şirket sayısında artış görüyoruz ama açılan yabancı şirket sayısında 4 kat artış görüyoruz” dedi.

TEK ADIMDA ŞİRKET

Şekib Avdagiç, şirket kuruluşunun 7 aşamadan bir aşamaya indiğini hatırlatarak, “Artık noter, mali müşavir gibi birçok yere gitmeye gerek yok. Randevu alıp İTO’ya gelerek şirketinizi kurup tescil edebilirsiniz” diye konuştu.

07 Ağustos 2018 Salı

Etiketler : Gündem