KDV iadelerinde aslan payı ihracatçının

Giriş: 25.04.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

İTO Dış Ticaret İhtisas Komitesi toplantısında, ekonomist ve gazetemiz köşe yazarı Hikmet Baydar ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KDV-ÖTV Grup Müdür Yardımcısı Adem Erdem sunum yaptı.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret İhtisas Komitesi, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’ın yönetiminde gerçekleştirdiği toplantıda ekonomideki son gelişmeleri ve KDV iadelerini ele aldı. Toplantıda, ekonomist ve gazetemiz köşe yazarı Hikmet Baydar ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KDV-ÖTV Grup Müdür Yardımcısı Adem Erdem sunum yaptı.

SORUNUN TEMELİ

‘Türkiye’de Genel Ekonomik Durum’ başlıklı sunum yapan Hikmet Baydar, ekonomiye likidite, kur ve faiz eksenli bir saldırı olduğunu, sebebinin ise Türkiye’nin dış politikasından kaynaklandığını söyledi. Ocak 2019’da, sanayi üretim endeksinin 98.5 olduğunu belirten Baydar, 100’ün altındaki her rakamın 2015’ten daha kötü bir durumu gösterdiğini kaydetti. Sanayideki üretim daralmasının sebebinin firmaların finans sıkıntısı değil, iç talep daralması olduğunun altını çizen Baydar, tüketici güven endeksini yukarı çekmek için politika üretilmesi gerektiğini vurguladı. Şu andaki kapasite kullanım oranının yüzde 74 olduğunu belirten Baydar, yüzde 82’ye çıkarsa yatırım yapılacağını ifade etti. Para arzının artırılması gerektiğini de savunan Baydar, üretim arttığı müddetçe bunun enflasyonu tetiklemeyeceğini söyledi. Baydar, şu andaki enflasyonun sebebinin talep değil, döviz kuru olduğunun da altını çizdi.

KDV İADELERİ

Toplantıda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı KDV-ÖTV Grup Müdür Yardımcısı Adem Erdem ise özellikle KDV iadeleri konusunda ayrıntılı bilgi verdi. Erdem, Türkiye’de 2018’de 72 milyar TL KDV iadesi yapıldığını, bunun 33 milyar TL’sinin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Erdem, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ve Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan iadelerde ihracatçıların oranının yüzde 76 olduğunu da belirtti. KDV iadelerinde en önemli hususun iade süreleri olduğunu vurgulayan Erdem, “2016’da iadenin tamamlanma süresi ortalama 51 gündü, 2017’de 24 güne, 2018’de ise 21 güne düştü” diye konuştu.

İHTİSAS VERGİ DAİRELERİ

KDV-ÖTV Grup Müdür Yardımcısı Adem Erdem, doğru, hızlı ve etkin iade yapabilme prensibi çerçevesinde ihtisas vergi dairelerinin oluşturulmaya başlandığını da belirtti. Erdem, “2016’daki KDV İade Eylem Planı çerçevesinde, İstanbul’da şu anda 3 ihtisas vergi dairesi oluşturuldu. Bunlar, Vatan İhtisas Vergi Dairesi, Haliç İhtisas Vergi Dairesi ve Çamlıca İhtisas Vergi Dairesi. İhtisas vergi dairesinde mükellef olabilmek için belirli kriterler var. İhtisas vergi dairelerinde, 2018’de 75 bin 687 adet iade talebi yerine getirildi” dedi.

ŞİRKETLER, DÜŞÜK MALİYETLİ KAYNAKLARLA FONLANMALI

Hikmet Baydar’ın tavsiyelerden bazıları şöyle:

  • Kurların verdiği zararı telafi edecek şekilde ücretler revize edilmeli. (Özellikle kamu ayağında çalışanlarda ve emeklilerde)
  • Ücret dengesi sağlanana kadar tüm sigorta primini devlet üstlenmeli ve prim bedeli kadar ücretler artırılmalı.
  • İç talep arttıkça kapasite kullanım oranını artıracak şirketler, düşük maliyetli kaynaklarla fonlanmalı.
  • Kapasite kullanım oranları yüzde 80 seviyesinin üzerine çıkıncaya kadar bu uygulama sürdürülmeli.
  • Kredi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için özellikle TL karşılıklara daha yüksek getiri sağlanmalı, TL cinsi kredi karşılıkları düşürülmeli.
  • Hazinenin TL borçlanmasını azaltarak iç piyasa likit tutulmalı, TCMB’nin döviz piyasasına TL fonlamasını durduracak tedbirler alınmalı.