Salı, 05 Kasım, 2024
KOBİ’sinden holdingine hemen her şirketin patent üretme kapasitesini teşvik etmek için TÜBİTAK da iki yeni çağrı açtı. Çağrı ile ticarileşme potansiyeli yüksek projelere 2.5 milyon liraya kadar bütçe sağlanacak.
HABER: ADEM ORHUN
Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yılın ilk 3 ayında yapılan patent başvurusu sayısı 4 bin 26 oldu. Bu başvuruların bin 454’ü yerli firmalar tarafından yapıldı. Yılın ilk çeyreğinde kuruma yapılan başvurularda görülen artış, Türkiye’de sınai mülkiyet alanında farkındalık oluştuğunun bir göstergesi olarak nitelendiriliyor. Son yıllarda Türkiye’de Ar-Ge ve teknolojiye yapılan yatırımların çıktılarının büyük oranda 2020 yılında alınacağı tahmin ediliyor.
Koronavirüs salgını sebebiyle çoğu tesis ve işletmede fiili çalışma dururken, fikri çalışmalar hız kesmedi. Teknoloji üslerindeki mühendis ve uzmanlar projelerini uzaktan çalışma metoduyla sürdürüyor.
BU YIL PARLAYACAK
Teknoparklar ve teknoloji transfer ofisleri, üniversiteler ile sanayicileri bir araya getirme açısından önemli bir işlev görüyor. İleri teknoloji içeren projelerdeki bu işbirliklerinin nitelikli çıktıları, kurumlar arası sinerjiyi artırarak sürece her anlamda olumlu katkı sunuyor.
TÜBİTAK’TAN 2 ÇAĞRI
Sanayinin, fikri sınai haklar konusunda daha irtibatlı olmasına dönük çalışmalara ağırlık veren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK üzerinden iki yeni çağrı açtı. Ar-Ge liderliğinde inovatif ürünler geliştirmeye ve rekabet gücünü artırmaya destek olacak çağrılar şunlar:
Siparişe Dayalı Ar-Ge Projeleri İçin KOBİ Destekleme
Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme
Ayrıntılı bilgiye TÜBİTAK’ın web sitesindeki duyurular bölümünden ulaşılabiliyor.
2.5 MİLYON TL BÜTÇE
İlk çağrı, KOBİ’lerin Ar-Ge ile yürüteceği ve potansiyel müşterisi hazır olan yenilikçi ürünleri bir müşteri kuruluşla ortak projeler geliştirmesini teşvik ediyor. Çağrıya bir müşteri kuruluşla KOBİ ölçeğinde en az bir tedarikçi kuruluş başvurabilecek.
Tüm sektörlerden ticarileşme potansiyeli yüksek olan Ar-Ge projelerinin desteklenebileceği çağrıda proje başına bütçe 2.5 milyon liraya kadar çıkabilecek. Projeler, ürün/süreç geliştirme ve ticarileşme olmak üzere iki aşamadan oluşacak. İlk aşama en fazla 24 ay, ikinci aşama ise sabit 24 ay olacak.
ÜNİVERSİTELER VE PARKLAR
Patent Tabanlı Teknoloji Transferi Destekleme Çağrısı kapsamında ise üniversitelerde, araştırma kurumlarında veya teknoloji geliştirme bölgelerinde geliştirilen patentli teknolojilerin sanayiye uygulanması amaçlanıyor.
Çağrıda, üniversiteler, araştırma altyapıları, teknoloji geliştirme bölgesi şirketleri ve teknoloji transfer ofisleri ‘Teknoloji Sağlayıcı Kuruluş’ olarak tanımlanıyor. Çağrıya, bir müşteri kuruluşla en az bir teknoloji sağlayıcı kuruluşun ortaklaşa yapacağı başvurular kabul edilecek. Projeler 60 aya kadar desteklenecek. Müşteri kuruluş KOBİ olursa destek oranına yüzde 15 eklenecek. Her bir proje için 1 milyon liraya kadar bütçe ayrılabilecek.
SANAYİCİLERE YATIRIM HEDEFİ
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İstanbul Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ümit Ünal, patent ve faydalı model başvurusunun, buluşların ticarileşmesi için atılacak en önemli adım olduğunu söyledi. Ünal, İstanbul Ticaret okurları için yaptığı açıklamada, “10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile daha nitelikli bir sisteme geçildi.
Ar-Ge ve teknoloji girişimleri için verilen teşviklerin yanı sıra fikri ve sınai hakları korumak için de iyileştirici çalışmalar yürütülüyor. Bu noktada üniversite-sanayi işbirliği de ortaya çıkan buluşların ticarileşmesinde kolaylık sağlayacak. Bu yıl patent ve faydalı model için başvuru sayısında rekor artış bekliyorum” dedi.
Teknolojiye dayalı bir gelişmenin teşvik edilmesinde sanayicinin, yatırımcının ve üreticinin önünün açılmasında patentin kilit rol oynadığını söyleyen Ünal, “Buluşların kullanımına koruma sağlayan patent, sahibine yeni pazar elde etme fırsatı sunduğu gibi yurt dışına açılma imkanı da sağlıyor. Yeni buluşlar yapmaya devam eden ve bunların hakkına sahip olan firmanın pazarlardaki yeri güçleniyor” diye konuştu.
Sanayicilerin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların yaptığı çalışmaları yakından takip etmesini tavsiye eden Ünal, şöyle devam etti: “İşletmeler bünyelerinde Ar-Ge ve teknolojiye daha fazla yatırım yapmalı. Ortaya çıkan buluşlar için mutlaka patent veya faydalı model başvurusunda bulunulmalı. Biz Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak sanayicilerimizin yanındayız.”
EN FAZLA PATENT BEYAZ EŞYADA
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, rekabet gücünü artıracak her alanda, sektörlerle yakın işbirliği içinde olmaya azami gayret gösterdiklerini söyledi.
Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) video konferans yöntemiyle yapılan yönetim kurulu toplantısına katılan Bakan Varank, “Türkiye'de en fazla patente sahip sektör beyaz eşya sektörü. Beyaz eşya, Türkiye’nin yüz akı sektörlerinden biri. Üretim hacminiz, cironuz, katma değere ve ihracata katkınızla ülkemizin kalkınmasında öncü rol oynuyorsunuz. Mükemmele yakın işleyen tedarik zincirleriniz sayesinde Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci büyük üretim üssüyüz. Sektörde Ar-Ge'ye verilen önem, patent sayılarına yansıyor” dedi.
BAŞVURU ARTIŞ ORANINDA BİRİNCİYİZ
Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO), geçen yılki patent başvuru verilerini paylaştı. Türkiye, geçen yıl 2018’e göre uluslararası patent başvuruları artış oranında yüzde 46.7 ile ilk sırada yer aldı. Buna göre Türkiye, patent başvurusu genel sıralamasında ise 22’nci sıradan 13’üncü sıraya ilerledi.
BTM GİRİŞİMCİLERİ DE PATENT BAŞVURUSU YAPTI
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimcileri, fikirlerini ticarileştirmek amacıyla somut adım attıkları gibi ürünlerinin ve çözümlerinin patentleri için de başvuruda bulunuyor. BTM girişimlerinden patent başvurusu yapılan ürünlerden bazıları şunlar:
TEKNODESTEK HİBESİYLE BELGE
Teknopark İstanbul’daki firmalardan ve girişimcilerinden ulusal patent başvuru sayısı 93, uluslararası patent başvuru sayısı 30 oldu. Bunlardan 22’si Teknopark İstanbul tarafından desteklendi. Tescilli patent sayısı ise 28 olarak gerçekleşti. TeknoDestek programı ile patent ve endüstriyel tasarım tescili konusunda hibe desteği ve eğitim imkanı sağlanıyor. Teknopark İstanbul’da TeknoDestek patent başvurularından (2017-2020) bazıları şunlar:
TÜBİTAK çağrıları için tıklayın:
www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/siparise-dayali-ar-ge-projeleri-icin-kobi-destekleme-cagrisi-siparis-ar-ge-2020-acildi
www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/patent-tabanli-teknoloji-transferi-destekleme-cagrisi-patent-lisans-2020-1-acildi
02 Haziran 2020 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı