HABER: CEYHUN KUBURLU

Bugünlerde Ankara’dan Kocaeli’ye, Kastamonu’dan Erciyes’e, Erzincan’dan Bursa’ya kadar Türkiye’nin birçok yerinde kış sporları turizmi için hazırlık var. Tur kayağı, snowboard, dağcılık, botanik gözlemcilik, yamaç paraşütü ve trekking yapılabilen bu merkezlerde üç günlük bir tatilin bedeli yaklaşık 1000 lira civarında. Bu merkezlerin en gözde ve en kalabalık yerleri Erciyes ve Bursa. Ancak son yıllarda komşu ülkelerden gelen binlerce turistin ziyaret ettiği bu noktalar, yerli turisti farklı illere yönlendiriyor. Bugün Türkiye’de 10’dan fazla bölgede kış sporları yapmak mümkün.

İLGİ ARTIYOR

Son yıllarda Türkiye’de kış sporu olarak kayak öne çıkıyor. Bu alanda birçok yatırımın yapıldığına dikkat çeken yetkililer, şu bilgileri verdi: “Aileler son yıllarda inanılmaz bir şekilde çocuklarını spora yönlendiriyor. Futbol hâlâ ön planda olsa da kış sporları da ailelerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Daha çok sömestr zamanında öğrencilerin akınına uğrayan kayak merkezleri artık kış aylarında hafta sonları da sıkça ziyaret ediliyor. Özellikle Erciyes uygun fiyatlarıyla öne çıkıyor. Havayolu ulaşımının da çok iyi olduğu bu ilde tesisler kış aylarında artık doluyor. Ayrıca yetişkinler de kış aylarında bu tesisleri çok fazla kullanıyorlar. Snowboard da son yıllarda sıkça tercih edilen kış sporu dallarından biri. Türkiye’de bu alanda yetişmiş önemli bir nüfus var. Gençlerin ilgisi de bu alana kayıyor. Gelecekte olimpiyatlarda ciddi başarılar elde edebiliriz. Üniversiteler de talep olduğu için sık sık turlar düzenlemeye başladı. Bunlar kış turizmini büyüten etkenler.”

İŞTE O MERKEZLER

Türkiye’de 3 binden fazla dağ olduğunu anlatan uzmanlar, “Ancak sadece 10 tanesinde kış sporları yapılabiliyor. Türkiye’deki dağlar kayak yapmaya çok elverişli. Ülkemizde, 2 bin metrenin üzerinde 166 dağ bulunuyor. 3 bin metrenin üzerinde 137 dağ ve 4 bin metrenin üzerinde 4 dağ mevcut. Ancak potansiyelimizi değerlendiremiyoruz.”

  • Bugün en iyi kayak merkezleri arasında Erzurum-Palandöken yer alıyor. Palandöken 2 bin 466 yatak kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük kayak merkezi.
  • Bursa-Uludağ yıllardır turistlerin tercih ettiği bir yer ve hiç kuşkusuz Türkiye’nin en gözde kayak merkezi. Yatak kapasitesi ve tesis imkanları göz önüne alındığında ülkemizin en büyük ikinci kış sporları merkezi.
  • Bolu-Köroğlu ise beyazla yeşilin muhteşem buluşması olarak dikkat çekiyor. Burası da cazibe merkezi olacak bölgelerden biri.
  • Kayseri-Erciyes her düzeydeki kayakçıya hitap edebilecek pist çeşitliliğini sunabiliyor.
  • Kocaeli-Kartepe: İstanbul’a sadece 115 kilometre uzaklıkta bulunan Kartepe; doğası, pistleri, modern teleferik ve telesiyej sistemleriyle dikkat çekiyor.
  • Kars-Sarıkamış: Kristal karla kaplı muhteşem doğası, Sarıkamış’a gelenleri kendine hayran bırakıyor. Merkez kar kalitesi ve kayak pisti açısından dünyanın en uygun bölgelerinden biri olarak görülüyor.
  • Sivas-Yıldız Dağı: Türkiye’nin en yeni kayak merkezlerinden biri olan Yıldız Dağı gelişen potansiyeliyle dikkat çekiyor. 2015’te tesislerinin yapımı tamamlanan Yıldız Dağı bu sezon görücüye çıkacak.

80 ÜLKEDE KAYAK YAPILIYOR

Kayak sporunun dünyada 80 ülkede yapılabildiğini anlatan yetkililer, şu bilgileri verdi: “Bu ülkelerde toplam 2 bin tesis bulunuyor. Tesislerin sayısı arttıkça bölgede konaklama alanları da çoğalıyor. Asıl hedef bu dağların sadece kış aylarında değil, 12 ay boyunca turist çekebilmesi. Kış sporunun ekonomiye katkısı çok önemli. Kayak; turizm, tarım, eğitim, sağlık, hizmet ve endüstri dallarına katkı sağlayan bir spor dalı.
Türkiye nasıl golf turizminden ciddi bir gelir elde ediyorsa kış sporları turizminden de öyle gelir elde edebilir, hatta buradaki kazancı katlayabilir. Kış sporları dünyada birçok ülkede merak konusu.”

15 Kasım 2017 Çarşamba

Etiketler : Gündem