Katlanır ekranlar cebimize giriyor

Giriş: 04.03.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Dokunmatik ekranlar gittikçe büyüyor, telefonlar gittikçe inceliyor! Artık telefon dediğimiz ürün, küçük bir tabletten farksız hale geldi. Uzun süredir üzerinde çalışılan katlanan ekran teknolojisi ise telefonların ekranının daha da büyümesine olanak sağlayacak. Buradan sizlere çalışmalarını duyurduğumuz katlanan ekran teknolojisi artık piyasaya sürülecek aşamaya geldi. Hem Samsung hem de Huawei’den gelen haberler diğer firmaları da bir an önce rekabete katılmaya zorlayacak.

Samsung, uzun süredir beklenen katlanan telefonunun tanıtımını yaptı. Katlandığında 4.6 inç ekranı olan telefon, açıldığında ise 7.3 inç mini tablet-telefona dönüşüyor. Geçtiğimiz yıl tanıtımı yapılan ve daha önceki haberlerimizde duyurduğumuz Infinity Display teknolojisi, katlanabilen ekranı mümkün kılıyor. Nisan ayında piyasaya sürülecek olan modelin fiyatının 2000 dolar civarında olması bekleniyor.

Huawei ise katlanabilen ekranlı Mate X modelinin tanıtımını gerçekleştirdi.
Açıldığında 8 inç olan telefon, katlanmış haldeyken önde 6.6 inç, arkada ise 6.4 inç iki ekrana sahip. Kapalı halde iki ekranının olması katlanma sisteminin farklı olmasından kaynaklanıyor. Telefonun yazılımı otomatik olarak açık veya kapalı hallere adapte oluyor. Telefonun fiyatının Avrupa’da 2 bin 300 Euro civarında olması bekleniyor. Piyasaya ne zaman sürüleceği ise henüz kesinleşmedi.

Yolcudan önce deneme seferi

Uzaya giden insanların yaşadıkları benzersiz deneyimi yaşamak, astronot olmayan, sıradan insanlar için de mümkün olabilir mi? 2002’de Elon Musk tarafından kurulan SpaceX, uzaya insan taşımayı hedefliyor. Crew Dragon isimli roket, ertelemeler ve yeni planlar ardından bu hafta yörüngeye gönderilecek. Ticari yolcu olmadan gerçekleştirilecek bu ilk uçuşun ardından, hemen bu sene içinde yolcuların olduğu denemelere de geçilecek. Roket aslında astronotları uzaya yollamak amacıyla hazırlanmış. Yani ticari bir uçuşun olası yolcularını rahat ettirmesi mümkün değilken, kargo bölümüne yerleştirilen koltuklar bu sorunu çözüyor. Roket, uzay istasyonunda devam eden deneylerden alınması gereken örnekleri toplayıp 8 Mart’ta dünyaya dönecek. NASA bu uçuşa Demo-1 adını veriyor. NASA, astronot taşıyan uzay araçlarının yaptığı uçuşları, ticari uçuşlar ile finanse etmeyi planlıyor.