Salı, 05 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran,Türkiye’deki katılım bankacılığı sektörünü büyütmek istediklerini belirterek, Türkiye’nin İslami finans sektöründen daha fazla pay almasını hedeflediklerini söyledi.
Oran, bankanın kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.
BAKIŞ AÇISI FARKLI
Bankanın kuruluşundan sonra Vakıf Katılım’a ilginin umduklarından daha fazla olduğunu dile getiren Oran, bunun en önemli sebeplerinden birisinin vakıf eserlerine bakış açısının farklılığı olduğunu söyledi.
Oran, vakıf eserlerinin satılarak sermayesinin kendilerine aktarılmasının kendilerini güçlü kıldığını kaydederek, böyle olunca kamuoyunda bankaya ilginin arttığını aktardı.
1500 KREDİ TALEBİ
Sektörde iş yapan girişimci, kurum ve kuruluşların bankalarına yoğun ilgi gösterdiğini vurgulayan Oran, “Şu anda bize müracaat etmiş 84 bine yakın personel var. 1500’den fazla kredi talep eden müşteri var. Bu rağbeti görmemiz bizi hayli heyecanlandırıyor, mutlu ediyor” diye konuştu.
SEKTÖRÜN ÖNÜ AÇILMALI
Oran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sektörde katılım bankacılığının payı yüzde 5-5.5 civarlarında. Katılım bankacılığı istenilen seviyede büyüyemedi. Kamu katılım bankacılığı ile özel sektörün önünü açmamız ve mevzuattaki boşlukları doldurmamız gerekirdi. Yurtdışında özellikle körfez ülkelerinden burada yatırım yapmak isteyenlerin kamu bankası olmamız hasebiyle bize daha fazla ilgi duyacağını müşahede ettik. Sektörün önünde ciddi büyüme potansiyeli var. Bugün dünya katılım bankacılığı sektöründen yalnızca yüzde 6 pay alan Türkiye, katılım bankacılığının yaygın olarak faaliyette bulunduğu ülkeler arasında henüz olması gereken sıralamada değil. Bizim hedefimiz sektördeki pastayı bölüşmek değil, sektörü büyütmek. Sektörü birlikte büyütürsek, pasta büyür ve bu pastadan herkese daha çok düşer. Amacımız, Körfez ülkeleri ve batılı ülkelerden bu sisteme inanan kişi, kurum ve kuruluşlardan Türkiye’ye fon sağlanması.”
2 TRİLYON DOLARLIK İSLAMİ FİNANSIN MERKEZİ OLMALIYIZ
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ne (İFM) değinerek, Londra’nın şu anda faizsiz finansın merkezi konumunda olduğunu dile getirdi. Göktaş, “Biz bunu değiştirmek için ne yapabileceksek, hükumetimizin ve Türkiye’deki katılım bankalarının gayretine verebileceğimiz maksimum desteği vererek faizsiz finansın merkezini İstanbul olarak zihinlere yerleştirmeye çalışacağız. Dünyada 2 trilyon doları aşan büyüklüğe sahip İslami finans modelinin merkezi İngiltere değil Türkiye olmalı” dedi.
30 ŞUBE 500 PERSONEL
Vakıf Katılım, bu yıl 30 şubeye ve 500 personele ulaşmayı hedefliyor. Önümüzdeki 2 yıllık hedef ise 35’er şube açarak 3 yılda 100 şubeye, 1200 personele ulaşmak.
ŞUBE AÇILIŞI HIZLA SÜRÜYOR
Vakıf Katılım, şu anda bir şube ile hizmet veriyor. Bu ay içinde ise 9 şube açılacak. Bu şubelerin 2 tanesi İstanbul’da olacak, diğerleri Ankara, Konya, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Denizli. Trabzon, Gebze ve Kayseri şubeleri de tutuldu. Önümüzdeki dönem şube açılışlarına hızla devam edilecek.
09 Mayıs 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı