Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul’da yerleşik Renero Teknoloji firması, katı roket yakıtı döküm sürecini modelleyen, gerçekçi malzeme özellikleri verilerine dayanan simülasyon platformunu üretti. Savunma sanayinin önde gelen firmalarından birinin ihtiyacı üzerine geliştirilen bu ilk ve tek yerli platform; deney sayısını 100’lü rakamlardan tekli rakamlara indirip, ciddi bir maliyet ve zaman avantajı sunuyor. Ürünün, tüm imalat sürecinde homojen bir yapı elde edilmesini sağlıyor. Hatalı döküm sebebiyle katı roket yakıtının homojen olmaması, yakıt performansını düşürüp, sorunlara yol açabiliyor. Renero, ileri teknolojili, yüksek katma değerli üretimler için döküm sistemleri tasarımında da iddialı bir konumda.
GİRİŞİMCİ AKADEMİSYEN
İstanbul Ticaret’in sorularını Renero Teknoloji’nin kurucu ortağı, İTÜ Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üner Çolak cevapladı. Güneş, termik ve nükleer enerji sistemleri alanında çalışan Çolak; doktorasını devlet bursu ile ABD Iowa State üniversitesinde yaptı. Halen ekibi ile birlikte enerji, savunma ve otomotiv sanayinde kullanılan üretim süreçlerinin tasarımını yapıyor.
GERÇEKÇİ MALZEME ÖZELİKLERİ
Renero neler üretiyor?
Katı roket yakıtı döküm sürecini modelleyen, gerçekçi malzeme özelliklerini kullanan bir simülasyon platformu geliştirdik. Projemizin adı ‘Partikül Takviyeli Kompozit İmalat Simülasyon Platformu Geliştirilmesi.’ Geniş bir malzeme veritabanı ile entegre çalışan bu platform ile döküm sonrası, ürünün homojen yapısının ve sürekliliğinin sağlanmasına destek oluyoruz. Süreci şekillendirip çok az deneme ile nihai sonuca ulaşıyoruz. Simülasyon yazılımlarında tedarik ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz.
SAVUNMA SANAYİNİN TALEBİ
Katı roket yakıtını seçme nedeniniz neydi?
Savunma sanayi şirketlerimizden birinin ihtiyacıydı. Katı yakıt imalatında kullandığı Al partikül takviyeli HT-PB malzemesinin döküm sürecinde zorluklar vardı ve hatasız ürün hedefleniyordu. Döküm sonrası boşluksuz ve homojen AI partikül dağılımlı bir yapı hedefleniyordu.
STRATEJİK MALZEME
Katı yakıt üretebilmenin önemi nedir?
Katı yakıt stratejik bir malzeme, yerli olarak üretimi de kritik. Bu alanda çalışan az sayıda global firma var. Türkiye’nin katı yakıt üretimi büyük bir boşluğu dolduracak. Renero Teknoloji’nin bu aşamadaki rolü roket yakıtı üretimini modelleyen, malzeme simülasyonu yapan araçları geliştirmek.
DÖKÜM MODELLEMESİNDE ZORLUKLAR
İstenmeyen süreçler nelerdir?
Sıcaklıkla birlikte ana bileşen polimerin zamanla kürlenmesi, yapısının ve özelliklerinin değişmesiydi. Döküm sürecinde ilerleyen zaman ve yüksek sıcaklık nedeniyle kullanılan polimerin mekanik özellikleri ve akışkanlığı hızla değişir. Böyle bir üretim sürecinde uygun parametrelerin belirlenmesi için çok sayıda ardışık deneye ve defalarca kez polimer sentezine ihtiyaç vardır. Ciddi bir zaman gerektiren ve ekstra maliyetli deneylerde ölçümlerin de istenilen hassaslıkta gerçekleştirilmesi zordur.
PROSESİ TAMAMLADIK
Projeniz hangi aşamada?
Sıcaklık, zaman ve besleme hızı ile süreci optimize edip, işlemi tamamladık. Malzemenin süreç boyunca basınç ve sıcaklık dikkate alınarak davranışına ilişkin bir veri tabanı oluşturduk.
Bu veri tabanı teorik modelleri ve deneysel çalışmaları içinde barındırdığından zamanla daha da zenginleşecek. Söz konusu özelikler metal döküm sektörünü de çok yakından ilgilendiriyor.
DÖKÜM SİSTEMİ TASARIMI
Döküm sektöründe çalışmalarınız var mı?
Hedefimiz ileri teknolojili, yüksek katma değerli üretimler için imalat süreçlerini tasarlamak. Katmanlı imalat da bunların içinde. Döküm proseslerini, kalıp tasarımlarını geliştirmek isteyen firmalar; uygun bir yazılım ile yaptıkları simülasyon yatırımını kısa sürede amorti edebiliyorlar. Simülasyon programlarının, her dökümhanenin kendi şartlarına göre de ayarlanması gerekiyor. Doğru süreç koşullarını belirlemek için gerekçi malzeme özellikleri de bilinmeli. Bu da pek çok işletme için sorun oluşturuyor.
YABANCI ÇOK PAHALI
Yabancı yazılımların dezavantajları nedir?
İthal yazılımların maliyetleri çok yüksek. İlk satın almadan sonra her yıl belli bir maliyetle bakım ücreti ödeyip, güncelleme yapıyorlar. Bu tür yazılımların yerli olarak üretilmesi çok önemli.
DİJİTAL İKİZ
“Enerji sektörüne yönelik olarak, tesislerin dijital ikizlerinin oluşturulması için çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Böylelikle enerji tesislerinin dijitalizasyon, olası arıza tespitleri ve bakım yönetimi konularına da destek verilebilecek. ”
İŞTE FAYDALARI
MALZEME İÇİN TİCARİ YAZILIM
“Malzeme simülasyonlarında; kapsamlı bir ticari yazılım platformu geliştirmek için çalışıyoruz. İlk adımda belli başlı yabancı yazılımlara; iç piyasada ihtiyaç duyulan malzeme özelliklerini entegre edebilecek ek sistemleri geliştiriyoruz.”
22 Ağustos 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi