tatil-sepeti
tatil-sepeti

Katar’la işbirliği iş dünyasıyla güçlenecek

Giriş: 29.09.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

* İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’deki toplam yabancı yatırımlarının yüzde 1.2’sini Katarlıların yaptığını söyledi. Avdagiç, 2005-2019 yılları arasında Katar’ın birçok stratejik sektöre 6.4 milyar dolar tutarında yatırım yaptığına dikkat çekti.

* Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Thani’nin temelini attığı bu işbirliğinin, iki ülkenin iş dünyasına güven verdiğini söyleyen Avdagiç, “İş dünyası olarak bize düşen, iki ülke liderinin kurduğu sağlam işbirliği ortamında tereddüt etmeden yürümektir” diye konuştu.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Katar Finans Merkezi (QFC) organizasyonunda, T.C. Doha Büyükelçiliği ve İstanbul Ticaret Odası işbirliği ile Türkiye ve Katar arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım fırsatlarının değerlendirildiği ‘Gelişen Fırsatlar: Katar ve Türkiye’ konulu webinar gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Katar Finans Merkezi İş Geliştirme Direktörü Şeyha Alanoud bint Hamad Al-Thani’nin yaptığı toplantının, açılış konuşmasını ise Türkiye Cumhuriyeti Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu gerçekleştirdi. Toplantıda; İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Katar Finans Merkezi İdaresi CEO’su Yusuf Muhammed Al-Jaida ve HAVELSAN Katar Ülke Müdürü Özgür Aytan sunum yaptı.

SALGIN ENGEL OLAMADI

Açılış konuşmasında, Türkiye ile Katar arasında 2015 yılından günümüze Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani katılımıyla 5 yüksek stratejik komite toplantısı düzenlendiğini ve 50’den fazla anlaşma imzalandığını hatırlatan Doha Büyükelçisi Mehmet Mustafa Göksu, şöyle devam etti: “Dünya Bankası verileri gösteriyor ki, Covid-19 nedeniyle küresel ekonomi yüzde 5 küçüldü. Dünyada yaşanan bu küçülme Katar’la ticaret hacmimizde kendini hissettirmedi. İlişkilerimiz daha da güçlenip ticaretimiz artacak. Katarlı firmalara, Türkiye’de yatırım yapacakları zaman bu konuda yetkili donanımlı kurumlarımızdan faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Katar’da Büyükelçiliğimizden danışmanlık alabilirler.”

KARA GÜN DOSTLARIYIZ

Sunumunda Türk iş dünyasının Katar’ı sadece ‘dost, tarihsel, dinsel ve kültürel bağlarla bağlı olduğu bir ülke’ olarak görmediğine dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ise ”Katar’ı tüm bunlarla birlikte aynı zamanda ortak bir geleceğe beraber yürüdüğümüz bir müttefik ve yol arkadaşı olarak da görüyoruz. İki ülke birbirlerinin kara gün dostları olduğunu gösterdi. Türkiye, 2017 Körfez Krizi sürecinde tüm varlığı ve gücüyle Katar’ın yanında yer aldığını dosta düşmana gösterirken, Katar da 2018’de Türkiye ekonomisine yönelik spekülatif döviz atağında ülkemizin yanında kararlı bir duruş sergiledi” dedi.

İki ülke arasındaki ticaret hacminde memnun edici bir yükselme olduğunu kaydeden Avdagiç, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye ile Katar arasındaki ticaret hacmi 1.6 milyar dolara yükseldi. İhracatımız 1.3 milyar dolar olurken, ithalatımız 300 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak bu rakamın Katar’ın 2019 yılındaki toplam ihracatı içindeki payı, sadece ve sadece yüzde 0.7 düzeyinde.

İkili ticaret hacmi, iki ülkenin coğrafi yakınlığı, tarihi bağları ve her iki ekonominin ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda daha da büyüme potansiyeline sahip” diye konuştu.

Avdagiç, Katar’ın Türkiye’de özellikle finans, perakende, enerji, tarım ve inşaat gibi stratejik sektörlerde yatırımlarının sürekli arttığının da altını çizerek şu bilgiyi verdi: “2005-2019 yılları arasında 6.4 milyar dolar tutarındaki yatırımla Katar’ın doğrudan yatırımı, ülkemizdeki toplam yabancı yatırımların yüzde 1.2’sini oluşturdu.”

YATIRIM İÇİN HER İMKÂN VAR

Türkiye’nin her ülkeye ihracat yapar hale geldiğini, 400 milyar dolara yakın dış ticaret hacmine ulaştığını ve birçok ülke ile imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları sayesinde 1 milyar tüketiciye erişim imkanının mevcut olduğunu belirten İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Katarlı yatırımcılara şöyle seslendi: “Türkiye, doğrudan yabancı yatırımları teşvik eden bir iş ortamına sahip.

Hem hukuki mevzuatı hem de son 20 yılda ortaya koyduğu başarılı gelenek sayesinde yabancı yatırımcılara güven veriyor.

Bu yüzden ülkemizdeki uluslararası sermayeli şirketlerin sayısı 2002 yılında 5 bin 600 iken, 2019 yılı sonu itibarıyla 72 bin 293’e ulaştı. Ülkemizde yabancı yatırımcılar, her türlü imkandan eşit şekilde yararlanıyor. Sermayenin dolaşımının önünde hiçbir engel bulunmuyor; diğer bir deyişle yatırımcılar kazançlarını yurt dışına serbestçe çıkarabiliyorlar. Devlet teşviklerinden rahatça yararlanabilirler. Türkiye ile Katar arasında yürürlükte bulunan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması sebebiyle Katarlı yatırımcılar ülkelerinde ayrıca vergi ödemeyecekler. Türkiye belli bir miktarda yatırım yapan, istihdam oluşturan yatırımcılara Türk vatandaşlığı hakkı da tanıyor.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Thani’nin temelini attığı dostluk ve işbirliğinin, güçlü ve sağlam yapısıyla iki ülkenin iş alemine güven verdiğini de söyleyen Avdagiç, “İş dünyası olarak bize düşen, iki ülke liderinin Katar ile Türkiye arasında kurduğu sağlam işbirliği ortamında tereddüt etmeden yürümektir” diye konuştu.

İTO’YA KATAR SERMAYELİ 164 FİRMA KAYITLI

İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı toplam şirket sayısının 430 bin olduğunu ve üyeler arasında Katar sermayeli firmaların da bulunduğunu vurgulayan Avdagiç, şu bilgiyi verdi: “Üyemiz olan bu firmaların sayısı 164. Toplam kayıtlı sermayeleri de 14 milyar Türk Lirası. Odamıza kayıtlı Katar sermayeli firmaların yüzde 35’i gayrimenkul ve inşaat sektöründe, yüzde 15’i turizm ve ilişkili alt sektörlerde, yüzde 14’ü toptan dış ticaret alanında ve yüzde 10’a yakını da diğer çeşitli alanlarda faaliyet gösteriyor.”

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞMA MESAJI

Sunumunda, Katar’ın Türkiye’de yatırım yapmaya devam edeceğinin altını çizen Katar Finans Merkezi İdaresi CEO’su Yusuf Muhammed Al-Jaida, “Türkiye çok büyük bir ülke ve çok önemli bir pazar. İş dünyası olarak, ticaret, güvenlik, bilim ve diğer tüm alanlarda stratejik ortaklık yapabileceğimiz çok fırsat var. İslami finans sektöründe de atılacak adımlar var. İstanbul Finans Merkezi ve Katar Finans Merkezi birlikte hareket ederek inovatif çözümler oluşturabilirler” diye konuştu.

HAVELSAN Katar Ülke Müdürü Özgür Aytan ise sunumunda iki ülkenin savunma sanayindeki işbirliğine dikkat çekti. Katarlı Jaidah Group ile stratejik ortaklıkları olduğunu belirten Aytan, yerli ve yabancı askeri kuruluşlar, kamu ve özel sektör kuruluşları için sistemler geliştirdiklerini söyledi. Aytan, Türk firmalarının ortak çözümlerle Katar’daki projelerde yer alabileceğine de işaret ederek, “Firmalarımıza Katar’ın bölgesel gelişimi alanlarında projeler üretmelerini öneririm” dedi.

500’DEN FAZLA TÜRK ŞİRKETİ KATAR’DA FAALİYETTE

Toplantının moderatörlüğünü yapan Katar Finans Merkezi İş Geliştirme Direktörü Şeyha Alanoud bint Hamad Al-Thani, Katar’da halen 500’den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da artırmak için büyük fırsatlar olduğunu dile getirdi.