Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: SELAHATTİN NİZAM
İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Bilecik’in Osmaneli Belediyesi arasında iki yıl önce bir işbirliği protokolü imzalandı. Protokol; geçmişi Roma dönemine kadar uzanan ve evlerdeki tezgahlarda dokunan, ancak fabrikasyon üretimine yenik düşerek zamanla unutulan yöreye özgü Lefke Bezi’nin yeniden bir ticari ürüne dönüştürülmesini içeriyordu. Protokolün üzerinden bir yıl geçmeden İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü akademisyenleri tarafından gerekli saha çalışmaları yapıldı. Çeyiz sandıklarından Lefke Bezi örnekleri toplandı, analiz edildi, tezgahlar kuruldu, kursiyer kadınlara eğitimler verildi ve geleneksel üretim belediye bünyesinde başlatıldı. Ev tekstili ve takı gibi ürünler, Temmuz 2018’de düzenlenen sergiyle tanıtıldı ve büyük ilgi gördü. Kısa sürede Lefke Bezi ihraç ürününe dönüştü, üretim talebi karşılayamaz hale geldi. Bunun üzerine yeni tezgahlar kuruldu ve üretim kapasitesi artırıldı. Bu arada Osmaneli Belediyesi ile PTT arasında yapılan anlaşma sonucu PTTAVM yolu ile ürünlerin e-ticareti de başlatıldı.
SIRA GİYSİ ÜRETİMİNDE
Lefke Bezi’nin yoğun ilgi görmesi üzerine İstanbul Ticaret Üniversitesi ile Osmaneli Belediyesi arasında üretilen bezin giysiye dönüştürülmesine yönelik bir protokol daha imzalandı. Protokol kapsamında yürütücülüğü İstanbul Ticaret Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Habip Dayıoğlu tarafından yapılan ‘Osmaneli Yöresindeki Geleneksel Lefke Bezi ve Diğer Tekstil Yüzeylerinin Konfeksiyon Ürünleri Halinde Modernize Edilerek Günümüze Kazandırılması’ konulu proje başarılı bir şekilde devam ediyor.
Projede üniversiteden Prof. Dr. Habip Dayıoğlu, Prof. Dr. Nigar Merdan, Dr. Öğretim Üyesi Irmak Bayburtlu, Öğr. Gör. Gülay Kaygusuz, Öğr. Gör. Demet Yıldız Yanızca, Öğr. Gör. Dr. Mine Şakire Arık Derin, Uzman Sema Hatun Türker, Öğr. Gör. Yasemin Masaracı ve Fatma Mine Aşkan görev alıyor. Konfeksiyon üretimine yönelik projede son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz hafta itibariyle konfeksiyon ürünleri için kesim ve dikiş işlemlerine başlanıldı.
KATMA DEĞERİ YÜKSEK
Proje kapsamında katma değeri yüksek tekstil ürünleri üretilip iç ve dış piyasaya pazarlanacak. Yeni ve geniş kapsamlı bir proje ile de katma değeri oldukça yüksek, doğal liflerden ekolojik ve doğal boyalı tekstil ürünlerinin üretimi planlanıyor.
KATAR’DAN SİPARİŞLER ARTTI
Lefke Bezi’nden nihai ürün üretimi sırasında oluşan kumaş atıkları da değerlendirildi. Atıklardan üretilen takılar çok büyük ilgi gördü ve siparişler hızla arttı. Lefke Bezi ürünleri kısa süre önce Katar pazarına kadar ulaştı. Katar’dan gelen siparişler için harıl harıl dokuma yapılıyor.
İTALYA’YA TANITILACAK
Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür Şahin, önümüzdeki günlerde İtalya Büyükelçisi’ni ziyaret ederek Lefke Bezi hakkında bilgi verecek ve işbirliği için destek isteyecek.
TEKSTİL FABRİKASINA DÖNÜŞÜYOR
Münür Şahin, İstanbul Ticaret Üniversitesi, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte yürütülen projeler sayesinde tarihi Romalılar dönemine kadar dayanan Lefke Bezi’ni tekrar üreterek, ihraç eder konuma geldiklerini söyledi. Şahin, şöyle konuştu: “Kursiyerlerimiz eğitimleri boyunca İŞKUR desteklerinden yararlandı. Sonrasında da ürettikleri ürünlerle ev ekonomilerine destek sağlar konuma geldiler. İstanbul Ticaret Üniversitesi, Lefke Bezi’ni Rusya’da genç tasarımcılar festivalinde sundu ve ödül kazandı. 10 tezgah alarak başladığımız Lefke Bezi üretiminde çok ciddi bir talep artışı oldu. Üretim hacmini artırdık. Dokuma tezgahı sayısını 10’dan 20’ye çıkardık. Üretim kapasitesi kısa sürede yüzde 300’lük bir artış hacmine ulaştı. Proje ileride küçük ölçekli de olsa tekstil fabrikasına dönüşecek.’’
27 Ağustos 2019 Salı
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi