Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye’de 2015 yılı sonu itibarıyla bankalara ibraz edilen toplam çek tutarı 672.7 milyar TL’ye ulaştı. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 37’sine tekabül eden bu rakamın yüzde 4’ü karşılıksız çıkarken, piyasalar karşılıksız çıkan çekler yüzünden zor günler geçirdi.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenlemeyle karşılıksız çekte kaldırılan hapis cezası Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin açıklamalarıyla tekrar gündeme geldi.
Zeybekci, çekin dolandırıcılık aracı olarak kullanılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu söyleyerek, “Bu, hapis cezası gerektiren bir suçtur” açıklamasında bulundu. Zeybekci’nin açıklamalarına göre yeniden hapis cezası için Meclis tatile girmeden bir düzenleme yapılacak.
GEÇERLİLİĞİ ARTIYORDU
Özellikle KOBİ piyasasında çarkların dönmesi için olmazsa olmaz konumda olan çekin karşılıksız çıkma oranı bir önceki yıla göre yüzde 40 arttı. Piyasada dönen çeklerin 774 bin 898’i karşılıksız çıkarken Bakan Zeybekci’nin açıklamaları piyasalar için umut oldu. Bakan Zeybekci, fiiliyatta çekin vadeli bir ödeme aracı olarak kullanıldığını ifade ederek, “Hapis cezası çekin geçerliliğini, itibarını artıran bir şeydi. Ne zamanki hapis cezası ortadan kalktı, farklı bir noktaya gittik” dedi.
GELİŞMİŞLİK GÖSTERGESİ
Karşılıksız çekler, illerin gelişmişlikleriyle paralellik arz ediyor. Buna göre İstanbul, ardından Ankara, Antalya ve İzmir bu listenin başında yer alıyor. Karşılıksız çekte geçtiğimiz yıllarda yapılan bir düzenlemeyle hapis cezası kaldırılmış, bunun yerine 10 ay çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı gelmişti.
20 Haziran 2016 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı