Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde (Cube Incubation) yerleşik Remora Teknoloji, yüzer araçların karina (su altı gövde) temizliğini yapan ileri teknolojili bir robotik sistem geliştirdi. Remora RT-01 adlı sistem; tekne, yat, feribot gibi araçların yüzeylerindeki kekamoz ve lez (yosun) tabakasını temizliyor. Yazılımı, elektronik kart donanımı ve mühendisliği yerli olan Remora RT-01, ithal ikamesi sağlıyor. Fırça ve filtre sistemleri uluslararası patent başvuruları ile korunmaya alınan Remora RT-01; lez tabakasını filtre haznesinde toplayıp, Avrupa Birliği (AB) standardında, çevre dostu temizlik sağlıyor. Global pazardaki tek muadiline karşı fiyattan yedek parçaya kadar geniş yelpazede rekabet üstünlüğü sağlayan, tasarım tescili de tamamlanan Remora RT-01, mobil uygulama ile uzaktan kontrol edilebiliyor. İstanbul Ticaret’in sorularını, Remora Teknoloji’nin kurucusu Enes Sönmez cevapladı.
SEKTÖRÜN İHTİYACI
Remora Teknoloji nasıl kuruldu?
Lisans eğitimimden sonra ASELSAN’da ve çeşitli savunma sanayi firmalarında çalışarak sektörel tecrübe kazandım. Kaptanlığını yaptığım ekiplerle TEKNOFEST, Savunma Sanayii Başkanlığı ve uluslararası insansız su altı sistemleri yarışmalarında ikincilikler elde ettik. Denizcilik sektöründeki tecrübeli mühendislik kadrosu ile ihtiyaç duyulan ürünleri yerlileştirip, dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla KOSGEB desteği alarak Remora’yı kurduk. Ar-Ge şubemizi de Teknopark İstanbul Cube Incubation’da açtık. Çevre dostu bir hareket ile çıktığımız bu yolda, doğadan ilham aldık. Remora balığı, hem adımız hem de ilham kaynağımız oldu.
ROBOTİK SU ALTI GÖVDE TEMİZLİĞİ
Remora ne üretiyor?
İnsansız su altı robotik sistemler üreten bir teknoloji firmasıyız. Ar-Ge yaparak, denizcilik sektörüne yeni ürünler kazandırıyoruz. Ticarileşen ilk ürünümüz; insansız uzaktan kontrol edilebilen yüzey temizleme robotu Remora RT-01. Farklı boyutlardaki yüzer araçlarda, yat ve tekne gövdelerinde, kekamoz ve lezden oluşan tabakayı temizleyen yüksek teknolojili robotik bir sistem.
KEKAMOZ RİSKİ
Lez tabakasının yol açtığı sorunlar neler?
Yüzer araçlar suya indiği andan itibaren yüzeylerinde mikroorganiz-malar oluşmaya başlar. Bu oluşumun süresi suyun temizliğine ve iklime göre değişir. Karinası lez ile kaplanan yat ve teknelerin hızı, haftalar içerisinde yaklaşık yüzde 20 oranında azalır, yakıt sarfiyatları artar ve manevra kabiliyetleri düşer. Motor zorlandığı için zararlı siyah duman çıkarır. Lez temizlenmez ise kısa sürede karinada, yani gövdenin su altında kalan kısmında kekamoz dediğimiz midyelenme başlar. Bu nedenle temizlenmesi için karaya çıkarılması zorunlu hale gelir.
ZEHİRLİ BOYA!
Klasik karina temizliği nasıl yapılır?
Yat ve tekneler, suya indirilmeden önce gövde yüzeylerine anti-fouling denilen zehirli boya uygulanıp, kekamozların yüzeyde üremesi geciktirilir. Sektörde geleneksel olarak karaya yani havuza çıkarma ve su altı dalgıç temizliği olarak iki farklı yöntem var. Dalgıçların raspa ve hidrolik fırçalarla yaptığı temizlik yüzeye zarar verip, lez ve kekamoz oluşumunu hızlandırır. Karina bölgelerinin temizliği, teknenin yüzde 90’lık kısmını oluşturduğu için dalgıçların en çok zamanını alan kısımdır.
Karina ve pervanelerin yüksek basınçlı su jeti ile temizlendiği, karaya çıkarma yöntemi; çok kirli yüzeylerde yıllık bakım için tercih edilse de oldukça maliyetli bir yöntemdir. Bu yöntem, marinada sıra beklenmesine ve bekleme maliyetlerine yol açar.
PATENTLİ FIRÇA ve FİLTRE SİSTEMİ
Remora RT-01 nasıl temizliyor?
Farklı yüzey kirliliklerine göre uygun modüler fırça sistemleri ve filtre haznesinin uluslararası patent başvuruları yapılan Remora RT-01, karina temizliğinde kaliteli çözüm sağlıyor. Hassas fırça sistemi ile yüzeyi temizliyor, anti-fouling boyaya zarar vermiyor, emdiği parçaları filtre haznesinde topluyor. 16 metrelik bir yatı mobil uygulama üzerinden görüntü ve kontrol takibi sağlayarak, yaklaşık 1 saat içerisinde temizliyor.
TÜBİTAK ve KOSGEB
Hangi kurumlardan destek aldınız?
Firmamızı KOSGEB Ar–Ge İnovasyon Destek Programı kapsamında kurduk ve ardından TÜBİTAK BİGG 1512 desteğini de kazanıp, Ar-Ge faaliyetlerimizi hızlandırdık. Kocaeli’ndeki merkezimizi 2021’de, Teknopark İstanbul’daki şubemizi ise2022 başında açtık. Çatısı altında bulunmanın büyük avantajlarını yaşamaya devam ettiğimiz Teknopark İstanbul; mentorluk destekleri, B2B görüşmeleri ve patent başvuru sürecimizde en büyük destekçimiz oldu.
TÜM DÜNYAYA İHRACAT
“Tekne ve yat denemelerimizi başarıyla tamamladık. Önümüzdeki ay, iç piyasada ticari ürün satışına başlıyoruz. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve AB ülkelerinden gelen tekliflerle birlikte ihracat potansiyelimizi genişletiyoruz. Başta söz konusu ülkeler olmak üzere tüm dünyaya yerli ve milli ürünümüzü ihraç etmeyi hedefliyoruz.”
MODÜLER FIRÇA
“Yüzeyde oluşan katmana göre farklı tipte ve kalınlıkta fırça sistemleri mevcut. Kolaylıkla söküp takılabilen modüler fırça sistemleri sayesinde farklı yüzeylere anlık çözümler sağlanabiliyor.”
EŞSİZ AVANTAJLAR
28 Mart 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
10 Ekim 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi
19 Eylül 2022 Pazartesi