tatil-sepeti

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul’daki basın toplantısında Karekodlu Çek Sistemi hakkında bilgi verdi. Tüfenkci, 2017’nin ilk ayında bankalara ibraz edilen çekler içinde karekodlu çek oranının yüzde 3.7 iken, 2017 sonlarına doğru yüzde 64.5’lere yükseldiğini bildirdi.

Karekodlu çek öncesi ve sonrasına ilişkin rakamlardan bahseden Tüfenkci, şu verileri paylaştı: “2016’da bankalara ibraz edilen ve toplam tutarı yaklaşık 708 milyar lira olan 21 milyon 191 bin 209 adet çekin 27 milyar lira tutarındaki 778 bin 370 adedi karşılıksız çıktı. 2017’de ise bankalara ibraz edilen ve toplam tutarı yaklaşık 784 milyar lira olan 19 milyon 897 bin 605 adet çekin, 17 milyar lira tutarı karşılıksız çıktı. 2017’de ibrazında karşılıksız işlemi yapılan çeklerin tüm çeklere oranı hem adet olarak hem de tutar olarak yüzde 2.2 oldu.

Karekodlu çek sistemi sayesinde karşılıksız çek oranının bir önceki yıla oranla adet olarak yüzde 44, tutar olarak yüzde 38 azaldığını görüyoruz. Bugün itibarıyla 100 bine yakın çekin sorgulandığını görüyoruz ama bu yeterli değil.”

“Piyasada el değiştiren çek adedi aylık 10 milyon civarında” diyen Tüfenkci, çeklerin büyük kısmının hâlâ sorgulanmadığına, bu sorgulamanın sağlanması gerektiğine işaret etti. Tüfenkci, tacirin bundan faydalanması gerektiğinin altını çizerek, maliyetin sadece 60 kuruş olduğunu, bu sorgulamayla karşılıksız alacağın önüne geçilebildiğini dile getirdi.

Karşılıksız çek keşide edenlerin son 12 ayda en az bir çekinin karşılıksız olduğunu belirten Tüfenkci, şunları söyledi:
“Karşılıksız çek keşide edenlerin son 12 ayını sistemde sorguladığımızda yüzde 80’inin bir çekinin karşılıksız olduğunu görüyorsak, risk taşıdığını da görebiliyoruz. 1 Ocak 2017’den önce bankalarca çek hesabı sahiplerine verilen ve karekod içermeyen çekler de dolaşımda. Tacir, karekodlu çek talep eder ve bunu sistemden sorgularsa hem karşılıksız çek oranlarının düştüğünü hem de ticarete güven geldiğini görür.”

BONO VE SENET DE İTİBAR KAZANACAK

Esnafın, tacirin, Odaların, sanayicinin senet ve bono alanında da ticaretin güvenli hale getirilmesi yönünde talepleri olduğunu hatırlatan Bakan Bülent Tüfenkci, “Bonoyla ve senetle ilgili karekodlu çek sistemine benzer bir yapıyı oluşturma adına bakanlığımız ve Bankalar Birliği çalışma yürütüyor. 2018 içinde bu çalışmayı nihayetlendirip paylaşacağız. Bono ve senete de itibar kazandırmak istiyoruz. Bununla ilgili düzenlemeleri de en kısa sürede paylaşacağız” dedi.

17 Ocak 2018 Çarşamba

Etiketler : Makro-Mikro