Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı, kamuoyu görüşüne açıldı. Kurulacak Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) piyasasının, AB’nin ihracatçılara uygulayacağı sınırda karbon vergisini yönetme imkânını da sağlayacağı kaydediliyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), sera gazı emisyonlarının uygun maliyetli ve ekonomik açıdan verimli şekilde azaltılmasını teşvik etmeyi amaçlayan Karbon Piyasalarının İşletilmesine İlişkin Yönetmelik Taslağı’nı kamuoyu görüşüne açtı. Yönetmelik taslağı, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kapsamında tahsisatların (sera gazı emisyon izni) dağıtımına ve alım-satımına yönelik karbon piyasalarının kurulması ve işletilmesini düzenleyen usul ve esasları belirliyor. Bu kapsamda, uluslararası düzeyde önemli bir pazar haline gelen karbon ticareti, sera gazlarının kontrol altında tutulmasında etkili bir araç olmanın yanı sıra ülkelerin sürdürülebilir kalkınmalarını destekleyen önemli bir finansman unsuru olarak da öne çıkıyor.
YEŞİL EKONOMİ
Yönetmelik taslağına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin yeşil ekonomiye doğru ilerleyişinde, karbon piyasalarının kilit rol oynadığını söyledi. Şentürk, şöyle konuştu: “Karbon piyasaları, karbon emisyonu azaltımı karşılığında kazanılan karbon kredilerinin el değiştirdiği piyasalardır. EPDK’nın yayımladığı bu yönetmelik taslağı da karbon piyasalarının kuruluş ve işleyişine dair düzenlemeler içererek, sera gazı emisyonlarının ekonomik açıdan verimli bir şekilde azaltılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.”
AB KRİTERLERİ
Zorunlu karbon piyasasına geçişteki en önemli ölçütün daha çok Avrupa Birliği (AB) kriterleriyle ilgili olduğunu belirten Şentürk, “AB üye ülkelerinde zorunlu karbon piyasasında yüksek karbon çıkışı olan sektörlerin karbon azaltımları için bir azaltma hedefi belirlenir ve o tarihte belirlenen karbon oranının azalmış olması beklenir. Belirlenen hedeften daha fazla ve daha az karbon salımı yapan kurumlar arasında al-sat işlemi başlar. Bu anlamda karbon ticareti vasıtasıyla bir piyasa oluşur. Tabii, bir de her
salınmış karbon birimi için belli bir miktar bedel ödenir ve kurumlar bu bedelden kaçınmak için karbon salımlarını azaltıcı faaliyetlerde bulunurlar” dedi.
KARBON VERGİSİ
Söz konusu yönetmeliğin, sınırda karbon düzenlemesinin uygulamaya girmesi sonrasında ülke ihracatçılarının üzerinde oluşacak karbon vergisini Enerji Piyasaları İşletme A.Ş.’de (EPİAŞ) kurulacak ETS piyasasında yönetme imkanını sağlayacağını belirten Aksa Elektrik Genel Müdürü Murat Kirazlı, karbon piyasasının kurulmasının, ülkenin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşmasında en önemli dönüm noktalarından biri olacağını kaydetti. Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ilerlerken, toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin yükseltilmesi ve yatırımlara katkı sağlaması hedefiyle yeşil enerji projelerine olan yatırımların artacağına dikkati çeken Kirazlı, “Türkiye’de yenilenebilir enerji sertifikası satışının, artan talep ve karbon emisyonu ile birlikte önümüzdeki yıllarda daha yüksek olacağını öngörüyoruz” dedi.
BATARYA TALEBİNDE AVRUPA REKORU GELEBİLİR
Türkiye’nin gelişen sanayisi ve artan elektrik talebiyle beraber yenilenebilir enerjiye eskisinden daha da fazla ihtiyaç olacağının altını çizen Murat Kirazlı, şunları kaydetti: “Yenilenebilir enerji yatırımları için depolamanın adeta bir ön koşul haline gelmesinin Türkiye’deki batarya ekosistemi üzerinde ciddi etkileri olacak. Bu durum Türkiye’deki batarya sanayisi açısından da ciddi bir fırsat sunacak. Belki de Avrupa’nın en büyük batarya talebiyle karşılaşabiliriz. Bu fırsat, yüksek üretim hacmi ve yüksek karbon emisyonunu beraberinde getireceği için bu noktada karbon ticareti de önem kazanacaktır. Önümüzdeki dönemlerde de şirketler, iklim krizinin ve emisyon oranlarının küresel gündemde ön planda olduğu mevcut konjonktürde, karbon ticareti konusunda daha aktif olma çabasında olacaklardır.”
04 Aralık 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi