Avrupa Birliği, 2026’da yürürlüğe girecek dünyanın ilk karbon ithalat vergisini onayladı.


Demir, çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatında uygulanacak vergi ile karbondioksit emisyonu yüksek ülkeleri AB standartlarında üretim yapmaya zorlamak hedefleniyor.

 

NECMİ UYSAL

 

Avrupa Birliği’nde (AB) yaklaşık iki yıldır süren pazarlıklar sonrası ilk etapta demir, çelik, alüminyum, çimento, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatında uygulanacak karbon vergisi yasasını AB Parlamentosu (AP) kabul etti.

 

Buna göre AB ülkelerine ithalat yapan firmalara, üretimin yapıldığı ülkedeki karbon fiyatı ile AB’deki karbon fiyatını ödeme zorunluluğu getiriliyor. Uygulama ile çevre duyarlılığı düşük, karbondioksit emisyonu yüksek ülkeleri AB standartlarında üretim yapmaya zorlamak hedefleniyor.

 

Standartları AB ile aynı ya da AB’den daha yüksek olan ithal edilecek ürünler için ise karbon vergisi ödemek gerekmeyecek. 

 

Karbon vergisinin onaylanması sonrası, ABD’den yapılan ilk değerlendirmede, AB’ye ihracat yapmak isteyen şirketler için kırmızı hat oluşturulacağı konusunda endişeler dile getirildi. Çin ve gelişmekte olan ülkeler ise ülkelerinde üretim yapan üreticilerin daha çok kömüre dayalı elektrik enerjisi kullanmaları nedeniyle Avrupalı rakiplerine göre dezavantajlı konuma geleceklerinden yasaya itiraz ediyor.

 

Ancak ABD’li birçok üretici, ucuz ithal ürünlerle rekabet etmek ve yerli üreticileri korumak amacıyla benzeri bir planın ABD’de de uygulanması için harekete geçti.

 

Söz konusu uygulamanın 2026’da yürürlüğe girmesi planlanıyor.  

19 Nisan 2023 Çarşamba