HABER: ŞEREF KILIÇLI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, karayolu taşımacılığında, 1 Kasım’da yürürlüğe girecek Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) hakkında, İstanbul Ticaret Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.
İSTATİSTİKLER İLK KEZ BELLİ OLACAK
“Bugüne kadar, karayolunda seyahat eden yolcu veya taşınan yüklere ilişkin ülke olarak elimizde herhangi bir bilgi kaynağı maalesef bulunmuyordu” diyen Bakan Turhan, şöyle konuştu: “Yolcu taşımacılığıyla ilgili olarak ülkemizde günlük ne kadar yolcu taşınmakta, bu yolcular nereden nereye seyahat etmekte, en çok kullanılan güzergahlar hangileri, yolcularımızın seyahat sıklığı ve seyahat ettiği saat dilimleri, mevsimsel hareketlilik, senelik zaman tarifelerinin takibi, engelli yolcuların hareketleri bilinmiyordu. Ayrıca eşya ve kargo taşımacılığıyla ilgili olarak ülkemizde günlük ne kadar eşya ve kargo taşındığı, taşınan eşya ve kargoların nereden nereye taşındığı, hangi güzergahların sıklıkla kullanıldığı, ortalama ağırlıkları, kullanılan taşıtın cinsine kadar sayamadığımız birçok veriye sıhhatli olarak erişim bugüne kadar mümkün değildi. Ancak, 8 Ocak 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliğimizle yasal altyapısı oluşturulan U-ETDS ile bugüne kadar erişimi mümkün olmayan tüm bilgilere anlık olarak ulaşmak mümkün hale gelecek.”
ANLIK TAKİP KAPSAMLI KAYIT
Taşınan yolcu, eşya ve kargonun artık anlık olarak takibinin yapılarak, ülke genelinde karayolu taşımacılığının kapsamlı şekilde kayıt altına alınacağını belirten Bakan Cahit Turhan; sistemin e-devlet ile de entegre olacağını vurguladı. Bakan Turhan, sistemi şöyle özetledi: “Yeni sistemle, taşımacılık sektörüne ilişkin arz/talep dengesi, verimlilik, kapasite kullanımı ve ihtiyaçlar tespit edilebilecek ve zaman kaybedilmeden buna ilişkin gerekli tedbirlerin alınması imkanı doğacak. Diğer önemli bir yenilik ise taşımacılarımıza Bakanlığımız ile ilgili yapacakları her türlü işlemi e-devlet yoluyla yapma imkanı sağlanacak. Yetki belgesi işlemleri, taşıt ilave işlemleri, güzergah ilave işlemleri, zaman ve fiyat tarifelerine ilişkin işlemler gibi birçok işlem, 7/24 e-devlet portalı üzerinden zaman ve mekan kısıtlaması olmaksızın gerçekleştirilebilecek.”
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren Bakan Turhan, şunları söyledi: “U-ETDS sistemi, öncelikle bir takip sistemidir. Bu çerçevede, taşımacılarımız yaptığı faaliyetleri elektronik olarak Bakanlığa iletecek. 1 Kasım itibariyle de bu bilgilerin gönderilmesi zorunlu hale getiriliyor. Bu kapsamda Bakanlığımızca, ilk etapta yolcu taşımacılarımızın U-ETDS sistemine bilgi gönderilmesini teminen, gerekli veri tabanı hazırlıkları, web servis uygulamaları ile e-devlet portalı üzerinden veri girişlerine imkan sağlayacak elektronik altyapı hazırlandı. Bu çerçevede, taşımacılarımız yaptığı faaliyetleri iki yolla elektronik olarak iletebilecek. Bunlardan birincisi ‘web servis’ denilen yöntem. Bu yöntemde taşımacılarımız, kendi kullandıkları yazılımları kanalıyla istenilen bilgileri (yolcu bilgileri, sefer bilgileri, personel bilgileri), başka herhangi bir zahmete girmeden Bakanlığın veri tabanına elektronik yolla gönderebilecek. İkinci yol ise herhangi bir yazılım kullanmayan firmaların elle kestikleri bilet bilgilerini e-devlet üzerinden kendi şifreleriyle sisteme girmeleri. Bu yol birinci yoldan daha zahmetli olsa da, taşımacılarımız açısından bir alternatif olarak değerlendirilebilir.”
VERİMLİLİK VE GÜVENLİK ARTACAK
U-ETDS’nin sağlayacağı faydalara da dikkat çeken Bakan Cahit Turhan, sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu bilgilerin elektronik olarak takip edilmesi ve daha sonra raporlanması suretiyle taşımaların disiplin altına alınması, arz/talep dengesinin kurulması ve verimsiz taşımacılık ile ihtiyaçtan fazla taşıtların sektöre girmesinin önüne geçilebilecek. Yine taşınan yolcu açısından, tüm taşınan yolcuların bilgileri güvenlik birimleriyle paylaşılması suretiyle asayişe yardımcı olunabilecek. Ayrıca taşınan yolcu, eşya ve kargo bilgilerinin kayıt altına alınmasıyla elde edilen gelirin takibi ve vergilendirmesinde, bu verilerden yararlanılması imkanı doğacak. Ekonomik olarak bir diğer katkısı da, verimli bir taşımacılık sisteminin kurulması suretiyle dolaşımda bulunan taşıt sayısı azaltılabilecek. Dolayısıyla taşıma maliyetlerinin düşürülmesine de katkı sağlanabilecek.”
TAŞIMACILIĞIN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK
U-ETDS’nin karayolu taşımacılık sisteminin geleceğinde oynayacağı role de vurgu yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, şunları söyledi: “Ülkemizin karayolu taşımacılığına ilişkin 2023 vizyonunda, disiplin altına alınmış, takip edilebilir ve daha güçlü bir yapıya sahip bir sistemin oluşturulması çok önemli. U-ETDS marifetiyle karayolu taşımacılığının bundan böyle gerçek zamanlı ve rakamsal olarak ölçülebilmesi mümkün olacak. Bu çerçevede, taşımacılık sistemimizin en ince ayrıntısına kadar kayıt altına alınması ve takip edilmesi suretiyle sektörde faaliyet gösteren firmalarımızın daha güçlü bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli tedbirlerin devlet tarafından alınması imkanı da sağlanacak. U-ETDS sistemini, her şeyden önce taşımacılarımızın sahiplenmeleri ve sisteme entegrasyonlarından herhangi bir tereddüt yaşamamaları gerekiyor. Çünkü ülkemizdeki taşımacılık sistemimizin geleceğini, U-ETDS sistemi şekillendirecek.”
YENİ SİSTEMİN KAPSAMA ALANI
U-ETDS uygulaması, A1, A2, B1, B2, D1, D2 yetki belgeli karayolu yolcu taşımacıları ile C2, C3, K1, K3, L1, L2, N1, N2, R1, R2 belgeli karayolu eşya ve kargo taşımacılarını kapsıyor.
VERİLER BAKANLIKLARLA PAYLAŞILACAK
Yeni sistemle örneğin şehirlerarası bir otobüs firması, belirtilen saatteki sefere göndereceği taşıtın plakasını, ATS bilgilerini, taşıtta görevli personel ve yolculara ait bilgileri seyahat başlayıncaya kadar sisteme girmek zorunda olacak.
Turizm taşımacılığı yapan bir firma, sefere göndereceği taşıtın plakasını, ATS bilgilerini, taşıtta görevli personel ve yolculara ait bilgileri seyahatin başlangıç saatinden en geç 1 saat önce U-ETDS sistemine işleyecek.
Yurtiçi veya uluslararası taşımacılık yapan bir lojistik firması, taşımasını üstlendikleri eşyalara ait gönderici ve alıcı bilgilerini, fatura/e-fatura veya irsaliye bilgileriyle birlikte eşyanın kabul edildiği saatten, en geç 6 saat sonrasına kadar yine U-ETDS sistemine işlemek zorunda olacak.
Sistemin önemli bir özelliği de verilerin İçişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile paylaşılabilecek olması.