tatil-sepeti

Teknopark İstanbul firmalarından Azarge Anonim Şirketi, yer altını okuyup analiz ederek raporlayan bir radar geliştirdi. Radar, maden kaynaklarının tespit edilmesinden doğalgaz keşfine, hazine bulmaya kadar geniş bir kullanım alanına sahip.

Toprak altı radar, deprem kuşağındaki ülkemizde arama kurtarma faaliyetlerinin yanısıra savunmada da keşif amaçlı kullanılabiliyor. 


HABER: ÖMÜR KIRBAŞLI

 

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren Azarge Anonim Şirketi, yer altını analiz eden bir cihaz geliştirdi. Tüm dünyada ilgi çeken cihaz, toprak altında dataları analiz edip anında kaç metrede, hangi koordinatta, hangi materyal varsa kullanıcıya tableti üzerinde raporluyor. Karada 412 metre, denizde de 616 metre derinliğe kadar yer altındaki canlı ya da cansız her şeyi rapor eden cihaz, maden kaynaklarının tespit edilmesinden doğalgaz keşfine, hazine bulmaya kadar çok sayıda kullanım alanına sahip. Özellikle deprem kuşağındaki ülkemizde arama kurtarma faaliyetlerinde ve yine savunma sanayinde keşif ve tespitlerde kullanılabiliyor. Enkaz araştırmalarında anlık ölçümler yapıp, saniyenin onda biri kadar sürede canlı veya cansız var mı yok mu tespit edebiliyor. Terahertz dalgalarının elektromanyetik modellemeleri, toprak altı görüntüleme analiz projeleri ve sistemleri, tehlikeli mühimmat taşıyan hava araçları dahil mayın ve patlayıcıların tespitini yapıp, imha eden sistemler ve cihazlar geliştiriren Azarge’ye yurt dışından da ilgi büyük. Azarge Anonim Şirketi kurucularından Ahmet Zengin, geliştirdikleri radarı ve gelecek hedeflerini İstanbul Ticaret’e anlattı.

* Şirketiniz hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz? Bu fikir nasıl doğdu?

Azarge Anonim Şirketi, 2022 yılında kuruldu. Kamikaze dron silahı ile toprakaltı radar üreten ve farklı ülkelere ihraç eden bir şirketiz. Savunma sanayi alanında faaliyet gösteriyoruz.

KARADA 412 METRE, SUDA 616 METRE

* Toprak altı radarında yer altında kaç metre derini tarayabiliyorsunuz. Denizde de kullanımı mümkün mü? 

Radarımız karada 412 metre, denizde de 616 metre derinliğe kadar yer altındaki her şeyi görüntülüyor, analiz ederek raporluyor. Denizde yansıma olmadığı için radarlar daha etkin sinyal gönderebiliyor. 

HER ŞEYİ GÖRÜYOR

* Toprak altı radarın diğer özellikleri neler? 

Toprak altı radar projesi, en mükemmel donanım ve yazılıma sahip bir çalışma. 16 yıl süren Ar-Ge çalışması sonucu geliştirildi. Karada ve denizde kullanılabiliyor. Toprak altında canlı ve cansız görülebilen, tünel, boşluk, mağara, su kuyusu ve tüm madenleri, mineralleri, metalleri ve bunların altyapılarını derinden tespit eden bir teknoloji.

RÜŞTÜNÜ İSPAT ETTİ

Radarımız ilk defa Erzincan İliç’te enkazın yerini ve parçalanmış konteyner içindeki şehit 3 vatandaşımızı buldu. Cihazımız zaman zaman kritik çalışmalara eşlik ediyor. Bu arada Afrika’da su kuyusu, madencilikte ve arkeolojik alanlarda da kullanılıyor. 

YENİ KEŞİFLER YAPILABİLİR

* Hangi alanlarda kullanılıyor, en çok talep hangi sektörlerden geliyor?  

Madencilik, arama kurtarma, stratejik alanlar ve arkeoloji gibi sayısız alanda kullanılabiliyor. Deniz altında kalmış günümüze kadar bulunamayan yer altı şehirlerinin keşfinden, toprak altındaki değerli madenlerin tespit edilmesine kadar birçok alanda kullanımı mümkün. Aslında madenin sadece yerin kaç metre altında olduğunu değil, damarlarının nereye doğru geliştiğini de üç boyutlu görebiliyoruz. Konya’da çoğu zaman karşılaşıyoruz. Ani oluşan boşluklar nedeniyle obruklar meydana geliyor. Onların da tespit edilmesi mümkün. Afrika’da en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri de su kuyuları. Su kuyularının açılmasında da cihazımız etkin olarak kullanılıyor. Radarımız, Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin çalıştığı bölgede mağara, tünel, terörist inleri, onların yaşam malzemelerini canlı cansız ne varsa bunları tespit ediyor. Deniz altında da sismik faaliyetlerin, hareketlerin tespitini yapabiliyoruz. Bu da jeoloji alanında oldukça önemli. En çok talep define arayanlardan geliyor. Tabii define aramanın da prosedürleri var. Her yerde define arayamazsınız. SİT alanları, mezarlıklar ve askeri alanlarda kullanımı yasal değil.

DÜNYADA BENZERİ YOK

* Yapay zeka ya da makina öğrenmesi gibi ileri teknolojilerin katkısıyla çok daha derinler ayrıntılı taranabiliyor. Bu teknoloji başka ülkelerde de var mı?

Hayır, dünyada benzeri yok. 

Cihazda bulunan yapay zeka ile gelen dataları analiz edip anında kaç metrede hangi koordinatta hangi materyal varsa kullanıcıya tableti üzerinde gösteriyor.

DAHA ÇOK DESTEKLENSİN 

* Teknopark İstanbul’da yer almak hangi faydaları sağlıyor?

Genelde Teknopark İstanbul’a bizim de katkımız var. Teknopark İstanbul’da birçok firma faaliyet gösteriyor. Çok sayıda çalışma var. Daha çok proje ve Ar-Ge’ye destek verilmesi gerekir. Proje sahiplerine destek verilmesi bu ülkemizin geleceği açısından çok önemli.

DRONLA ZOR ARAZİYİ HAVADAN TARAYACAK  

* Gelecekte farklı alanlarınız olacak mı, hedefleriniz neler?

Şu anda üzerinde çalıştığımız en önemli projemiz gelecekte toprak altı radarı drona yükleyerek havadan tespitler yapmak. Büyük oranda yazılımı tamamladık, yakında saha tespitlerine başlayacağız. İnsanların giremediği kritik kullanımı zor arazide, yer altı mayınlarının ve el yapımı patlayıcılarının tespitinde kullanılacak. Projemiz devam ediyor. Şimdi sistemi enkaz üzerinde uçarak tespit yapabilmeleri için dronlara ve mobilize araçlara yükleyeceğiz.

60 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

* Ürünün ticari geleceği hakkında neler söylemek istersiniz? Yurt dışından talep var mı?

Toprak altı radarının dünyada 60 milyar dolarlık pazarı var. Bu ülkemizde henüz yeterli değil. Özellikle radar ve dedektör satanlarda bu oran çok düşük. 7 ülkeye ihracatımız var.

30 Ekim 2024 Çarşamba