tatil-sepeti

Suudi Arabistan’ın başını çektiği OPEC ile Rusya arasında petrol arzı ve fiyatı savaşında ateşkes sağlanmasına rağmen petrol piyasasında koronavirüs kaynaklı talep çöküşüyle büyük dalgalanmalar devam ediyor. Batı Teksas (WTI) tipi ham petrolün varil fiyatının 20 Nisan’da varil başına 17.85 dolardan başladığı günü eksi 37.63 dolarla kapatması tüm emtia tarihi için bir dönüm noktası oldu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) konuyla ilgili yaptığı açıklamada petrol piyasalarında olağanüstü bir karışıklık yaşandığı belirtti. Küresel petrol talebinin günlük 29 milyon varil azalacağı anımsatılan açıklamada, piyasada büyük bir arz fazlası olduğu ve bu fazlalığın gelecek haftalarda petrol stoklarının dolması açısından bir tehdit oluşturduğu kaydedildi.

PİYASANIN DENGELENMESİ

IEA açıklamasında, Petrol İhraç Edenler Örgütü (OPEC) dışı ülkelerin 1 Mayıs'tan itibaren uygulayacağı üretim kesintisinin petrol piyasasını hızlı bir şekilde dengelemek için yeterli olmayacağı ifade edildi. Bu kapsamda küresel petrol piyasasının dengelenmesi için şu önerilerde bulunuldu: “Üretim kesintisi kararı alan ülkelerin bir an önce bu kararı uygulamaya geçmesi ve hatta daha fazla kesintiye gitmesi, piyasadaki arz fazlasının ortadan kaldırılmasına yardımcı olmak amacıyla stratejik petrol rezervi olan ülkelerin kapasitelerini hazır hale getirmeleri ve finansal otoritelerin piyasa düzenini bozan eğilimleri önlemek amacıyla tedbirler uygulaması.”

“75 MİLYON VARİL PETROL ALACAĞIZ”

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'deki ham petrol fiyatlarının sıfır doların altına düşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu düşüşün nedeni, kimsenin şu anda araba kullanmaması. Fabrikalar, iş yerleri kapalı” yorumunda bulundu. Trump, “ABD olarak, Stratejik Petrol Rezervimize 75 milyon varil petrol alacağız. Şu anda 75 milyon varil alacak kapasitemiz var. Petrol fiyatlarındaki düşüş kısa vadeli. Yaşanan, petrolün durumundan ziyade, mali bir durum. Piyasalarda bir tıkanma var, bu nedenle de fiyatlar düştü. 1 ay gibi bir zamanda ham petrol fiyatları 25-28 dolar aralığını görür” dedi.

URAL PETROLÜ DE EKSİYE DÜŞTÜ

Batı Teksas ham petrolünün varil fiyatının eksiye düşmesinin etkileri ABD ile sınırlı kalmadı. Rusya’nın Ural petrolü de aynı gün varil başına eksi 2 dolar seviyesine indi. Kanada’daki enerji şirketleri çıkaracakları petrolün depolama maliyetlerinin, satış fiyatı ile karşılanamayacağı gerekçesiyle petrol çıkarma sahalarını geçici süre ile kapatma kararı aldı. Bazı enerji uzmanlar petrol fiyatlarındaki bu rekor düşüşün “fiziki petrol” satışından değil, spekülatör petrol yatırımcılarının mayıs vadeli petrol satış sözleşmeleri ile ilgili alım-satım işlemlerinden kaynaklandığı değerlendirilmesinde bulundu.

ABD’Lİ PETROL ŞİRKETLERİNDEN YARDIM TALEBİ

ABD ham petrol vadeli fiyatlarının aşırı arz endişeleri ile tarihte ilk kez negatif fiyata düşmesinin ardından ABD enerji sektörü ABD Merkez Bankası Fed’in acil durum yardımından yararlanmak için çalışmalarını hızlandırdı.ABD enerji sektörü, Fed'den şirketler için ortaya koyduğu 600 milyar dolarlık kredi programının şartlarında petrol ve gaz şirketlerinin yararlanmalarının yolunu açacak değişiklikler yapmasını istedi.

RUSYA: EKSİ FİYAT SPEKÜLATİF

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, petrol fiyatlarındaki düşüşün spekülatif olduğunu ve mayıs vadeli kontratlarda yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Eksiye düşen petrol fiyatları değildi. Durum spekülatif ve tümüyle vade sonu kapanış işlemleriyle alakalı. Kıyamet senaryosu yazmaya gerek yok. Petrol fiyatları her ne kadar olumlu bir eğilimde olmasa da bir fiyat çöküşü de yaşanmıyor. Gerekirse petrol fiyatlarındaki düşüşün Rus ekonomisine etkisini hafifletmek için her türlü araca sahibiz.”

29 Nisan 2020 Çarşamba

Etiketler : Dünya