Cuma, 22 Kasım, 2024
KAPI KİLİDİNE VERGİ, LASTİĞE SORUŞTURMA
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin uygulamaları dahilinde, ithal edilen bazı ürünlere damping önlemi için vergi konulurken, bazı ürünler hakkında da soruşturma başlatıldı.
Son tebliğlere göre önlem uygulanan ürünler arasında süspansiyon tipi PVC, mukavva kağıt, kapı kilidi göbekleri, bisiklet ve motosiklet lastikleri, demir halatlar ve metalize dokuma iplikleri yer alıyor.
POLİVİNİL KLORÜRE DAMPİNG VERGİSİ
Damping önlemi olarak ABD menşeli “yalnız süspansiyon tipi polivinil klorür” için Dampinge Karşı Vergi Tutarı’nın (CIF) bedelinin yüzde 18.81, Almanya menşeli ürünler için ise yüzde 16.44 olarak uygulanmasına karar verildi.
Ekonomi Bakanlığı’nın, 2015/24 sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliği, 10 Temmuz 2015 tarihli ve 29412 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, yerli üretici Petkim Petrokimya Holding A.Ş.’nin, ABD ve Almanya menşeli “yalnız süspansiyon tipi polivinil klorür”le ilgili yaptığı başvuru üzere başlatılan soruşturma tamamlandı.
Soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu tespit edildi. Bu nedenle damping önlemi olarak ABD menşeli söz konusu ürünler için CIF bedeli yüzde 18.81, Almanya menşeliler için de yüzde 16.44 olarak belirlendi.
MUKAVVA KAĞIDINA DAMPİNG ÖNLEMİ
ABD menşeli ‘beyazlatılmamış kraftlayner kağıtlar’ın ithalatında dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konuldu. Ekonomi Bakanlığı, 22 Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “İthalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin 2014/26 sayılı tebliğ” ile bu ürünün ithalatında damping soruşturması başlatmıştı.
Oluklu Mukavva Sanayicileri Derneği (OMÜD), soruşturma sonrasında bu ürünlerin ithalatında konulacak verginin sektör açısından ciddi sıkıntılar doğuracağını bildirmiş, bu konuda destek istemişti. Ancak 14 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve yürürlüğe giren tebliğ ile bu ürünlerde dampinge karşı kesin önlem yürürlüğe konuldu.
4804.11.11.10.00, 4804.11.15.10.00, 4804.11.90.10.00 GTİP kodlarında tanımlı birinci elyaf yüzey kağıtlarına CIF bedeline yüzde 9.43, yüzde 15.06 ve yüzde 19.96 oranlarında dampinge karşı önlem yürürlüğe konuldu. 2014’teki damping soruşturması, Oyka Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş. tarafından yapılan başvuru üzerine açılmıştı. Soruşturma konusu ürünün Türkiye’de yerleşik tek üreticisi olan OYKA’nın yönetmelikteki yerli üretim dalını YÜD) temsil niteliğine haiz olduğu kaydedilmişti.
KAPI KİLİTLERİNDE KİLODA 4 DOLAR TEDBİR
İthalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin 2009/21 sayılı tebliğ ile uygulanmakta olan dampinge karşı önlem, 16.07.2015 tarihli Resmi gazetede yayımlanan yeni tebliğ ile sürdürülecek. Buna göre, Çin Halk Cumhuriyeti menşeli, silindirli kapı kilitleri (elektromekanik, elektromanyetik, tam elektronik olanlar hariç) soğuk hava deposuna mahsus olanlar (elektronik olanlar hariç), diğerleri, yalnız kapı kilitleri için silindir-bareller ile kilit kasası ürünlerine kilogram başına 4 ABD Doları dampinge karşı önlem uygulanacak.
BİSİKLET VE MOTOSİKLET LASTİKLERİNE GÖZALTI
Ekonomi Bakanlığı, bazı ülkelerden ithal edilen bisiklet ve motosiklet iç ve dış lastikleri ithalatında, dampinge karşı kesin önlemlere ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması açılmasına karar verdi.
Bununla ilgili 2015/31 ve 2015/32 sayılı tebliğiler 15 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Motorsiklette Çin Tayvanı ve Vietnam, bisiklet lastiğinde ise bu ülkelerin yanı sıra Sri Lanka menşeli ürünlere “İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğler” dahilinde önlem uygulanacak. Bu gruptaki ürünler için açılan nihai gözden geçirme soruşturmasının da tamamlanması beklenecek.
Yerli üretici Anlaş Anadolu Lastik firması, bu ülkelerden gelen sözkonusu lastiklere uygulanan dampinge karşı önlemlerin kaldırılması halinde yeniden zarar oluşacağı gerekçesiyle nihai gözden geçirme soruşturması açılmasını talep etmişti. Soruşturma dahilinde ilgili tarafların soru formlarını 37 gün içinde cevaplandırması gerektiği bildirildi.
DEMİR HALATLARDA SORUŞTURMA İLANI
ÇinHalk Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu menşeli ‘demir veya çelikten halatlar ve kablolar (kapalı halatlar dahil)’ ürünlerin ithalinde halen uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin sürdürülmesine karar verildi. Bu ürünler hakkında nihai gözden geçirme soruşturmasının sonucu beklenecek.
Soruşturmaya konu ürünün bilinen ithalatçılarına bildirimde bulunulacak. Bildirim ulaşmayan ilgili tarafların soru formuna Ekonomi Bakanlığı internet sayfasından ulaşabileceği kaydedildi. Bildirimin gönderildiği ilgili taraflar için soru formunu cevaplandırma süresinin, bildirim gönderme tarihinden itibaren posta süresi dahil 37 gün olduğu vurgulandı.
16.07.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğde şu ürünlerin soruşturmaya tabi olduğu açıklandı: Enine kesitinin en geniş yeri 3 milimetreyi geçenler, 12-24 mm arasında olanlar, 48 mm’yi geçenler ve diğerleri.
METALİZE DOKUMA İPLİKLERE SORUŞTURMA
Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan ve Çin Tayvanı menşeli ‘Dokumaya elverişli ipliklerden metalize iplikler, ip, şerit veya toz şeklindeki metalle birleştirilmiş veya metalle kaplanmış şerit ve benzeri’ ürünlerin ithalinde uygulanan dampinge karşı önlemin, soruşturma sonuçlanıncaya kadar sürdürülmesine karar verildi. 5605.00 GTB dahilindeki ürünle ilgili tebliğ, 15 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
04 Ağustos 2015 Salı
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe