HABER: SOYHAN ALPASLAN
Yerli ve milli sanayinin en büyük destekçilerinden Teknopark İstanbul, her geçen gün yeni bir üretim, yeni bir proje ve tasarım ile Türkiye’nin yüzünü güldüren yeniliklere ev sahipliği yapıyor. Gazetemizin bu haftaki konuğu, üç yıl önce Türkiye’nin yerli hafif yapılı robot kolunu üreten Gelecek Yazılım Mühendislik Medikal Araştırma Geliştirme Pazarlama Limitet Şirketi. Gelecek Yazılım Mühendislik bu yıl Türkiye’nin ilk yerli ve milli kan alma destek sistemlerini üretti. Kan tüpü barkodlayan ve tasnifleyen bu cihazlar; hastanelerde kan alma birimlerinde ve laboratuvarlarında preanalitik (analiz öncesi) süreçlerdeki insan kaynaklı hataların önüne geçiyor. Tüp hazırlama ve tasnifleme sürelerini de kısaltıyor.
YERLİ ROBOTİK KOL
Gelecek Yazılım Mühendislik, 2011 yılında makine mühendisi Mehmet Ünlüel’in bitirme tezine KOSGEB’in verdiği destekle kuruldu. Firma ilk yıllarında endüstriyel üretim ve takip sistemleri otomasyonları geliştirdi. 2014 yılında büyük yankı uyandıran yerli hafif yapılı robot kolu üretimi ile firmayı ve genç mühendisleri tüm Türkiye tanıdı. Hassas ileri teknolojili endüstriyel üretimlerde kullanılabilen yerli ve milli robotik kol; hafif yapılı, altı ekseni ve güvenlik kafesi olmadan operatörle işbirliği içinde çalışabilme özelliklerine sahipti.
CERRAHİYE HAZIRLANIYOR
Firma robot kolun eklem ameliyatlarında (laser osteotomy) kullanılması için uyarlanma çalışmalarına devam ediyor. Bu süreç sonunda Türkiye’nin yerli ve milli ilk cerrahi robot kolu da Gelecek Yazılım Mühendislik tarafından üretilmiş olacak.
İTHALATI ENGELLEYECEK
Firmanın sahibi Ünlüel, aynı zamanda mekatronik yüksek lisansına sahip. Ünlüel ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nden arkadaşı Türker Dilber 2016 yılında İstanbul Teknopark Kuluçka Merkezi’ne preanalitik süreçleri optimize eden kan alma destek sistemleri projesi ile kabul edildiler.
Gelecek Yazılım ve Mühendislik Ar-Ge Müdürü Türker Dilber bu dönemi şu sözlerle anlattı: “Tıp sektörü ile çalışırken preanalitik süreçlerde yerli cihazların olmadığını gördük. Hepsi ithaldi. Ülkemize faydalı olacağını düşündüğümüz, ithalatı engelleyecek bu üretim için harekete geçtik. Projemize TÜBİTAK destek verdi, proje esnasında medikal şirketler, hastaneler ve doktorlarla da görüşerek cihazlarımızı oluşturduk.”
REKABET AVANTAJI
Kan tüpü barkodlama cihazlarını Futurelab SL200, Futurelab ML300, Futurelab L800 adı altında 3 versiyon olarak üreten firma SL200 modelini masa başı kullanıma uygun bilgisayar kasası büyüklüğünde üretti. ML300 modeli yoğunluğu az, L800 modeli de yüksek yoğunluğa sahip kan alma birimleri için üretildi. Dilber, proje sonunda Futurelab S2500 adında bir tüp tasnifleme cihazı ürettikleri bilgisini de paylaşarak “Bu cihaz saatte 2 bin 500 tüp tasnifleme hızı ile klinik laboratuvarlarda numune girişi alanındaki preanalitik evredeki iş yükünü hafifletiyor, hataların önüne geçiyor. Rakiplerine göre avantajlara sahip. Cihazlarımız her yönüyle ithal cihazlarla rekabet gücüne sahip.”
YERLİYE DESTEK VAR
Gelecek Yazılım Mühendislik’in “Futurelab” markası ile tescillediği Türk malı sistemlerin, şu anda Türkiye’nin en büyük tıbbi laboratuvarına sahip Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde denemeleri yapılıyor. İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu çalışmaya çok kısa sürede izin verdiğini dile getiren Dilber, şu bilgiyi verdi: ”Yerli ürünlere kolaylık sağlanması sevindirici. Böylece tıbbi cihaz sektöründeki yüzde 15 olan yerlilik oranının kısa sürede artacağını düşünüyoruz. Biz de yerli teknolojik tıbbi cihaz sektöründe üretimlerimizi ve eş zamanlı olarak Ar-Ge faaliyetlerimizi devam ettirerek hem firmamızın hem de ülkemizin tıbbi cihaz segmentinin genişlemesine katkı sunmaya devam edeceğiz”
ANAHTAR TESLİM HATLAR
Yeni Ar-Ge projeleri üzerinde çalışan Gelecek Yazılım Mühendislik, aynı zamanda endüstriyel otomasyon işleri de yapıyor. Gıda, temizlik maddeleri de dahil onlarca sektörde dünya markalarının cihazlarının otomasyonunu gerçekleştiriyor.
Özel üretimleri için özel üretim hatları isteyen firmalara da anahtar teslim makine tasarımı ve üretimi yapan Gelecek Yazılım Mühendislik özel üretim hatları inşa ediyor.
İLK MÜŞTERİ YURT DIŞINDAN
Türker Dilber, Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Dubai’de düzenlenen Arap Health Medica Fuarı’nda Futurelab serisini uluslararası arenada tanıttıklarını dile getirdi. Dilber, “Sektörün bu önemli fuarında Türk malı “Futurelab’ sistemleri görücüye çıktı. Çok güzel geri dönüşler aldık. Yurt içinden önce ilk satışlarımızı yurt dışına yapacağız gibi gözüküyor. Fiyat, kalite, hız gibi avantajlarımızla rakiplerimizin önüne geçtik” şeklinde konuştu.