Cuma, 22 Kasım, 2024
İstanbul Ticaret Üniversitesi Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, çevreye dair tüm meselelere bölgesel ve ulusal ölçekte katkı sağlarken bu konuda çalışan araştırmacıların ihtiyacı olan bilgiyi oluşturuyor. Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İdris Oğurlu, merkezin tabiatın tanıtılmasına, korunmasına ve geliştirilmesine araştırma, eğitim ve uygulama çalışmaları yoluyla destek vermek, çevre ve doğayı etkileyen sorunlara dikkat çekmek için kurulduğunu söyledi.
SEKTÖREL MODELLER
Merkezin doğada ve doğal ortamlarda doğa eğitimi ve bilim okulu gibi projeler geliştirerek yakın çevreden başlayarak Türkiye’nin doğal varlıklarının ortaya çıkarılmasına yönelik bilimsel çalışmalar yaptığını belirten Prof. Dr. Oğurlu, merkezin görevlerinden bazılarını şöyle sıraladı:
EĞİTİM PROJELERİ
Merkez, doğal kaynakların kullanımında ekolojik sürdürülebilirlik boyutunu ve kentsel dönüşümlerin doğal parametrelerini ortaya koymaya yönelik çalışmalar yapıyor. Prof. Oğurlu, “Merkezimiz, milli park, tabiat anıtı, flora-fauna, yaban hayatı ve peyzaj değerlerini ele alan projeler hazırlıyor. Ayrıca kitlelerin doğayla yakınlaşmasına sağlayacak eğitim projeleri yürüterek genç nesillere doğayı ve doğa bilimlerini sevdirmeye çalışıyor” dedi.
ARAŞTIRMACILARA DESTEK
Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin aynı zamanda Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda akademik çevreye ve uygulayıcılara bilgi desteği ve bilimsel lojistik sağlamak, söz konusu kurum ve kuruluşların İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yapacağı işbirliğini teşvik etmeye yönelik olarak organizasyonlar tertip etmek, toplumun her kesimine çevre ve doğa bilimleri alanında gerekli katkıyı sağlamak üzere doğada ve doğal ortamlarda yapılacak doğa eğitimi ve bilim okulu gibi projeler üretiyor ve bunları uyguluyor.
TÜBİTAK İLE 13 PROJE
Prof. Dr. Oğurlu, tabiattan ve doğal hayattan kopan veya uzaklaşan kitlelerin doğayla yakınlaşmasına, hizmet etmek üzere, yakın çevreden başlayarak Marmara bölgesinin ve Türkiye’nin doğal varlıklarının ortaya çıkarılmasına, tanınmasına, tanıtılmasına, bilimsel araştırma faaliyetleriyle katkıda bulunduklarını söyledi. Prof. Oğurlu, bunu hem kısa hem uzun vadeli bir hedef olarak kabul ettiklerini, özellikle TÜBİTAK desteğiyle yürütülen projelerle bunu gerçekleştirmeye çalıştıklarını kaydetti. TÜBİTAK ile bugüne kadar 13 proje yapıldı. Bu projeler kapsamında verilen doğa eğitimlerinde ve lisansüstü öğrenciler ile genç akademisyenlere hitap eden kurs etkinlikleri sonunda yaklaşık 1100 kişiye sertifika verildi.
KÜRESEL SORUNLAR
Ulusal ve küresel çapta çevre sorunlarının olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oğurlu, bu sorunlara eğilmek ve bunların çözümlerine araştırma yoluyla katkı sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. Oğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyayı etkileyen bir çok çevresel sorun şu veya bu ölçüde Türkiye’yi de ilgilendiriyor. Bu sebeple bu alanda gerek proje hazırlayarak gerekse yürütülmekte olan projelere destek vermek suretiyle kuruluş hedeflerimize uygun faaliyetimizi sürdüreceğiz.”
BÜYÜK PROJELERİN ETKİLERİ TESPİT EDİLMELİ
İstanbul ekolojisini etkileyecek mega projelerin veya kentsel dönüşüm uygulamalarının çevresel etkilerinin kestirilmesi, olumsuz etkilerden sakınılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Oğurlu, olumsuz etkilerinin giderilmesi, olumlu kapasitenin ve doğacak fırsatların değerlendirmesi imkanlarını araştırdıklarını söyledi. Oğurlu’ya göre Kanal İstanbul 2023 vizyonu projesinin, dikkatle ve özenle üzerinde düşünülmesi gereken bir proje olarak çevresel etki, mitigasyon planlanması ve ekonomik boyutlarıylaele alınıp değerlendirilmesi gerekecek.
Bu projenin, orman ve su kaynaklarının etkilenimi ve mitigasyon öngörüleri yönüyle merkezin ilgi ve faaliyet alanına girdiğini kaydeden Oğurlu, yeterli kaynak bulunması halinde bu yönde projeler geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
NESLİ TEHLİKEDEKİ CANLILAR ARAŞTIRILIYOR
Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin çalışmalarının bir kolu da yaban hayatıyla ilgili. Merkez, Türkiye’nin nesli tehlikeye düşmüş canlı varlıklarından endemik bitkiler ve Anadolu parsı, alageyik gibi yaban hayvan türlerini konu alan araştırma projelerine bilimsel danışmanlık hizmeti veriyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE PEYZAJ İHTİYACI
Prof. Oğurlu, İstanbul içi kentsel dönüşüm süreci doğru planlandığı ve yönetildiği takdirde, mekânsal sorunlara ve dolayısıyla yeşil alan ihtiyacını karşılayacak peyzaj plan hedeflerine ulaşılmasına da fırsat verebileceğini kaydetti. Oğurlu, merkez olarak bu alanda da yeni proje fikirleri ortaya koymaya ve mevcut projeleri geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
10 Mart 2021 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi