Salı, 05 Kasım, 2024
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen Türkiye Ekonomi Şurası, 29 Haziran 2022 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Kamu ve özel sektörü bir araya getiren şuraya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de iştirak etti. Türkiye’nin her yerinden şuraya katılan Oda ve Borsa başkanları; piyasada, sektörlerinde ve illerinde yaşanan sıkıntıları ile önerilerini ilgililere iletme imkanı buldu.
BERABER YÜRÜYECEĞİZ
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şurada yaptığı konuşmada, ekonomi politikalarını Türkiye’nin gerçeklerine ve ihtiyaçlarına uygun olarak güncellediklerini aktararak, “Türkiye ekonomisini yüksek faiz, yüksek enflasyon kısır döngüsünden kurtarıp yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyüme rotasına sokmanın gayreti içindeyiz” dedi. Oktay, Ekonomi Koordinasyon Kurulu çalışmaları kapsamında, ilgili kurumlarla eşgüdüm içinde çalıştıklarını ifade ederek, “Etik dışı fiyatlamalara gitmeden, kötümser senaryolara göre pozisyon almadan, makul politikalarla ülkemizi bu badirelerden de birlikte çıkarabiliriz. 20 yıldır nasıl özel sektörümüzle omuz omuza ilerlediysek, Cumhuriyet’in 100. yılına da aynı yaklaşımla, iş dünyamızla birlikte ilerleyeceğiz. Çalışanımızla çiftçimizle sivil toplum örgütleriyle beraber yürüyeceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
SORUNLARIN FARKINDAYIZ
Oktay, Türkiye ekonomisinin, 2021’de yüzde 11 ile son 10 yılın en güçlü büyüme hızına ulaştığını, G20 ve OECD ülkeleri içerisinde de en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu belirtti. Bu dönemdeki büyümeye, ihracatın güçlü katkı sunduğuna işaret eden Oktay, açıklanan son ekonomik büyüme ve sanayi rakamlarının da yatırım iştahının iyi seviyelerde olduğunu gösterdiğini söyledi. Bugün enerji ve altın hariç tutulduğunda fazla veren bir cari dengesi bulunduğunu vurgulayan Oktay, ekonomiye ilişkin pozitif gelişmelerin yanında, karşı karşıya bulundukları hiçbir sorunu görmezden gelmediklerinin altını çizdi.
TEDBİRLER SETİ
TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Öztürk Oran ile İTO Başkanı Şekib Avdagiç de katıldı
Oktay, tüm platformlarda alternatif önerileri tartıştıklarını ve çeşitli tedbirleri hayata geçirmeye dönük adımlar attıklarını bildirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu ayın ilk haftasından itibaren bir tedbirler setini uygulamaya geçirdik. Finansal istikrarın güçlendirilmesine ve enflasyonla mücadeleye yönelik aldığımız tedbirlerle Türk lirası tasarrufların özendirilmesini, kredilerin daha üretken alanlara yönlendirilmesini ve yatırım ortamının iyileştirilmesini amaçlıyoruz. Açıkladığımız tedbirler seti kapsamında yabancılara tahsisli swap imkanı gibi konu başlıklarına ilişkin ayrıntıları da gerekli altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından yakın zamanda duyuracağız. Gerekli görülmesi halinde tespit edilen diğer ihtiyaç alanlarına yönelik tedbirleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.”
RİSKTEN KAÇINMADIK
Oktay, bugüne kadar hep iş dünyasıyla birlikte olmaya ve ekonomiyle ilgili atacakları adımlarda ortak akıldan istifade etmeye önem verdiklerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde her yıl hep birlikte ya bir yol bulduklarını ya da o yolu birlikte oluşturduklarını anlatan Oktay, şöyle devam etti: “Risk almaktan kaçınmadık. Biz yol açtıkça sizler koştunuz. Her zorlu dönem, içerisinde fırsatlar barındırır. Günümüzde yaşanan gıda ve enerji arzı sorunları ve emtia fiyatlarındaki yükseliş de iş dünyamıza yeni girişimlerin kapısını aralıyor. Endüstriyel ara mallarının yerli üretimi, cari açıksız sağlıklı büyüme için elzemdir. Bu bilinçle ihracatın ithalata bağımlılığını azaltacak fikir, faaliyet, proje ve yatırımları, ilk adımdan ticarileşme safhasına kadar destekliyoruz.”
TOBB’A ÇOK İŞ DÜŞÜYOR
Ara malı ürün gruplarının yerlileştirilmesindeTOBB’a çok iş düştüğünü belirten Oktay, iş dünyasının zorlukları fırsata çevirecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Oktay, sanayicileri ara malında yerlileştirme ve millileştirme hamlesine destek vermeye ve üretimde yerli girdinin öncüleri olmaya davet ederek, “Yurt dışında diğer ülkelerde ülkemize tahsis edilecek alanlarda gerçekleşecek tarımsal üretimde de yer almanızı özellikle bekliyoruz. İş dünyamızın, atlattığımız tüm badirelerde ortaya çıkan esneklik ve dinamizmine güveniyoruz” dedi.
BİZLER İÇİN DİYALOG MEKANİZMALARI ÇOK FAYDALI
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, mevzuata ilişkin yapılacak reformlarda, kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarının kurulmasının çok faydalı olacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, TOBBTürkiye Ekonomi Şurası’nın açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan ekonomi şuralarının, kamu ile özel sektörü bir araya getirdiği, sıkıntıların ve önerilerin doğrudan icra makamına iletildiği çok önemli bir platform olduğunu söyledi. Burada dile getirilen pek çok meselenin, katılımcılar sayesinde çözüme kavuşmasının çok değerli ve memnuniyet verici olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, yetkililerin ihtiyaç duydukları her an yanlarında ve sorunların çözümünde destek olduklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, toplantıda dile getirilen konuların, ülke genelindeki Oda ve Borsa başkanlarının üyeleriyle istişare ederek belirlendiğini aktararak, şunları kaydetti: “Biz de bunları bakanlıklara göre tasnif ettik ve sizlere de iletiyoruz. Elbette bizler için en önemlisi, bugünkü gibi devletimizi yanımızda görmek. Bu noktada son olarak şunu da vurgulamak isterim. Mevzuata ilişkin yapılacak reformlarda, eskiden olduğu gibi kamu-özel sektör diyalog mekanizmalarının kurulması çok faydalı olacaktır. Zira hazırlanan kanun tekliflerinde, özel sektörün görüşünün zamanında alınmaması, sahada pek çok sıkıntıya neden oluyor. Biz koşmaya, çalışmaya, üretmeye hazırız.”
HIZLI BÜYÜYEN ŞİRKETLER TÜRKİYE 100 İLE TANITILACAK
Geçtiğimiz üç yılda çok hızlı büyüyen şirketler için ‘Türkiye 100 Programı’nın başvuruları başladı. Seçilecek şirketler için özel tanıtım destekleri sağlanacak.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen ‘Türkiye 100 Programı’ için başvuru süreci başladı. Program, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ile TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) işbirliğinde düzenleniyor. En hızlı büyüyen firmaların belirleneceği programda, ilk 100’e giren şirketlere yeni ortaklıkların kapısı açılırken birçok platformda tanıtım imkanı sağlanacak.
Şartları uyan şirketleri programa başvurmaya davet eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Ülkemizde fırsatları gören, inovasyon yapan ve istihdam sağlayan binlerce girişimci var. Türkiye 100 Programı ile bu girişimci şirketleri kamuoyunda tanınır hale getirerek, başarılı girişimcilerimizin hem Türkiye’de hem de dünyada önünü açıyoruz.”
ÇÖZÜM ARAYIŞINA DEVAM
İstanbul iş dünyasını temsilen şuraya iştirak eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “Ekonomi Şurası’na katılarak üyelerimizin ilettikleri konuları paylaştık. Çözüm arayışlarımız devam ediyor” mesajı verdi.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
* Merkezi Türkiye’de olan,
* 31 Aralık 2018 ve öncesinde kurulan,
* 2019’da en az 1 milyon lira satış gelirine sahip,
* 2021’de en az 2 milyon lira satış geliri bulunan,
* 2019-2021 döneminde satış gelirlerini en az yüzde 10 artıran,
* 2021 döneminde en az 10 çalışana sahip şirketler.
KİMLER BAŞVURAMAZ?
Hisselerinin yüzde 51’inden fazlası halka açık başka bir şirkete ya da bir kamu şirketine ait şirketler, kâr amacı gütmeyen şirketler, franchise işletmelerinin başvuruları, otomobil galerileri, kuyumcular, döviz şirketleri, bankalar, enerji dağıtım şirketleri, elektrik, gaz, akaryakıt ve su sağlayıcılar ile holdinglerin başvuruları geçerli sayılmayacak. Bir holdingin çatısı altındaki şirketler ile ortakları arasında Türkiye dışındaki ülkelerin vatandaşları (gerçek ve tüzel kişiler) olan şirketler ise başvuru yapabilecek.
Son başvuru tarihi: 30 Temmuz
Başvuru adresi: http://turkiye100.tobb.org.tr
04 Temmuz 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı