HABER: CANAN BİLGİN
Ağustos başında üç kamu bankasının kredi faiz oranlarında indirim yapması, piyasaları hareketlendirdi. Başta inşaat olmak üzere birçok sektöre nefes aldıran faiz hamlesinde, gözler şimdi özel bankalara çevrildi. İş dünyası, çarkların dönmesi ve büyümenin sürdürülmesi için şimdi özel bankalardan benzer indirimi bekliyor. Özel bankalar ise indirim için sinyal vermeye başladı. Ekonomideki dengelenme süreciyle birlikte Merkez Bankası’nın politika faizinde 425 baz puanlık indiriminin ardından kamu bankaları ağustos başından itibaren mevduat ve kredi faiz oranlarını düşürmeye başladı. Faiz hamlesinde ilk adımı Ziraat Bankası ve Vakıfbank attı. İki bankayı kısa süre sonra Halkbank takip etti. Üç kamu bankası, konut kredi faizlerini yüzde 0.99’a düşürdü ve vadeyi de ilk defa 120 aydan 180 aya çıkardı.
35 BİN BAŞVURU
Konut kredi faiz oranlarının önemli eşik değer olan yüzde 1’in altına çekilmesinin ardından 35 bin kişi konut kredisi için bankalara koştu. İlk hafta 14 bin ev satılırken, rekor seviyedeki konut kredisi başvurularının toplam tutarı da 5.9 milyar liraya ulaştı. Kamu bankalarının öncülük ettiği faiz indirimi, ilk etapta inşaat sektörüne adeta can suyu oldu. Tüketiciler mevduat faizinde duran parayı konuta çevirmeye başladı. İlk haftada bankalara ulaşan talebin yüzde 40’ı markalı konutlara geldi.
500 BİN STOK
Gayrimenkul sektörü temsilcileri, faiz indiriminin inşaat sektörüne nefes aldırıp iç piyasayı canlandıracağı ve Türkiye ekonomisini hareketlendireceği konusunda hemfikir. Sektör temsilcilerine göre, 1.5 yıldır satılmayı bekleyen 500 bin konut bulunuyor. Konut talebinde en büyük faktör kredi faizleri. İndirimlerin yapıldığı ilk hafta bankalara 35 bin kredi başvurusu geldi. Bu sayının bir ayda 100 bini aşması bekleniyor. Düşük faizler birinci el konut satışları üzerinde daha etkili olacak ve talebi hızlandıracak. Faiz oranlarının yıl sonuna kadar bu seviyede seyretmesi durumunda500 bin konut stoğunun yüzde 20’si satılabilir. Kredi vadelerinin ilk kez 15 yıla çıkarılması da peşinat sıkıntısı çeken ve konut talebini erteleyen tüketiciler için büyük avantaj.
İNDİRİM SİNYALİ
Sektör temsilcileri, gayrimenkul ve inşaat alanında durgunluğa karşı panzehir etkisi oluşturacak faiz indiriminin, aynı zamanda inşaatla ilgili yaklaşık 250 alt sektöre umut verdiğini belirtiyor. Satışlardaki yukarı yönlü hareket, yeni projeler için de motivasyon olacak.
Faiz indirimlerinin sadece inşaata değil, zincirleme bir şekilde diğer sektörlere ve dolayısıyla ekonomiye ivme kazandıracağını savunan iş dünyası, aynı hamleyi özel bankalardan da bekliyor. İş dünyası, düşük faiz sürecine özel bankaların da destek sağlamasını isteyerek, “Özel bankaların da borçlanma maliyetindeki düşüşü müşterilerine yansıtarak kredi faizlerini düşürmelerini ve piyasaları rahatlatmalarını bekliyoruz” mesajını verdi. Özel bankalar da indirim sinyali vermeye başladı.
OTOMOTİVİN İŞTAHI ARTACAK
Faizlerin düşürülmesi otomotiv piyasasına da moral verdi. Tüketicilerin satın alma kararlarını etkileyen önemli dinamiklerden birinin faiz oranları olduğunu belirten otomotiv sektörü mensupları, ihtiyaç ve taşıt kredi faizlerindeki düşüşün satın alma iştahını artıracağını dile getirdi. Sektör mensupları, sıfır araç satışlarında yaşanan daralmaya karşın 2. el pazarının canlılığını koruduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de 2. el araç pazarında yıllık yaklaşık 6.5 milyonluk satış gerçekleşiyor. 2. el araçlar, tüketici için daha tercih edilebilir olmaya devam edecek. 2018 yılında sıfır araç pazarı yüzde 35 daralma gösterdi. Buna karşılık 2. el pazarı büyümesini sürdürdü. Faizlerdeki olası düşüşün pazarı olumlu etkileyeceğini, bu trendin önümüzdeki dönemde de süreceğini düşünüyoruz.”
YATIRIM FIRSATINI KAÇIRMAYALIM
Reel sektör temsilcileri, gerek faizlerin indirilmesi gerekse döviz kurunun düşük ve stabil seyriyle birlikte oluşan yatırım iklimi fırsatının kaçırılmaması gerektiğini belirtti ve ekledi: “Düşük faiz imkanı ile kredi kullanmak, yatırım odaklı adımların atılmasını teşvik ediyor, yatırımcının elini daha da güçlendiriyor. Üretim için yatırım planlarını donduran veya yatırım planı olup da adım atmaktan çekinen tüm yatırımcılar bu fırsatı değerlendirmeli. Bu süreçte yapılan yatırımlar, piyasa hareketlendiğinde rakiplerden bir adım öne geçilmesini sağlar.”
YÜKSEK FAİZ, YATIRIM POTANSİYELİMİZDEN ÇALIYOR
İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Oda Meclisi’nin ağustos ayı toplantısında, üç kamu bankasıyla başlayan faiz indirim sürecinin özel bankalarla sürmesi gerektiğine işaret etmişti. Avdagiç, şunları söylemişti: “Merkez Bankası, 425 baz puanlık faiz indirimiyle hem yatırım maliyetlerini geriye çekti hem de mevduat faizini girişimciye rakip olmaktan bir ölçüde uzaklaştırdı. Faizde indirim umut verici, ancak altını çiziyorum tek seferle kalmamalı. Bir trendin başlangıcı olmalı. Faizin yüksek kaldığı her gün Türkiye’nin yatırım potansiyelinden çalınmaktadır. Biz, üç kamu bankasıyla başlayan indirim sürecinin diğer özel bankalarımızla sürmesini diliyoruz.”
TÜRK EXİMBANK FAİZİ 6 PUAN İNDİRDİ
Türk Eximbank da TL kredi faizini yüzde 11.84’e indirdiğini duyurdu. Türk Eximbank, KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırdığı TL kredilerindeki faiz oranını yüzde 15.19’dan yüzde 11.84’e indirdi. Bu değişiklik oransal olarak yüzde 22’lik bir indirim demek. Bankadan yapılan açıklamada son iki ayda TL kredilerinde yaklaşık 6 puanlık indirim yapıldığı hatırlatılarak, “Aşağı yönlü trende paralel olarak faiz indirimlerine devam edilecek” denildi.