Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019-2023 döneminde uygulamaya konulacak 11. Kalkınma Planı’nı, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran’ın da yer aldığı geniş katılımlı toplantıda kamuoyuna açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya, konuyla ilgili bakan ve bürokratların yanı sıra iş dünyasının temsilcileri de katıldı.
Tanıtım programında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrin’de zırhlı taşıyıcıların olduğunu belirterek, bunların neredeyse tamamına yakınının yerli olduğunu söyledi. Bu aracı üretenlere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eğer şu anda bunu biz kendimiz üretiyor olmasaydık ‘bir tane insansız hava aracımız düşse ne olur’ diye düşünürdük. Ama şimdi düşünmüyoruz. İkincisi de üçüncüsü de dördüncüsü de var, gelin” diye konuştu. Erdoğan “İnsansız tankları da üretir hale gelmemiz lazım ve bunu da yapacağız” dedi.
SAVUNMADA MİLLİ PROJE
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye karayolu taşımacılığı sektörünün, filo büyüklüğü bakımından, Avrupa Birliği ve çevre ülkeler arasında lider konumda olduğunu vurguladı. Erdoğan, ayrıca çevresindeki ülkelere nazaran Türkiye’nin sahip olduğu sağlık ve yükseköğretim alt yapısı, hizmet ihracatı açısından da önemli bir potansiyeli olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Teknolojik yatırımlarımızın etkileri sadece ekonomik alanda değil, savunma sanayi alanında da kendisini gösteriyor. Savunma sanayinin birçok alanında artık milli teknolojilere sahibiz” dedi.
DAHA FAZLA YERLİ ÜRÜN
11. Kalkınma Planı döneminde yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı, yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yapı oluşturmayı amaçladıklarını anlatan Erdoğan, Türkiye’nin kendi silahı, zırhlı taşıyıcısı, tankı, topu olunca askerin de cesaretinin arttığını dile getirdi. Erdoğan, “İnşallah savunma sanayi, ulaştırma ve enerji başta olmak üzere yerli ve milli ürünlerimizi tüm dünyaya daha fazla ihraç eder konuma da geleceğiz” şeklinde konuştu.
CAZİBE MERKEZİ
Erdoğan, pek çok büyük şehrin, üniversite, ticaret, kültür alanlarında bölgesel ve küresel düzeyde cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini, bundan dolayı da umutlu olduklarını söyledi. İstanbul’u doğu ve batı sermayesinin buluştuğu güçlü bir finans merkezi haline getireceklerine işaret eden Erdoğan, “Hedefimiz, gelecek nesillere iftihar edecekleri, medeniyetimizin göstergesi ve kimliği olacak değerde şehirler bırakabilmek” dedi.
İSTİHDAMIN NİTELİĞİ ARTACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, plan döneminde sanayinin dijitalleşmesinin yol haritasını ortaya koyarak üretimde hız, verimlilik ve kaliteye odaklanacaklarını söyledi. Erdoğan, “Katma değeri yüksek, yenilikçi ürünler üretmek suretiyle dünya pazarlarında daha rekabetçi olacağız. Geleneksel sanayi kollarımızı da günün şartlarına göre dönüştürerek bu sektörlerdeki istihdamın niteliğinin artarak sürmesini sağlayacağız. İnsanımızın kaliteli bir hayat sürmesi için yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşılabilmesini de temin edeceğiz” dedi.
GDO’LU ÜRÜNDE HASSASİYET ARTMALI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, GDO’lu ürünler konusundaki hassasiyetin artırılması gerektiğine dikkat çekti. Erdoğan, “Devlet olarak birinci derecede bu bizim sorumluluğumuzda. Onun için de hükümet olarak bu konuda atacağımız adımların hassasiyetini özellikle ifade etmek istiyorum” dedi.
YENİLENEBİLİRİN PAYI ARTACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerjide yerli kaynakları daha fazla değerlendirerek nükleer enerjiyi elektrik üretimi amacıyla kullanacaklarını söyledi. Erdoğan, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji üretimindeki payını artıracaklarını kaydetti.
NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİRECEĞİZ
Biyoteknoloji, malzeme teknolojileri, bilgi ve iletişim teknolojilerinde kapasiteyi artırarak ileri teknolojili sektörde üretim yapar hale gelineceğini bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun başka çaresi yok. Bunun için de matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlere daha fazla kaynak ayırarak nitelikli insan yetiştireceğiz” diye konuştu.
HEDEFİMİZ GÜÇLÜ ÖZEL SEKTÖR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıkladıkları kalkınma planı ile daha rekabetçi ve dinamik bir yapıda işleyen yeni fırsat pencerelerinden yararlanarak katma değer üreten, işlem maliyetlerini azaltan, iyi uygulamalarla fark oluşturan bir kamu yönetimi sistemine geçileceğini söyledi. Erdoğan, “Bunları yaparken toplumsal bütünleşmenin daha iyi sağlanabilmesi için güven, dürüstlük, liyakat, vatanseverlik, dayanışma gibi temel değerlerimizi daha da güçlendireceğiz. Bu dönemde ekonomi politikalarımızın odağında yine üreten, ihraç eden ve yenilikler yaparak daha iyi bir hayat için imkan sağlayan güçlü bir özel sektör olacak. Plan kapsamında oluşturacağımız politika ve önceliklerimizi tüm kesimlerin sahiplenmesi ve benimseyerek uygulaması da önemlidir. Bu süreçte kamu kurum ve kuruluşlarına ilaveten özel sektör başta olmak üzere sivil toplum, üniversitelerimiz ve diğer bütün kesimlerin aktif katılımı ve katkıları olmazsa olmazımız” dedi.