Perşembe, 07 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Güney Asya’nın gelişen ekonomileri arasında gösterilen Bangladeş, 2030 yılına kadar 350 milyar dolarlık yatırım çekmeyi planlıyor. Gelişmiş ekonomiler arasına girmek için yatırım hamlesi başlatan Bangladeş, yatırımcı ihtiyacını Türkiye’den karşılamak için harekete geçti. Bu amaçla başkent Dakka’dan Dakka Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde 21 farklı sektörden firma temsilcileri, İstanbul Ticaret Odası’na işbirliği arayışı için geldi. Bangladeş ekonomisi, özellikle Türk teknolojisi ile büyümesini tamamlamak istiyor.
YÜZDE 65 ÇALIŞIYOR
Bangladeş’in uluslararası finans kuruluşları tarafından önümüzdeki 30 yıl içinde dünyanın en gelişmiş 12 ekonomisi arasında yer alacağı öngörülüyor. Pandemi sürecindeki hareketli ekonomisi ile dünyanın en dirençli 5. ekonomisi olarak kayıtlara geçen Bangladeş, şu an gelişmekte olan ülkeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 2.8 milyar dolarlık doğrudan yatırım alan ve bunu her yıl artırmayı amaçlayan Bangladeş, özellikle tekstil alanında dünyada adından söz ettiriyor. Güney Asya’nın genç ekonomisinin yatırımcılar açısından dikkat çeken bir diğer yönü de nüfusun yüzde 65’inin iş gücüne katkı sağlayabilir durumda olması.
KOBİ’LERLE İŞBİRLİĞİ
Bangladeş’in ekonomik potansiyeli ve yatırım fırsatları, İstanbul Ticaret Odası ve Dakka Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği toplantıda ele alındı. Dakka Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde, 21 farklı sektörden firma temsilcileri, işbirliği arayışı için İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Özellikle KOBİ ölçeğindeki işletmelerin bir araya gelerek iki ülkenin ticaret hacminin geliştirileceğinin konuşulduğu toplantının ardından ikili iş görüşmeleri gerçekleşti. Toplantıda, iki ülkenin Serbest Ticaret Anlaşmaları ve ortak ekonomi platformları ile ticari işbirliklerini artırabileceği dile getirildi.
TEKSTİLE İŞ MAKİNASI
Türkiye ile Bangladeş arasında 2020-2021 yılları arasında 871 milyon dolarlık ticaret yapıldı. Bangladeş, Türkiye’ye en çok tekstil, iplik ve hazır giyim alanında ihracat gerçekleştirirken, Türkiye Bangladeş’e iş makinası, deniz, hava ve kara aracı, silah ve cephane ürünleri gibi alanlarda ürün ulaşımı sağlıyor. Bangladeş’in en önemli ihraç pazarları arasında ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Hollanda ve Fransa yer alıyor. Türkiye ile Bangladeş arasında Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) imzalanması ise gündemde bulunuyor.
MİNNETLE ANIYORUZ
İstanbul Ticaret Odası ile Dakka Ticaret ve Sanayi Odası arasında gerçekleştirilen ikili iş görüşmeleri toplantısının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık yaptı. Yaşık, iki ülkenin kültürel yakınlığına dikkat çekerek, “Bangladeş’in Kurtuluş Savaşımıza olan desteği bugün halen minnetle anılıyor” dedi. Yaşık, “166 milyon nüfusuyla bugün Güney Asya bölgesinin üçüncü, dünyanın ise sekizinci kalabalık ülkesinden söz ediyoruz. Dolayısıyla düşük emek maliyetlerinin yanı sıra Çin ve Hindistan’a yakın olması, ülkenin doğrudan yabancı yatırımlar açısından önemli bir pazar konumunda olmasına imkân sağlıyor. Tüm bu hususlara baktığımızda, ticari ilişkilerimizin geliştirilmesine katkı sağlamak üzere Türkiye olarak hem bu ülkedeki yatırımlarımızı artırmalı hem de Bangladeş pazarına daha fazla sayıda ve daha çok çeşitlilikte ürün ihracatı gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.
TÜRKİYE’Yİ BEKLİYORUZ
Toplantıda konuşan Dakka Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rizwan Rahman, iki ülkenin daha büyük işbirlikleri yapabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: “Türk yatırımcıları bekliyoruz. Ülkemiz ekonomik dönüşümü tamamlıyor ve 2040 yılına kadar gelişmiş ekonomilerden biri olacak. Geçtiğimiz yıl yüzde 4.25 büyüme kaydettik ve 465 milyar dolarlık bir ekonomiyiz. Sanayileşme konusunda azimliyiz. İmalat sektörü genel ekonomimizin yüzde 37.7’sini oluşturuyor. İhracatımız 152.8 milyar dolara ulaştı ve bir önceki yıla göre yüzde 38 artış gösterdi. Türkiye’nin gelişmiş teknolojisini talep ediyoruz.”
03 Ekim 2022 Pazartesi
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba