Pazartesi, 18 Kasım, 2024
HABER: MESUDE DEMİRHAN
Kakao fiyatları, uzun süredir yaşanan rekolte kayıpları yüzünden hızla artmaya devam ediyor. Kısa sürede fiyatını katlayan kakao, aynı zamanda gıda üreticilerinin girdi maliyetlerini de etkiledi. Avrupalı bazı üreticiler çikolata gramajlarını düşürerek, maliyet artışıyla başa çıkmaya çalışırken, yaklaşan Noel nedeniyle talep daha da artıyor.
YÜZDE 45’İ FİLDİŞİ SAHİLİ’NDEN
Fildişi Sahili ve Gana, dünyadaki kakao üretiminin yüzde 60’ını karşılıyor. Ancak Fildişi Sahili ve Gana’daki büyük kakao fabrikaları, tohum maliyetlerini karşılayamadığı için üretimi kısma veya durdurma kararı almaya başladı. En önemli üretici Fildişi Sahili’nde ise daha düşük bir kakao hasadı bekleniyor. Fildişi Sahili, dünya kakao arzının yaklaşık yüzde 45’ini gerçekleştiriyor. Ancak Nijerya ve Gana gibi diğer kakao üreticisi ülkelerdeki hasat da beklentilerin oldukça altında. Kakao arzında sorunların ana nedeni, uzun süreli kuraklık ve şiddetli yağmur gibi kötü hava koşulları gösterilirken, bitki hastalıkları da mahsulü etkiliyor. İklim koşulları nedeniyle kakao hasadının azalması, çikolata üreticilerini fiyat artırımı yapmaya itmişti. Üretim kesintisinin sürmesiyle çikolata fiyatlarının daha da sert artabileceği tahmin ediliyor.
ARZ ENDİŞELERİ
Trading Ecomomics verilerine göre; kakao vadeli işlemleri, arzın sıkılaşmasına ilişkin endişeler arasında ton başına 7 bin 800 doların üzerine çıkarak ekim ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. ABD limanlarında tutulan kakao stokları, son 17 aydır düşüş eğilimindeydi ve 11 Kasım itibarıyla 1.698.375 torba ile 19 yıllık yeni bir düşük seviyeye geriledi. Ayrıca en büyük üretici Fildişi Sahili’nden gelen arz konusundaki yenilenen endişeler fiyatlara yukarı yönlü baskı ekledi. Bayiler, Fildişi Sahili’nin kakao düzenleyicisinin, uzun süreli yağmurlar, sel ve kahverengi çürüklük mantar hastalığının yayılması da dahil olmak üzere ekim ayından bu yana kötüleşen hava koşulları nedeniyle 2024-2025 sezonu için kakao ihracat sözleşmesi satışlarını yakın zamanda yüzde 40 oranında azalttığını bildirdi. Uzmanlara göre, 11 Kasım’da Gana ve Nijerya’nın bazı bölgelerinde kuru ve sıcak hava koşulları yaşanmasının nisan ayında başlaması planlanan orta mahsul kakaoyu etkileyebileceği belirtiliyor.
ÜRETİM AÇIĞI 4 KAT ARTTI
Uzmanlar, kakao fiyatlarının özellikle son bir yılda çok hızlı yükseldiğini ifade ederek, bunun en önemli nedenlerinden birinin Batı Afrika’da yaşanan hava koşullarındaki değişiklikler olduğunu söylüyor. Özellikle kakaodaki üretim açığının önceki döneme göre yaklaşık 4 kat arttığını vurgulayan uzmanlar, “Üretim açığı bu kadar yüksek olunca fiyatların da yukarıya doğru gitmesi kaçınılmaz oldu. Bu durumda çikolatada fiyat artışlarından ziyade boyutlar küçülebilir. Bu durum, Avrupa’da bazı çikolata üreticilerinde görülmeye başlandı” diyor.
DÜNYADA EN ÇOK ÇİKOLATA TÜKETEN ÜLKELER
İsviçre: Yıllık kişi başına 8.8 kilo çikolata tüketen İsviçreliler, sadece tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda üretiyor. Dünyada bilinen birçok çikolata markası İsviçreli.
Avusturya: Kişi başına yıllık 8.1 kilo çikolata tüketiyor.
Almanya: Dünyada en çok çikolata tüketen ülkeler arasında üçüncü sırada yer alan Almanya’da, kişi başı tüketim 7.9 kilo.
İrlanda: Yıllık kişi başına çikolata tüketimi 7.9 kilo olan İrlanda, çikolatada en çok İngiltere’yi tercih ediyor.
Birleşik Krallık: En çok çikolata tüketen ülkeler listesinde 5. sırada yer alan Birleşik Krallık, yıllık kişi başı 7.6 kilo çikolata tüketiyor. Birleşik Krallık’ta en çok tercih edilen çikolatalar ise karamel dolgulu ve sade olanlar.
İsveç: Yılda kişi başı ortalama 6.6 kilo çikolata tüketen İsveç’te birçok çikolata çeşidi üretiliyor.
Estonya: Yıllık ortalama kişi başı 6.5 kilo çikolata tüketen Estonyalılar, her geçen gün çikolata endüstrisini büyütüyor.
Norveç: Norveç, sadece balıkları değil, çikolatayı da çok fazla tüketiyor. Yılda ortalama 5.8 kilo çikolata tüketen Norveçliler, özellikle Paskalya tatilinde daha fazla çikolata tercih ediyor.
Polonya: Tatil zamanlarında çikolata tüketiminin artmasıyla dikkatleri üzerine çeken Polonya, yılda ortalama 5.7 kilo çikolata yiyor.
Belçika: Çikolata üretiminde dünyada isim yapan ve çikolata denildiğinde akla ilk gelen ülkelerden biri olsa da Belçika, diğer ülkelere göre daha az çikolata tüketiyor. Yılda 5.6 kilo çikolata tüketen Belçika, listenin 10. sırasında.
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi
18 Kasım 2024 Pazartesi