Küresel piyasalarda kakao fiyatları rekor tazelerken, ABD'de faaliyet gösteren emtia borsası Intercontinental Exchange'de kakaonun ton başına fiyatı 12 bin 931 dolarla tarihi zirveyi gördü. Bu rekorla kakao fiyatları, 2024 yılının başından aralık ayına kadar yüzde 200'ün üzerinde artış kaydetti.
ARTAN FİYATLAR VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BASKISI
Kakao fiyatlarındaki bu rekor artışlar, uluslararası çikolata ve şekerleme üreticilerini hem artan kakao fiyatları hem de sürdürülebilirlik baskıları nedeniyle alternatif arayışlarına yöneltti.
Bu kapsamda dünyaca bilinen Oreo markasının üreticisi Mondelez International, hücre bazlı kakao üretimi konusunda araştırmalar yapan Cellesto Bio’ya 4,5 milyon dolarlık yatırım yaparken, bir başka İngiliz gıda malzemeleri üreticisi firma, sentetik bitkilerden tatlandırıcı yapan Bio Harvest firması ile ortaklığa gitti.
KAKAOYA ALTERNATİF ARAYIŞLARI SÜRÜYOR
Sektörde alternatif arayışlarına bir diğer örnek de geçtiğimiz yıl Finlandiyalı şekerleme üreticisi Fazer kısıtlı miktarda da olsa ürünlerinde çimlendirilmiş çavdar ve Hindistan cevizi yağından üretilmiş çikolata kullandı.
Dünya devi Cargill de üzüm çekirdeği, ayçiçeği unu, şeker, yağ ve diğer doğal tatlandırıcılarla çikolata ve fındık kreması üretti.
SEKTÖR DOĞAYA BAĞIMLI OLMAKTAN KURTULABİLİR
Celleste Bio CEO’su Michal Beressi Golomb ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kakaoyu temin etme yöntemimizi değiştirmezsek, 20 yıl içinde çikolata bulamayabiliriz” dedi. Golomb, hücre kültürüyle üretilen kakao sayesinde sektörün doğaya bağımlı olmaktan kurtulacağını belirtti.
Golomb’a göre, kakao kıtlığı ve rekor seviyedeki fiyatlar çikolata ve şekerleme şirketlerinin ilgisini çekiyor. “Kaliteli kakao arzının sürdürülebilir ve tutarlı olması konusunda herkes endişeli” diyen Golomb, birçok şirketin bu yeni süreçte yer almak istediğini ifade etti.
2022’de kurulan Celleste Bio, iklim değişikliği ve piyasa dalgalanmalarına karşı savunmasız olan geleneksel tarım yöntemlerini devre dışı bırakmayı hedefleyen girişimler arasında yer alıyor.
BÜROKRASİ VE TÜKETİCİ BEKLENTİLERİ
Hücre bazlı üretim yapılması durumunda geleneksel üretim yöntemlerinin aksine iklim değişiklikleri ve çevre faktörlerinden etkilenmeyen, istikrarlı bir piyasa oluşturulacağı firmalarca dile getirilse de geleneksel emtia piyasalarından uzaklaşmak bürokrasi ve tüketici beklentileriyle mücadeleyi de gerektiriyor. Fazer Group’un kakao içermeyen çikolatası, AB kuralları nedeniyle ‘çikolata’ olarak adlandırılamıyor ve ‘şekerleme tableti’ etiketiyle satılıyor.
AVRUPA PARLAMENTOSU, YENİ KURALLARI 1 YIL ERTELEME KARARI ALDI
Avrupa Parlamentosu (AP), orman alanlarına zarar verilerek üretilen soya, dana eti, palm yağı, tahta, kakao ve kahve gibi çeşitli ürünlerin Avrupa Birliği'ne (AB) ithal edilmesini önleyecek yeni kuralları 1 yıl erteleme kararını onaylaması da kakao fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.
KAKAO STOKLARI 2025 YILINDA DA AÇIK VERECEK
Olumsuz hava koşullarının Batı Afrika'daki mahsuller için tehlike arz etmesi ve küresel stoklardaki düşüş nedeniyle kakao fiyatlarındaki ralli devam ediyor.
Fildişi Sahili ve Gana'daki zayıf üretim nedeniyle kakao fiyatlarında yıl genelinde arza ilişkin endişeler kakao fiyatlarının rekor kırmasında önemli rol oynadı. Analistler, küresel kakao stoklarının 2024/25 sezonunda açık vereceği öngörüsünde bulundu.
Fildişi Sahili'ndeki ihracatçıların kötü kalite nedeniyle kakao çekirdeklerini reddettiği bildirilirken, bu durumun küresel kakao arzını olumsuz etkileyebileceği tahmin ediliyor.