Salı, 05 Kasım, 2024
Dünyada kahvenin üretiminde önde gelen ülkelerden biri olan Endonezya’nın Bener Meriah, Aceh Tengah ve Gayo Lues bölgelerinde yerel ekonomi büyük oranda kahve üretimine dayanıyor.
HABER: CEYHUN KUBURLU
Kahve pazarı her geçen yıl Türkiye’de büyüyen alanların başında geliyor. Ancak burada son yıllarda öne çıkan trend ise kahve restoranları. Birçok markanın rekabet halinde olduğu sektörde yerlilerin payı da artıyor. Franchise veren kahve restoranları, pazarın yüzde 80’ini oluşturuyor. Bu alanda girişimcilere birçok destek de sunan kahve zincirleri, 2019’da rekor büyüme hedefliyor. 2019’da sektörün önde gelen markalarının yılsonuna kadar 450 yeni şube açması planlanıyor. Şube açılışlarında hedef pazarların başında İstanbul gelirken, İzmir, Antalya ve Muğla gibi turizmin geliştiği iller de yatırımcıların gözdesi konumunda.
DOĞRU LOKASYON HANGİSİ?
Sektörde franchise giriş bedellerinin de bir yıl öncesine göre daha düşük olduğu gözleniyor. Türkiye’de kahve zincirleri son yıllarda hızla büyürken, yatırımcısına da kazandırıyor. Bugün 50 bin TL’den başlayan franchise bedelleri 350 bin TL’ye kadar çıkıyor. Doğru lokasyonda açılan ve doğru bir sistemle yönetilen kahve şubesi yatırımını 24 ayda geri döndürebiliyor. Ancak uzmanlar bunun ortalama 36 ay olduğunu dile getiriyor. Kahve restoranı için doğru lokasyonların başında ise açık alanı bulunan noktalar geliyor. Ortalama metrekare büyüklüğü 150 olan bir dükkanın bahçesi de bulunuyor. Yaya trafiğinin yoğun olduğu bir alan ise bu noktada kahve restoranı açmak için uygun olarak tescil ediliyor.
ORTALAMA CİRO NE KADAR?
Yetkililer, sektördeki gelişmeyi şöyle anlatıyor: “Türkiye’de kahve alanında franchise veren marka sayısı 5 yıl öncesine kadar bir elin parmaklarını geçmezdi. Bugün bu rakam yerli markaların atağıyla 20’ye çıktı. Bunda da yatırım bütçelerinin düşmesi etkili oluyor. Bu alana yatırım yapmak isteyen girişimciler ise daha çok gençler. Birçok marka da bu yatırımcılara yönelik özel destek paketleri sunuyor. Bazı yatırımcılar ise kendi markasını oluşturmanın peşinde. Markaların bazıları sadece giriş bedeli talep ederken, bazıları cirodan da pay alabiliyor. Bugün Anadolu’nun birçok ilinde hâlâ adını çok duymadığımız ama franchise ile büyüyen çok marka var. Kahve restoranının cirosu lokasyon ve ürün çeşitliliğine göre farklılık gösteriyor. Aylık ortalama cirosu 100 bin lira olan kahve zinciri de var, 15 bin lira olan kahve zinciri de var. Burada girişimci için en önemli nokta, kiralar oluyor. Eğer kira maliyeti çok yüksek değilse kahve restoranı yüzde 90 tutuyor. Çünkü bu artık sosyalleşmenin merkezi haline geldi. Yaz-kış gidilen noktaların başında geliyor.”
EN ÇOK TÜRK KAHVESİ TÜKETİLİYOR
Türkiye’de yapılan araştırmalardan örnekler veren sektör temsilcileri, şu değerlendirmeyi yaptı: “Her 100 kişiden 80’inin kahve tükettiği gözleniyor. Türkiye’de hâlâ kahve restoranlarında en çok Türk kahvesi satıyor. Ancak bunun yanında birçok yeni ürün de hayatımıza girmeye ve tercih edilmeye başlandı.”
GİRİŞİMCİ RUH ÖNEMLİ
Markaların yatırımcılarda aradığı özellikler hakkında da bilgi veren yetkililer, “Bu alana yatırım yapmak isteyen girişimci sayısı her geçen gün artıyor. Ancak bu konuda bazı kriterler bulunuyor. Her önüne gelene yatırım imkanı verilmiyor. Bu alanda biraz daha girişimci ruh önem taşıyor.
İlk önce yapılan işin bilincinde olarak heyecanlı ve enerjik olmak gerekiyor. Düzenlenen eğitimleri geçmek de şart.”
02 Nisan 2019 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı