Kahve dükkanlarının eşsiz tarifi: Soğuk kahve nasıl yapılır?

Soğuk kahve, kahve tutkunları tarafından yaz mevsiminin vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Birbirinden farklı soğuk kahve yapım teknikleriyle farklı lezzetlere ulaşmak mümkün. Bu yazımızda soğuk kahve nasıl yapılır konusunu işleyeceğiz. Soğuk kahveye dair merak ettiklerinizi, çeşitli tarifleri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Giriş: 19.12.2024 - 10:29
Güncelleme: 19.12.2024 - 10:29

Soğuk kahve nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce biraz soğuk kahve ile sıcak kahve arasındaki farklara göz atalım. Soğuk kahve, birden farklı yöntemle elde edilebilir. Örneğin, soğuk kahve içmek için doğrudan soğuk demleme yöntemlerini kullanmış olabilirsiniz. Sıcak su ile buzlu demleme yaparak da soğuk kahve elde edebilirsiniz. Kafanızı çok karıştırmayın ve soğuk kahve nasıl yapılır konusunda bilgi toplamaya devam edin. Parçaları birleştirin ve kendi tarzınızı yansıtacak kahve demleme yöntemi hakkında fikir sahibi olmaya çalışın. Eğer bu konu hakkında hiçbir fikriniz yoksa size en yakın olan yöntemlere yönelebilirsiniz. Merak etmeyin, tüm sorularınız için biz buradayız. Yorumlarda, Instagram üzerinden, kısaca nasıl isterseniz bizimle iletişime geçebilir, soğuk demleme hakkında sorularınızı yöneltebilirsiniz.

 

SOĞUK KAHVE TARİFİ

Evde soğuk kahve yapımı yazımızda soğuk kahve tarifi hakkında daha fazlasına ulaşabilirsiniz. Bağlantıyı yan sekmeye açıp hazırda bekletin. Çünkü yazı sonunda daha fazla soğuk kahve tarifi isteyeceğinizi biliyoruz. Bu sebeple daha çok soğuk kahve tarifi hazırladık.

 

Serinletici soğuk kahve tarifi yapmanın çeşitli yolları vardır. En basiti şüphesiz bir kahve dükkanına gidip istediğiniz kahvenin ismini söylemek. Fakat hayatımız sürekli kahve dükkanlarında geçmediği ve düzenli tüketimde maddi olarak biraz yoracağı için evde alternatif çözümler üretmenin hiçbir zararı yoktur. Peki evde soğuk kahve nasıl yapılır?

 

Evde soğuk kahve yapmak için öncelikle elinizin altında olan kahve demleme ekipmanlarınızı gözden geçirmeye başlayın. Otomatik bir kahve demleme makineniz olabilir. Ya da bir V60 Dripper. Kahveyi demledikten sonra geri kalan dokunuşlar, damak tadınıza hitap edecek şekilde olmalı. Eğer ne yapacağınızı bilmiyorsanız internet üzerinde yapacağınız araştırmalar doğrultusunda karşınıza çıkan tarifler arasında kaybolmanız muhtemel. Bu sebeple daha spesifik aramalar yaparak sonuca daha kısa sürede ulaşabilirsiniz.

 

SOĞUK FİLTRE KAHVE TARİFİ

Soğuk ve doyurucu bir soğuk filtre kahve, sıcak bir günün tadını çıkarmak için harika bir seçimdir. Eğer düzenli olarak kahve tüketiyorsanız, evde soğuk filtre kahve tarifi konusunda kendinizi geliştirmelisiniz. Soğuk kahvenin vereceği mutluluk kadar kendinize yetebiliyor olmanın verdiği keyfi de önemseyin. Kendinizi mükemmel bir soğuk filtre kahve ile şımartın. Peki soğuk kahve nasıl yapılır?

 

Soğuk kahve yapmak en basit şekilde birkaç kolay ayrılır. Sade-sütlü, şekerli-şekersiz gibi temel ihtiyaçlarınızı belirledikten sonra yola koyulabilirsiniz. Sade soğuk filtre kahve için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir.

 

Evde filtre kahvenizi bugüne kadar nasıl demliyorsanız, aynı şekilde demleyin.

Demleme sürahisine 1 kişilik demlemelerde 2-3, 2 kişilik demlemelerde 4-5 buz ekleyin.

Demlenen kahvenin buz gibi soğuk olmasını istiyorsanız bir süre buz dolabında bekletin.

Kahveniz istediğiniz soğukluğa geldiğinde varsa bir termos içine koyun ve saatlerce keyfini çıkarın.

 

TÜRK KAHVESİ İLE SOĞUK KAHVE YAPIMI

Türk kahvesi, ülkemizde en çok tüketilen kahvelerden biridir. Üzerine söylenmiş şarkılar, yazılmış şiirler... Peki kültürümüzde bu kadar önemli bir yeri olan Türk kahvesi ile soğuk kahve yapılır mı? Evet yapılır. Türk kahvesi ile soğuk kahve yapımı hakkında bilmeniz gereken püf noktaları için arkanıza yaslanın.

 

Öncelikle her zaman yaptığınız tek kişilik türk kahvesi tarifinden şaşmayın ve kahvenizi demleyin.

Daha sonra büyük (yaklaşık olarak 500 ml.) hacimli bir bardağın içine en az 7-8 buz ekleyin.

Buz eklediğiniz bardağın içine bir fincan kahveyi boşaltın.

Kahveyi ekledikten sonra 1 çay bardağı soğuk süt ekleyin.

İsteye bağlı olarak bardağın üstüne biraz krema sıkabilir, üzerine kakao ekleyebilirsiniz.

Açıkça söylemek gerekirse soğuk kahve söz konusu olduğunda bizim favorimiz Türk Kahvesi değil. Fakat Türk Kahvesi ile arasında duygusal bağ olan kişiler 40 yıllık hatır falan derken bu tarifi çok beğenebilir. Şimdiden afiyet olsun.

 

SOĞUK FİLTRE KAHVE YAPIMI

Soğuk filtre kahve yapımı konusunda farklı tarifler arıyorsanız kahve buzları ilginizi çekebilir. Evet yanlış okumadınız; kahve buzları. İster Moka Pot ya da Espresso makineniz ile hazırladığınız bir shot kahveye buzları atın, ister sütün içine. Her zevke uygun soğuk filtre yapımı teknikleri arasından hoşunuza gideni seçin ve harekete geçin.

 

Americano, bir shot espressoya eklenen su ile ortaya çıkan bir içecektir. Sıcak havalarda kendi Ice Americano'nuzu yapmak Moka Pot ya da Espresso makinesiyle ile çok kolaydır. Kahveyi demleyin ve üzerine soğuk su ekleyin. Biraz da buz, bitti gitti. "Kahvem biraz daha sert" olsun diyenlerden biriyseniz, demlediğiniz sert kahveye biraz soğuk su ekleyin ve kahve buzlarınızı içine atın.

 

Kahve buzlarını hazırlaması çok kolaydır. Sevdiğiniz aromaya sahip filtre kahvenizi her zamanki gibi demleyin. Buz kabınızın içine su yerine kahve koyup donması için bir süre bekleyin. Saatler içinde kahve buzlarınız kullanılabilir şekilde hazır olacak. Demleme zevkinize göre dilediğiniz zaman buzluktan çıkarıp kullanabilirsiniz.

 

Sütlü kahve seviyorsanız, sütü bardağa boşaltın. İçine kahve buzlarını atın ve erimesi için biraz karıştırın. İsterseniz kahve buzları erimeye başladıktan kısa süre sonra içmeye başlayın ve ilk yudumdan son yuduma kadar devam edecek bir lezzet şölenine dahil olabilirsiniz.

 

BUZLU KAHVE YAPIMI

Buzlu kahve yapımı esintisini yukarıdaki satırlardan itibaren almaya başladınız. Çünkü soğuk filtre kahve yapımı dendiğinde pratik çözümlere yönelmek özellikle kısıtlı zamanda çok işe yarar. Soğuk filtre kahve tariflerinin çoğunda buz takviyesi ya da buzdolabının başrole geçtiğini görürüz. En lezzetli ve en pratik buzlu kahve yapımı için kahvenizi her zaman demlediğiniz gibi demleyin. Demleme işlemi tamamlandıktan sonra sürahideki kahveyi bir bardağa alın. Sonra içi boş olan bir bardak daha alın. İki bardak arasında kahveyi doldur boşalt yapmaya başlayın. Bu işlem, kahvenin daha kısa sürede soğuması için gerekli olan ilk adım.

 

İkinci adım ise kahveyi buz dolabına koymak ile başlıyor. Kahvenizi soğuması için bir süreliğine dolaba bırakın. Bu süreçte buzlukta birkaç parça buzun olduğundan emin olun. Bir süre bekledikten sonra kahveyi çıkaran ve buz parçalarını ekleyin. İsteğe bağlı olarak soğuk süt ekleyebilirsiniz. Buzlu kahve yapımının en pratik çözümlerinden biri budur.

 

Buzlu kahve yapımı konusunda bütçe dostu çözümlerden biri olan Hario V60 Buzlu Kahve Demleyici'ye BUZZ10 koduyla indirimli olarak sahip olabilirsiniz.

 

COLD BREW TARİFİ

Evde kolay bir şekilde Cold Brew yapmak istiyorsanız, kahve ekipmanı üreticileri tarafından yapılmış pratik çözümlere göz atmanızı öneririz. Hario V60 Buzlu Kahve Demleyici, evde pratik olarak yapacağı soğuk kahve için Cold Brew tarifi arayan kişilere hitap eden bütçe dostu bir üründür.

 

Isıya dayanıklı camdan üretilen sürahiyi sıcak demlemelerde de kullanabilirsiniz. V60 Buzlu Kahve Demleyici, Hario V60 Japanese Cold Brew adıyla da bilinmektedir. Soğuk demleme tadını en hızlı ve lezzetli şekilde elde etmeni sağlayan bu ürün ile kısa süreler içinde harikalar yaratmak mümkün. Sıcak su ile başladığın demleme 10 dakika içinde harika bir Cold Brew’a dönüşecek!

 

NASIL KULLANILIYOR?

İlk olarak buz haznesini sürahinin içine yerleştiriyoruz. 500 ml. soğuk kahve için 200 gram buz yeterli oluyor. Hazırlayacağın kahve miktarına göre bu veri üzerinden kahve/buz oranını belirleyebilirsiniz.

 

Dripper’ı üst kısma yerleştiriyoruz ve filtre kağıdını içine koyuyoruz. Soğuk kahve miktarına uygun ölçüde kahveyi filtre içine koyduktan sonra demleyiciyi hafiften sallıyoruz ki kahve eşit miktarda dağılsın. Isıttığın suyu ilk olarak kahveyi ıslatmak için bir miktar döküyoruz. Bu miktar fazla olmamalı. Yaklaşık olarak 45 saniye bekledikten sonra geriye kalan suyu 4 parti halinde dairesel şekilde kahveye ekliyoruz. Dripper’daki tüm su boşalana kadar bekliyoruz ve mutlu sona ulaşıyoruz. Afiyet olsun!