tatil-sepeti

HABER: ECEM ÇUHACI KÜÇÜK

Wastespresso, 2019 yılında Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nin (BTM) Ön Kuluçka programında Robust Dye girişimi ile yer alan başarılı proje ekibinin, kahve atıklarını geri dönüştürerek biyoplastik ürettikleri bir proje.

BTM’nin Winglobal projesine dahil olarak Silikon Vadisi’ne gitmeye hak kazanan Wastespresso, 60 günde doğada çözünebilir pipet üretiyor. Ekip, Ar-Ge çalışmaları ile sadece pipet değil, çatal, bıçak, kaşık ve daha birçok farklı ürün üzerinde araştırmalarını sürdürüyor.

Wastespresso ekibinin kurucu ortaklarından Cavid Bayramlı ile projenin ortaya çıkış hikayesini ve sunduğu avantajları konuştuk.

60 GÜNDE ÇÖZÜNEBİLİYOR

- Wastespresso projesi nasıl ortaya çıktı, bir hikayesi var mı?

Wastespresso olarak kafeler, restoranlar, oteller vb. kahve atığı oluşturan işletmeler için özel olarak geliştirdiğimiz kahve atıklarını toplama ve kompostlama yöntemi ile doğada 60 günde çözünebilen tek kullanımlık biyoplastikler ve pipetler üretiyoruz. Böylece işletmelerin atık yönetimini yaparak, çevresel değer oluşturmalarını sağlıyoruz. Projemizin hikayesi de bir butik kafeye dayanıyor. Kurucu ortaklarımız yaklaşık 15 yaşlarından beri çeşitli kafelerde barista olarak çalışıyorlardı. Her çalıştıkları kafede de günlük kahve atıklarını çöpe atmakla yükümlüydüler. Bir süre sonra müşterilerin plastik pipetlere karşı eleştirileriyle karşılaştılar ve sürdürülebilir çözümlerin öneminin farkına vardılar. Bunun sonucunda, ürettikleri fikri hayata geçirmek için kahveyi ve doğayı çok seven bir ekip olarak işe koyulduk.

YENİLİKÇİ YÖNÜMÜZ

- Projenizin yenilikçi yönünü anlatır mısınız?

Doğada uzun süre çözünemediği için besin zincirindeki tüm canlılara zarar veren plastikler yerine çevre dostu olan sürdürülebilir çözümler üretiyoruz. Ancak yenilikçi yönümüz sadece çevre dostu ve sürdürülebilir çözümler üretmemizden kaynaklanmıyor. Aynı zamanda biz bu çözümleri, değerlendirilmediklerinde doğaya zarar veren kahve atıklarını geri dönüştürerek üretiyor, böylelikle hem diğer sürdürülebilir çözümlerden ayrışıyoruz hem de müşterilerimizin ve hayal ortaklarımızın çevresel değer oluşturmasını sağlayarak yenilikçi yönümüzü ortaya koyuyoruz.

DÜKKANLARDAN TOPLUYORUZ

- Kahve atıklarını toplamak zor oluyor mu? İleride bununla nasıl başa çıkacaksınız?

Doğadan aldığımızı doğaya geri verdiğimiz Wastespresso projemizin şu anki aşamasında, hammadde olarak kullandığımız kahve atıklarını, bizzat kendimiz gidip ileride bu projeye ortak olmasını hayal ettiğimiz kahve dükkanlarından topluyoruz. Projemizin belirli bir sürede hızlı bir şekilde ivmeleneceğini düşünüyoruz. Hem kahve atıklarını topladığımız ve ortak olmayı hayal ettiğimiz işletmelerin hem de müşterilerimizin tutarlı bir şekilde ve önemli bir oranda artış göstereceğini öngörüyoruz. Bu yüzden şu anki kullandığımız kahve atığı toplama sistemimizi pazara girdiğimiz ilk andan itibaren daha sürdürülebilir çözümler ile değiştireceğiz. Bunun için ekipçe çalışarak yeşil ve sürdürülebilirliği desteklediğimiz çeşitli operasyon planları geliştirdik.

Bu planlar doğrultusunda kahve atıklarımızı toplayarak her alanda sorumlu üretim ve tüketimi baz alan bir süreci yönetmeyi ve ilk üreticiden son tüketiciye sürdürülebilirliği aşılamayı hedefliyoruz.

YILLIK 9 MİLYON KİLO HAMMADDEMİZ VAR

- Türkiye pazarında yeni nesil kahve son dönemde çok popüler. Bu durum göz önüne alındığında nasıl bir pazar ve satış grafiği bekliyorsunuz?

Her yıl ortalama 9 milyon kilogramın üzerinde kahve tüketiliyor ve bu da bizlere hammadde olarak kullandığımız kahve pazarının hacminin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor. Projemiz için ne kadar fazla hammaddemiz varsa o kadar fazla sürdürülebilir çözümümüz ve bir o kadar da müşterimiz var demektir. Biz üretimimizin ilk yılında pilot bir üretim tesisiyle birlikte butik kahve dükkanları için değer oluşturarak pazarda tanınmayı hedefliyoruz. Ardından genişleyecek müşteri segmentimiz ve tedarikçilerimiz sayesinde üretim kapasitemizi nerdeyse iki katına çıkartarak otellerden, restoranlara kadar birçok lokasyonun atık yönetimlerini gerçekleştirerek çevresel değer oluşturmayı ve global pazarda da kendimizi konumlandırmayı hedefliyoruz.

BTM sayesinde Silikon Vadisi’ne gittik

- BTM size ve projenize ne gibi katkı sağladı?

Wastespresso olarak temellerimizi BTM kapıları ardında attık ve çalışmalarımızı burada devam ettirerek bugünkü konuma geldik. Gerek verilen eğitimler sayesinde elde ettiğimiz efektif ve değerli bilgiler, gerek ufkumuzu açan mentorlar ile birlikte çalışma imkanı bulmamız, gerekse gerçekleşen etkinliklerde kazandığımız ortaklıklar ile hem projemizi hem kendimizi geliştirdik. Projemizin dönüm noktalarından biri de BTM’nin Winglobal etkinliği dahilinde Silikon Vadisi’nde yer alma şansını yakalamamızdı. Silikon Vadisi’nde geçirdiğimiz süre içerisinde hem global pazara giriş planlarımız için önemli isimlerle sürdürülebilirlik görüşmelerine başladık hem de rakiplerimizi gözlemleme fırsatı yakaladık.

TEK KULLANIMLIK ÜRÜNLER İÇİN AR-GE ÇALIŞMALARI

- Projeniz şu an hangi aşamada?

Birinci yılımızı tamamladığımız projemizde bizi çok daha önemli bir konuma taşıyan çeşitli yarışmalara katılarak önemli dereceler elde ettik. Şu anda nihai ürün haline gelen pipetimiz dışında diğer tek kullanımlık ürünlerimiz olan bardak, çatal vs. üzerinde Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Bu ürünlerin daha sürdürülebilir ve kullanımının daha rahat olmalarını hedefliyoruz. Ürünlerimizi oluşturduğumuz andan itibaren bu süreçte planladığımız pazarlama, satış ve operasyon planlarımızla birlikte sürdürülebilir çözümler pazarından büyük bir pay almayı hedefliyoruz.

01 Temmuz 2020 Çarşamba

Etiketler : Röportaj