Dünyada petrolden sonra en çok ticareti yapılan emtia olarak da tanımlanan kahve, altın gibi global borsalarda yükselişini sürdürüyor. Pandemi nedeniyle petrolde fiyatlar normale dönmezken, kahve fiyatları son üç haftadır devam eden çıkışına geçtiğimiz hafta da devam etti.
İKİ FARKLI TÜR
Özellikle Doğu Asya’da üretilen Robusta türü kahvede fiyatlar, düşen stoklar ile beraber son 1.5 yılın en yükseğine ulaştı. Afrika ve Güney Amerika’da yetiştirilen Arabica kahve ise 8 ayın zirvesinde. Robusta ve Arabica, kahve piyasalarında ticareti yapılan iki ana çekirdek olarak öne çıkıyor. Türk kahvesinin de ata çekirdeği olan Arabica çekirdek türü, ticarete konu çekirdeklerin yüzde 60’ını oluşturuyor.
EVDE ÇALIŞANLAR
Covid-19 salgını, kahvede tüketim davranışlarında da değişime neden oluyor. Pandemi nedeniyle dışarı çıkması kısıtlanan tüketiciler, tüketimi kafe-restoranlar yerine evde gerçekleştiriyor. Böylelikle ambalajlı kahve ürünleri tüketiminin yükselişi dikkat çekiyor. Kafe-restoranlarda tüketim düşerken evde çalışanlardan gelen talep piyasanın güçlü kalmasını sağlıyor.
GÖZLER YENİ HASATTA
Gözler, şimdi global kahve üretiminin yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiren Brezilya üzerinde. Türkiye’nin de ana tedarikçisi konumunda olan Brezilya’da hasat yaklaşıyor. Özellikle Brezilya’nın yüksek mekanize çiftlikleri, ekim ayında rekor bir hasat beklentisinde. Başarılı bir hasadın gerçekleşmesi ve arzın artmasıyla kahve fiyatlarının da düşebileceği belirtiliyor. Brezilya’nın aynı zamanda salgının hızla yayıldığı ülkelerden olması, hasadı yapacak işgücü açısından risk oluşturuyor. Pandemi nedeniyle işgücünün hasada katılamamasının kahve arzını kısıtlayabileceği belirtiliyor.
TİKA’DAN GİNE’DEKİ ÜRETİME DESTEK
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Batı Afrika ülkesi Gine’de 1.600 dönüm arazide 750 ton ‘Coffee-Arabica’ kahvesi üretilmesine destek oluyor.Projeyle 3 bin Gineli’ye doğrudan istihdam sağlanırken, 2 milyon Euro üzerinde gelir elde edilecek. İlk aşamada çiftçilere gübre, zirai ilaç, sulama ekipmanı ile diğer malzeme sağlanırken, Mamou Kahve Yetiştiricileri Federasyonu ve üyelerine ait 160 hektar arazi kahve tarımına açılacak. İkinci aşamada ise kurulacak günlük 1.5 ton kapasiteli tesis ile piyasaya yeni bir marka adı altındakahve sürülecek.