Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye, geçtiğimiz yıl 168 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Her yıl artarak gerçekleşen ihracat, dış ticaretin bel kemiği konumunda olan gümrüklerdeki iş yükünü de artırıyor. Ticaret Bakanlığı, gümrüklerdeki iş yükünü hafifletmek üzere çeşitli çalışmalar yapıyor. Bunlardan biri de gümrükleri modernleştirme çalışmaları arasında yer alan ‘Kağıtsız Gümrük Projesi’. Önümüzdeki ağustos ayında Türkiye genelinde uygulanmaya başlayacak. Proje ile bütün gümrüklerde kağıt yükünün sıfırlanarak, zaman ve maliyet kazancı hedefleniyor.
MART AYINDA BAŞLADI
Kağıtsız Gümrük Projesi, ilk olarak mart ayında gündeme geldi. Pilot uygulamaya geçildi ve nisan ayında da Türkiye’deki tüm gümrüklerde uygulamaya alınacağı duyuruldu. Ancak yayınlanan bir genelge ile projenin tüm gümrüklerde uygulanması ağustos ayına ertelendi.
DİJİTAL ORTAMDA SAKLANACAK
Söz konusu proje ile ihracatta kağıt belge ibrazı bitecek ve gümrük noktalarındaki arşivleme yükü ortadan kalkacak. Zaman ve maliyet kaybını en aza indireceği öngörülen uygulama ile gümrük beyannamesine eklenen tüm belgeler artık dijital ortamda saklanacak. Gümrük noktalarında kağıtla arşivleme işlemleri gerçekleşmeyecek. Eskiden kağıt olarak eklenen belgeler, dijital ortamda Tek Pencere Sistemi üzerinden beyanname ile ilişkilendirilecek. Böylece kağıtla belge ibrazı son bulacak. Bu şekilde 154 belge dijital ortamda işlem görüyor olacak.
YETKİLENDİRİLMİŞ YÜKÜMLÜ
Gümrüklerde uygulamaya alınacak bu uygulama ve diğer gelişmeler, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen bir çalıştayda tartışıldı.
“Ticarete İvme Kazandıranlar-Dış Ticaret ve Gümrük ve Tarife Mevzuatı Uygulamaları Gıda Ürünleri” konulu çalıştayda konuşan Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, projenin yanı sıra gümrüklerdeki diğer modernizasyon işlemlerine de değindi. Gümüş, şu bilgiyi verdi: “Gümrüklerdeki iş yükünü hafifletmek için yaptığımız çalışmalardan biri de yetkilendirilmiş yükümlü uygulamamız. Yetkilendirilmiş yükümlü sayımız 440’a ulaştı. İthalatın yaklaşık yüzde 40’ı, ihracatın ise yüzde 30’u yetkilendirilmiş yükümlü kişiler tarafından yapılıyor.”
ÖN BEYAN SİSTEMİ
İhracatta yerinde gümrüklemenin de gümrüklerin iş yükünü azalttığını ifade eden Gümüş, uygulamanın gümrük idaresini bir anlamda özelleştirdiğini dile getirdi. Gümüş, “Bu yolda önemli bir diğer adım da Tek Pencere Sistemi’ydi. Bu sistemle 133 belge veriliyor. Liman ve gümrüklerde standardizasyon çalışmalarımız da devam ediyor. Bütün gümrüklerde mevzuatın aynı şekilde uygulanması için çalışmalar yapıyoruz. Bu da ancak dijitalleşme ile olur. Varış öncesi gümrüklemeyi ifade eden Ön Beyan Sistemi de gümrüklerdeki iş yükünü hafifleten bir uygulama oldu. Bu şekilde bekleme olmadan eşyalar sahibine teslim ediliyor” diye konuştu.
Toplantının oturum başkanlıklarını, İstanbul Ticaret Odası Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Serdar Keskin ve M. Metin Korkmaz ile Ticaret Bakanlığı İstanbul Laboratuvar Müdürü Dr. Muharrem Yılmaz gerçekleştirdi. Toplantıya kamu ve özel sektörden temsilciler katıldı.
GÜMRÜKLER DIŞ TİCARETİN BAROMETRESİ
İTO’daki “Ticarete İvme Kazandıranlar- Dış Ticaret ve Gümrük ve Tarife Mevzuatı Uygulamaları Gıda Ürünleri” isimli çalıştayın açılış konuşması, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay tarafından yapıldı. Kuralay, gümrüklerin dış ticarette çok önemli bir görev ifa ettiğini söyleyerek, şöyle devam etti: “Gümrükler, ülkemiz dış ticaretinin barometresi konumunda. Ne kadar hızlı çalışırlarsa ekonomi de o kadar hızlı büyür diye düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl 168 milyar dolarlık ihracatın 57 milyar doları, 223 milyar dolarlık ithalatın da 71 milyar doları İstanbul’dan gerçekleşti. Bu da İstanbul gümrük noktalarındaki yükün ne kadar fazla olduğunu gösteriyor.”
01 Temmuz 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı