Kağıt üretiminde yerli çözüm arayışı

Giriş: 09.11.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası Basım Yayın Meslek Komitesi, ‘57x82 Baskıdan Kitaba, Dün, Gün ve Yarın’ konulu sektör değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve Basım Yayın Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Halil Çelik gerçekleştirdi. Oturum Başkanlığını Basım Yayın Meslek Komitesi Üyesi Emrah Kısakürek’in yaptığı toplantıda, Basım Yayın Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Münür Üstün, Kağıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Mehmet Ünsal Ulukır, Basım Yayın Meslek Komitesi Üyesi Veysel Şentürk, sektörde yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri konusunda, sunum yaptı. Soru cevap bölümünde, katılımcılar görüş ve önerilerini aktardı.

YERLİ ÜRETİME TEŞVİK

Sektörün kağıt fiyatlarındaki artış kaynaklı yaşadığı soruna dikkat çeken İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay; “Kültürel kağıdın ülkemizde üretilmemesi gerçekten büyük bir sıkıntı olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzün aktüel konusu kağıdı üretelim mi, üretirsek nasıl üreteceğiz? Şu soruyu da sormak lazım, kağıt halen stratejik bir ürün müdür? Son dönemde döviz kurundaki hareketlenme sebebiyle ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldık, gazeteler sayfalarını azalttı, kitapların maliyeti daha ağır noktaya geldi, kağıt bulmak zor hale geldi” dedi.

ORMANCILIK KANUNU

Çözüm önerilerinin beraber tartışılması gerektiğini de belirten Kuralay şunları söyledi: “Kağıdın hammaddesi için ormancılık kanununda değişiklik yapılarak yerli üretimin teşvik edilmesine dair düşüncemiz var. Bir gazeteci arkadaşımız, ısrarla kağıt üretimi konusunda keneviri atlamayın diyor. Tüm önerilerin tartışılması gerekiyor. İTO basım yayın sektörünün de temsil edildiği bir kurum. Sizlerle her zaman beraberiz.”

YARISI ÜRETİLİYOR

Türkiye’nin kağıt ithalatındaki mevcut durumu hakkında bilgi veren İTO Kağıt ve Kırtasiye Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Mehmet Ünsal Ulukır şunları söyledi: “Türkiye’deki yıllık kağıt tüketimi 6 milyon ton civarında. Üreticiler olarak, yaklaşık 3 milyon ton gibi bir kısmını karşılayabiliyoruz. Geri kalan kısmı maalesef ithal. Peki hangi grubu üretiyoruz? Temizlik ve ambalaj grubundaki kağıtları üretiyoruz. Üretemediğimiz kağıt türleri ise gazete ve kitap kağıdı.”

SELÜLOZ FABRİKASI

Soruna çözüm için kağıdın Türkiye’de üretilmesinin temel alınması gerektiğini belirten Mehmet Ünsal Ulukır; “Türkiye’de selüloz üretim tesisimiz yok. Bugün orta ölçekli bir selüloz üretim tesisi kurmak için yaklaşık 800 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir yatırıma ihtiyaç var. Selüloz fabrikasından sonra bize ham madde ve enerji gerekiyor. Bu sorun ne tek başına özel sektörün altından kalkabileceği ne de tek başına devletin üstlenebileceği sorun” diye konuştu.

NAKİT VE VADE

Matbaacıların kağıt bulmakta büyük sorun yaşadığını vurgulayan İTO Basım Yayın Meslek Komitesi Üyesi Veysel Şentürk ise “Kağıdı nakit alıyoruz, vadeli satmak zorunda kalıyoruz. Matbaacılık sektörü de çok zor durumda. Matbaacı, yayıncı, kağıtçı hepimiz aynı gemideyiz. Sorunumuz ortak çözümü de beraber aramalıyız” diye konuştu.

DAĞITIM VE RAF BEDELİ

Küçük ve ortak ölçekli yayıncıların ayakta kalma mücadelesi verdiğini belirten Basım Yayın Meslek Komitesi ve Meclis Üyesi Münür Üstün, “Kağıt ücretlerinin yükselmesi tüm sektörün en büyük sorunları arasında yer alıyor. Diğer taraftan kitap maliyetleri her geçen gün artıyor, dağıtımcılar dağıtım yapmak istemiyor, kitap maliyeti artınca kitap satışı düşüyor, raf bedelleri de ciddi bir maliyet oluşturuyor” dedi.