Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Kağıttan mal üretenlerden yayıncılara, ambalajcılardan promosyon ürünleri tacirlerine kadar birçok işletmenin gözü, kağıt hammaddesi temininde. Sektörde, üretimin ana girdilerinden birini hurda kağıt oluşturuyor. Çünkü kullanılmış kağıt, öz hammadde gibi işe yarıyor. Selüloz temininde dışa bağımlı olan Türkiye için hurda kağıt ithalatı, ihtiyacın bir kısmını karşılayacak bir yol olmakla birlikte, sektörlerin ihtiyacına çare olmuyor. Bu durumda yurt içinde çöpe atılan veya geri dönüşüme gönderilen kağıtların önemi artıyor.
Konuyla ilgili gelişmeler, sektör temsilcilerinin katılımıyla İstanbul Ticaret Odası’nda tartışıldı. Hurda kağıt ithalatının değerlendirilmesine dair çalışma toplantısı, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün başkanlığında gerçekleştirildi. İTO’nun yeni hazırladığı ‘Kağıt Sanayi ve Geri Dönüşüm Sektörü Raporu’nun tanıtımının da yapıldığı toplantıda, işletmelerin kağıtla ilgili sorunları, ihtiyaçları ve önerileri dile getirildi.
TALEP PATLADI
Pandemiyle birlikte ambalaja ve kağıda ilginin arttığını belirten sektör temsilcileri, yılın dördüncü çeyreğinde alım yapan Çin’in, halen alıma devam ettiğini, hatta ne bulursa aldığını kaydetti.
Selüloz temininde hakim küresel oyuncuların fiyat çarpanlarını artırdığını vurgulayan sektör temsilcileri, 500-600 Euro’ya alınan ürünün artık 1000 Euro olduğunu ifade etti. 2021’i kağıt temini açısından dar bir yıl olarak gördüklerini kaydeden sektör temsilcileri, bu ortamda hurda talebinin giderek arttığına dikkat çekti.
TOPLAYICILARIN SORUNLARI
Hurda kağıt toplayıp, üretici fabrikalara veren sektör temsilcileri ise sundukları üründen çok fazla fire kesintisi yapıldığını dile getirdi. Bir fabrikada fire yüzde 3 sayılırken, başka bir fabrikada yüzde 30 denilebildiğini belirten sektör temsilcileri, hurda kağıt toplayanların emeğinin korunmasını ve teşvik verilmesini istedi.
Toplantıda, Almanya’da kaynağından ayrıştırılmış olarak toplama oranının yüzde 97 olduğu, ancak Türkiye’de bu oranın yüzde 3’te kaldığı ifade edildi. Sektör mensupları, atık olarak çöpe giden ürünlerin ekonomiye kazandırılmasının önemini vurguladı.
YÜZDE 94’Ü DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR
Toplantıda, sektör temsilcileri görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Kağıt çöp sayılamaz. Hurda kağıt ülkemizin hammaddesidir. Yerde üzerine bastığımz kağıt, elimize aldığımızda 15 kuruşluk temiz kağıt demek. Yeni kurulan modern tesislerle hurda kağıtları yüzde 94’e varan oranda temiz kağıda çevirmek artık mümkün. Dolayısıyla konutlarda ve işyerlerinde kullanılmış kağıtların, mukavva ve ambalaj parçalarının kaynağında ayrıştırılarak toplanması için herkese görev düşüyor.
Bu yönde bilinçlendirme çalışması yapılmalı. Fabrikalara teslim edilen ürünlerin hakkaniyet çerçevesinde tespitine yönelik bir çalışmaya da ihtiyaç var. Bunu yaparken de 10 bin civarında kağıt toplayıcısının rekabet gücünü ve standartlarını iyileştirmek gerekiyor. Belediyelerin, ‘sıfır atık’ paralelinde çalışan işletmelere desteği artmalı. Ayrıca ‘fiyat endeksi’ oluşturulması için gerekli adımlar atılmaı.”
29 Mart 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma