Kağıt, kırtasiye ve ambalajda rekabetin röntgeni çekiliyor

İstanbul Ticaret Odası; kağıt, kırtasiye ve ambalajda rekabet gücünü artıracak yol haritası için çalışma yürütüyor. İstanbul Ticaret Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan 'Kağıt, Ambalaj, Kırtasiye Sektör Analizi', sektörün mevcut potansiyelinin yanı sıra strateji belirlenmesine de katkı sağlayacak.

Giriş: 06.11.2024 - 10:37
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: OSMAN KUVVET-BARIŞ CABACI


 

Teknolojik yenilikler, sürdürülebilirlik ve değişen tüketici talepleri; kağıt, ambalaj ve kırtasiye sektörünün geleceğini şekillendiriyor.

TÜİK 2023 yılı verilerine göre, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı 3.5 milyar doları aşan bir hacme, üretim kapasitesi ise 19.9 milyon tona ulaştı. Özellikle e-ticaretin yükselişi, ambalaj sektörüne yönelik talebi artırırken, kırtasiye ürünlerine ihtiyaç da eğitim alanındaki gelişmelerle birlikte güçleniyor. İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından hazırlanacak ‘Kağıt, Ambalaj, Kırtasiye Sektör Analizi’ için çalışmalar devam ediyor. Çalışmanın; sektörün mevcut potansiyelinin yanı sıra strateji belirlenmesine de katkı sağlaması hedefleniyor. Sektör analiz çalışmasıyla ilgili olarak İTO’da gerçekleştirilen hazırlık toplantısına; İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Meclis ve Komite Üyeleri, sektör temsilcileri ve akademisyenler katıldı.

 

STRATEJİ BELİRLENECEK

İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kırtasiye ve ambalaj sektörlerinin, hem ticaret hem de üretim açısından ekonominin en dinamik ve stratejik sektörleri arasında yer aldığını belirtti. Develioğlu; bu çalışmanın sektörün mevcut durumunu değerlendirmek, sorunları tespit etmek ve geleceğe yönelik strateji belirlemek için büyük önem taşıdığını söyledi.

Develioğlu, “Hazırlayacağımız rapor, sektörümüzün hem ulusal hem de uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak yol haritasını çizecek. Toplantı kapsamında oluşturduğumuz üç ayrı çalışma grubu, sektörümüzün farklı dinamiklerine odaklanarak, mevcut sorunları tespit edecek ve çözüm önerilerini detaylandıracak. Her bir grubun yapacağı titiz çalışma, raporumuzun temel taşlarını oluşturacak. İTO olarak, sektörümüzü ileriye taşımak için her zaman desteğimizi sürdüreceğiz. Bu rapor, ilk kez yapılan bir rapor değil. Çözüm için yol haritası belirliyoruz” dedi.

 

SAHA ARAŞTIRMASI

Toplantıda sektör temsilcileri de yerli üretim, gümrükte yaşanan gecikmeler, vade ve finansmana erişim konusuna dikkat çekti. 

Raporun hazırlanmasında görev alan akademisyenler ise işletmelerin segmenti, makina ve ekipmanları, personel, ihracat, Ar-Ge, tasarım, fuar katılımı, gelecek beklentileri, sektör sorunları ve çözüm önerileri gibi konularda araştırma yaptıklarını, sahadan bu konularla ilgili veri topladıklarını anlattı. Akademisyenler, raporla elde edilecek sonuçlarla kağıt, kırtasiye ve ambalaj sektörlerinde yer alan işletmeler için sürdürülebilirliğin ve rekabet avantajının geliştirilmesinin yanı sıra doğru stratejilerin belirlenmesinde de yönlendirici olunmasının beklendiğini kaydetti. 

 

 

REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK ÖNERİLER 

Türkiye’nin kağıt grupları ve bu gruplardaki imalatı belirlenmeli.

Sektörde Ar-Ge yapacak bir kurumsal yapı oluşturulmalı.

Maliyeti ucuz finansmana erişim ve vade konusunda çalışılmalı.

Atık kağıt toplama ve geri kazanımı desteklenmeli.

Makina ve oluklu mukavvada yerli üretim desteklenmeli.

 

ASYA-PASİFİK, ÜÇ SEKTÖR İÇİN ÖNEMLİ BİR PAZAR

 

Kağıt, ambalaj ve kırtasiye sektörlerinin büyümesinde çevresel sürdürülebilirlik, teknolojik yenilik ve tüketici odaklılık önemli faktörler. 2023 yılında her üç sektörde de Asya-Pasifik, önemli bir pazar konumunda ve bu bölgede artan talep, sektörlerin büyümesinde önemli rol oynayacak.

 

KAĞIT

Küresel kağıt ticareti, 2023 yılında 

250 milyar dolar, üretim ise 420 milyon ton seviyesine ulaştı. Bu büyümedeki en büyük katkı, Asya-Pasifik bölgesindeki yoğun talepten kaynaklanıyor. Çin, ABD ve Japonya, en büyük üreticiler olarak öne çıkıyor. 

Büyümede öne çıkan başlıklar şu şekilde:

Geri dönüşüm oranlarının artırılması

Su tüketiminin azaltılması

Yenilenebilir enerji kullanımı

Biyolojik bazlı ürünler

 

AMBALAJ

Ambalaj sektörü, e-ticaretin büyümesi ve çevre dostu ambalaj çözümlerine talebin artmasıyla 2023 yılında güçlü bir büyüme sergiledi. Küresel ambalaj ticareti yaklaşık 450 milyar dolar olarak gerçekleşti. Küresel ambalaj pazarının değeri 1.05 trilyon dolara ulaşırken, geri dönüştürülebilir malzemeler ve biyoplastikler yaygınlaşıyor. 

Sektördeki ana eğilimler şöyle sıralanabilir:

Çevre dostu ambalaj malzemeleri

Akıllı ambalaj çözümleri

Bölgesel avantajlar

 

KIRTASİYE

Kırtasiyede, eğitim ve ofis ihtiyaçlarına yönelik talep, sektörün başlıca belirleyicisi. 2023 yılında kırtasiye pazarının değeri 

120 milyar dolar oldu. Sektördeki yenilikçi ürünler ve sürdürülebilirlik odaklı gelişmeler dikkat çekiyor. 

Yenilikçi ürünler şu başlıklar altında toplanabilir:

Akıllı kalemler

Dijital not defterleri

Çevre dostu ürünler