DOĞAN ERDOĞAN / FRANKFURT
Dünyanın en büyük kağıt, kırtasiye, ofis malzemeleri ve yazı gereçleri fuarlarından olan Paperworld, 25-28 Ocak’ta Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirildi. 24’üncüsü düzenlenen fuarda bu yıl 54 Türk firması stant açarken, Türkiye’nin fuardaki ilk milli katılımını İstanbul Ticaret Odası organize etti.
TÜKETİM MALLARI
143 ülkeden 32 binden fazla profesyonel ziyaretçi ağırlayan fuarın ziyaretçilerinin yüzde 69’u, stant açan firmaların ise yüzde 85’i Almanya dışından geldi. Paperworld 2020’ye, tüketim malları alanında faaliyet gösteren kitapçılar, oyuncakçılar, gıda perakendecileri ve endüstriyel şirketler adeta akın etti. Fuarda, 60 ülkeden bin 500 stant sahibi firma, çeşit çeşit kalem, kağıt, kokulu silgi, boya, mürekkep, tutkal, zımba, 3 boyutlu yazıcı, kırtasiye, okul ve ofis malzemelerini tanıttı. Fuarda, dijital dönüşüm trendinden etkilenen geleceğin ofislerinde bulunacak akıllı çözümler de sergilendi.
4 MİLYAR DOLAR
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de Paperworld fuarında katılımcı firmaları ziyaret etti. Fuarı ve sektörü değerlendiren Avdagiç, Türkiye kırtasiye pazarının, kağıt dahil 4 milyar dolarlık bir satış büyüklüğüne ulaştığını söyledi. Avdagiç, Türkiye’de 12 bin civarında kırtasiye satıcı esnafı bulunduğunu kaydetti.
Avdagiç, “Kağıt, ofis, okul malzemeleri, sanatsal ürünler, el sanatları, resim sanatları, okul öncesi boyama setleri dahil 4 milyar dolarlık bir pazara sahibiz. Türkiye, bu pazar büyüklüğü ile dünyada 12’nci sırada bulunuyor. İhracatımızı artırarak ilk 6’ya girecek potansiyele sahibiz, bunu yapabiliriz. En büyük avantajımız ise bulunduğumuz coğrafya ve özellikle de yakın komşularımız” dedi.
Frankfurt Başkonsolosu Burak Karartı, İTO standına gelerek Başkan Şekib Avdagiç ile birlikte Türk firmalarının stantlarını gezdi. İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün ile Oda meclis ve komite üyelerinin de bulunduğu görüşmelere Frankfurt Ticaret Ataşesi Tansu Günendi de katıldı.
HAMMADDE GEREKLİ
Avdagiç, Türkiye’nin yaptığı kırtasiye ithalatının, piyasanın yüzde 65’ini oluşturduğunu kaydetti. Avdagiç sektörü şöyle değerlendirdi: “İthal ürünlerin çoğu hammadde ağırlıklı. Bu da gösteriyor ki, kırtasiye ihracatımızı artırmak için en önemli konu hammadde üretimine ağırlık vermeliyiz. Sunum ve tanıtımımızın da çok kuvvetli olması lazım.”
KIRTASİYEDE E-TİCARETİN PAYI YÜZDE 20
İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kırtasiye harcamasının aynı zamanda ülkelerin gelişmişlik ve okur yazarlık düzeyini de gösterdiğini söyledi. Avdagiç, “Teknoloji ile birlikte okuma ve yazma alışkanlıkları dijital alana doğru yönelse de nüfus artışı, okullaşma artışı, ofislerin artışı gibi nedenlerle kâğıt bazlı üretimin artış yönlü olması bekleniyor” dedi. Avdagiç, Türkiye’de kırtasiye sektöründe e-ticaretin payının yüzde 20’leri bulduğunu, internetten satışların çığ gibi büyüdüğünü sözlerine ekledi.
TÜRKİYE 60 ÜLKE İÇİNDE 7’NCİYDİ
PaperWorld’de Çin’in 550, Almanya’nın 236, Hong Kong ve Hindistan’ın 77, İtalya’nın 75, Tayvan’ın 68, Türkiye ve Güney Kore’nin ise 54 firması stant açtı. Bir başka deyişle 60 ülke içinde Türkiye, en çok sayıda stant açan 7’nci ülke oldu.
FRANKFURT’TA İKİ FUAR DAHA
Messe Frankfurt’a ait fuar alanında ‘Paperworld’ fuarıyla eş zamanlı olarak iki ayrı fuar daha düzenlendi. İlki hobi ve el sanatlarına yönelik sanatsal değeri bulunan tasarımların sergilendiği ‘Creativeworld’, diğeri ise mevsimsel süsleme ve dekorasyon sektörü ürünlerinin tanıtıldığı ‘Christmasworld’ fuarları. Bu yıl Creativeworld’de 11, Christmasworld fuarında ise 4 Türk firması stand açtı.